Передплата 2024 «Добра кухня»

Що треба пити, коли термометр зашкалює…

Влітку, коли температура повітря навіть у затінку вища за +30 градусів, постійно хочеться пити. У крамницях безліч напоїв: різноманітні води, квас, пакетовані соки. Як не розгубитися у цьому багатстві вибору й обрати «правильний» напій, корисний і дорослим, і дітям?

Як обрати «правильну воду»?

Медики рекомендують: щоб втамувати спрагу і не нашкоди­ти власному здоров’ю, необ­хідно обрати «правильну» воду, — звичайна чиста вода чудово допоможе впоратися зі спра­гою, а ось лікувально-столову мінеральну воду вживають від­повідно до рекомендацій лікаря за часом прийому і дозування. Її рекомендують пити тільки з ліку­вальною метою.

Купуючи воду, потрібно звер­нути увагу на тару. Найкраще напій зберігається у скляних пляшках. Якщо ж ви обрали воду у пластиковій пляшці, зверніть увагу, чи немає на дні осаду.

Квас, лимонад, натуральні соки?

У квасі містяться вітаміни гру­пи В і вітамін С. Цей тонізуючий напій справді допоможе швидко втамувати спрагу, але його теж потрібно правильно вибрати. Так, покупцям радять обирати напої відповідно до ДСТУ. У ви­робництві квасу не повинні ви­користовувати барвники, підси­лювачі смаку та підсолоджувачі, а допустима норма спирту не по­винна перевищувати 1,2 граду­са. У газованій воді нерідко ви­робники замінюють натуральний цукор дешевими аналогами — сахарином, ще й додають барв­ники. Тож солодка вода лише шкодить вашому здоров’ю. Не лінуйтеся готувати морси, ком­поти — лише ягоди та вода, без цукру!

Для багатьох людей поняття «здорове харчування» означає неодмінне додавання у раціон натурального соку, особливо стосовно дітей. Проте ендо­кринолог Олександра Малкіна застерігає: фруктові соки дале­кі від поняття «корисний про­дукт». Понад те: багато людей п’ють сік з метою втамувати спрагу, і цим обмежують себе у вживанні води та посилю­ють зневоднення. Чому? «На пакетах із соком часто можна побачити напис «без цукру». Це не зовсім так. Будь-який сік містить цукор, і у значних кількостях. До прикладу: в 1 склянці (200 мл) яблучного соку міститься 20−24 г цукру. А це 6 чайних ложок цукру! Для по­рівняння — кола містить 21 г цу­кру на 200 мл. І навряд чи хтось дає дитині чай із 6 ч. л. цукру, а от сік — скільки завгодно. Сік практично не містить кліткови­ни, яка є в цілому фрукті, має високий глікемічний індекс (швидкість, з якою цукор, що міститься в продукті, засвою­ється в організмі та підвищує рі­вень цукру крові). Цукор летить у кров із космічною швидкістю та викликає різке підвищення рівня інсуліну у крові. А постійно підвищений інсулін стимулює апетит, блокує процес жироспа­лювання та згодом призводить до інсулінорезистентності. Соки калорійні! У 200 мл яблучного соку — 94 ккал. До того ж вся ко­ристь фрукта у вигляді вітамінів та мікроелементів видалена ра­зом із клітковиною. Соки містять багато органічних кислот, які здатні руйнувати зубну емаль і подразнюють слизову оболонку шлунка. У перші 30 хвилин після випитого соку емаль найбільше вразлива. Чищення зубів у цей період призводить до поступо­вого її стирання.

Запам’ятайте: сік — це просто солодка калорійна рідина з ве­ликою кількістю цукру, що швид­ко засвоюється, з мінімальною кількістю клітковини, вітамінів і мікроелементів. Це НЕздоровий продукт. Їжте цілісні фрукти, там і вітаміни, і клітковина, і об'єм самого фрукта, що наповнює шлунок".

Кілька слів про безпеку

  • Ніколи не пийте холодні на­пої, безпосередньо з холодиль­ника, якщо ви щойно зі спекот­ної вулиці зайшли додому. Таке «охолодження» доведе до засту­ди.
  • За надмірного потовиді­лення пийте злегка підсолену воду.
  • Пийте якомога більше зранку, а не на ніч. Бережіть свої нирки!
  • Ніколи не пийте сиру воду з невідомих джерел.

Схожі новини