Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не нижче за +30,5°С, не вище від +40°С

За якої температури тіла життя людини – під загрозою?

Медикам з лікарні Мечникова у Дніпрі вдалося врятувати від смерті 86-річного місцевого жителя. До закладу пенсіонера доправили без ознак життя. Цілу ніч пролежав на крижаній землі. Температура тіла чоловіка опустилася до критичної позначки — плюс 21°С. Летальність у таких випадках становить 95%, тобто помирають 19 людей з 20.

Андрій Степанович — колишній військовий льотчик. У приватному будинку мешкав сам. Щоранку до нього приходила донька, щоб погодувати батька, а заодно переконатися, що з ним усе гаразд. Так було і цього разу. Знайшла безпорадного старенького на подвір’ї. Лікарі не вірили, що людину в такому стані можна повернути до життя, але чоловік, загартований нелегкою професією, швидко пішов на поправку. Через 10 днів самостійно їв і охоче спілкувався з медперсоналом та родичами.

“Мінімальна температура, яку без наслідків може витримати доросла людина, +30,5°С (дитина +35,5°С), - каже завідувач підстанції екстреної медичної допомоги обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олег Фогт. - Зниження температури тіла проявляється апатією, млявістю, відмовою від їжі. Якщо людина тривалий час перебуває на морозі просто неба, може впасти у кому. Знижується потреба у кисні, що тягне за собою пригнічення серцевої і дихальної діяльності. Загартовані люди (“моржі”, спортсмени та безхатьки, організм яких адаптувався до холодів) мають більше шансів вижити”. Лікар додає, що у дітей причиною зниження температури найчастіше стає прийом нестероїдних протизапальних препаратів. Дітям до 12 років ці засоби не можна давати, але не всі батьки читають інструкції до ліків.

Випадок у Дніпрі рідкісний, але не унікальний. Найнижча температура, яку коли-небудь фіксували у живої людини, - +13,2°С. Дворічна канадійська дівчинка провела на двадцятиградусному морозі шість годин, зазнала сильного переохолодження, та, попри це, вижила!

Температура тіла природно знижується з віком, тож не дивуйтеся, коли побачите влітку бабусю, вбрану у шапку. Вчені з Туреччини заміряли температуру 133 особам віком від 65 до 74 років. У всіх без винятку температура тіла була знижена. У віковій групі 75-84 роки температура була ще нижча, а найнижча — в осіб віком понад 85 років. У деяких сягала +34,1°С, при тому, що людина не скаржилася на погане самопочуття.

“Максимальна температура, яку може витримати наш організм, +40°С (організм дитини +39°С). Далі розвивається гіпертермічний синдром (патологічний стан, викликаний порушенням терморегуляції. - Авт.). Виникає денутарація білків (виливали яйце на розігріту сковорідку? Те саме відбувається з білками організму. - Авт.). Через великі втрати води підвищується в’язкість крові. Прогноз залежить від того, що спровокувало підвищення температури — вірусна, бактерійна інфекція, гнійно-септичне ураження, наростала температура поступово чи зросла різко, - пояснює лікар. - Гектична (виснажлива) гарячка, коли різниця температур зранку та ввечері становить 4-5°С, а ближче до ночі підвищується до +40°С +41°С, загрожує набуханням мозку. Виникають судоми. У дітей це відбувається набагато швидше. Якщо кінцівки і лоб холодні, а у хворого — жар, треба бити на сполох. Так проявляється спазм периферичних судин”.

Рекорд найвищої температури, яку вдалося витримати людині, належить 52-річному американцю. У лікарню Атланти чоловіка госпіталізували з тепловим ударом. Медики заміряли температуру його тіла і вхопилися за голови - плюс 46,5°С! Людина буквально горіла! Попри це, лікарям вдалося врятувати пацієнта, і через 24 дні (що для Америки дуже довго) його виписали з лікувального закладу.

Підвищення температури — основний симптом запального захворювання. Олег Фогт закликає температуру до +38,5°С у дорослих та до +38°С у дітей не збивати: “Температура тіла підвищується у відповідь на масивний викид продуктів життєдіяльності вірусів чи бактерій у кров. Коли приймаємо жарознижувальне, пригнічуємо захисні сили організму, блокуємо можливість дати адекватну відповідь збуднику”.

Температура може також підвищуватися при розумовій праці, стресі, нічних жахіттях, заняттях сексом, вживанні певних продуктів (наприклад, каєнського перцю) та курінні. Температура на кінчику сигарети сягає +95°С. Коли вдихаєте гарячий дим, температура у легенях підвищується. Перегріваючись, легені втрачають здатність виконувати одну зі своїх функцій — охолоджувати тіло. Як наслідок, його температура зростає. До норми повертається через 20 хвилин після останньої затяжки.

+36,6°С

Такою є нормальна температура тіла здорової людини. Це якщо ставити градусник під пахву. У роті (при оральному замірі) нормальною температурою вважається +37°С. В анусі (при ректальному вимірюванні) +37,5°С.

Схожі новини