Що треба пити, коли термометр зашкалює…
Влітку, коли температура повітря навіть у затінку вища за +30 градусів, постійно хочеться пити. У крамницях безліч напоїв: різноманітні води, квас, пакетовані соки. Як не розгубитися у цьому багатстві вибору й обрати «правильний» напій, корисний і дорослим, і дітям?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/516492/voda.jpg)
Як обрати «правильну воду»?
Медики рекомендують: щоб втамувати спрагу і не нашкодити власному здоров’ю, необхідно обрати «правильну» воду, — звичайна чиста вода чудово допоможе впоратися зі спрагою, а ось лікувально-столову мінеральну воду вживають відповідно до рекомендацій лікаря за часом прийому і дозування. Її рекомендують пити тільки з лікувальною метою.
Купуючи воду, потрібно звернути увагу на тару. Найкраще напій зберігається у скляних пляшках. Якщо ж ви обрали воду у пластиковій пляшці, зверніть увагу, чи немає на дні осаду.
Квас, лимонад, натуральні соки?
У квасі містяться вітаміни групи В і вітамін С. Цей тонізуючий напій справді допоможе швидко втамувати спрагу, але його теж потрібно правильно вибрати. Так, покупцям радять обирати напої відповідно до ДСТУ. У виробництві квасу не повинні використовувати барвники, підсилювачі смаку та підсолоджувачі, а допустима норма спирту не повинна перевищувати 1,2 градуса. У газованій воді нерідко виробники замінюють натуральний цукор дешевими аналогами — сахарином, ще й додають барвники. Тож солодка вода лише шкодить вашому здоров’ю. Не лінуйтеся готувати морси, компоти — лише ягоди та вода, без цукру!
Для багатьох людей поняття «здорове харчування» означає неодмінне додавання у раціон натурального соку, особливо стосовно дітей. Проте ендокринолог Олександра Малкіна застерігає: фруктові соки далекі від поняття «корисний продукт». Понад те: багато людей п’ють сік з метою втамувати спрагу, і цим обмежують себе у вживанні води та посилюють зневоднення. Чому? «На пакетах із соком часто можна побачити напис «без цукру». Це не зовсім так. Будь-який сік містить цукор, і у значних кількостях. До прикладу: в 1 склянці (200 мл) яблучного соку міститься 20−24 г цукру. А це 6 чайних ложок цукру! Для порівняння — кола містить 21 г цукру на 200 мл. І навряд чи хтось дає дитині чай із 6 ч. л. цукру, а от сік — скільки завгодно. Сік практично не містить клітковини, яка є в цілому фрукті, має високий глікемічний індекс (швидкість, з якою цукор, що міститься в продукті, засвоюється в організмі та підвищує рівень цукру крові). Цукор летить у кров із космічною швидкістю та викликає різке підвищення рівня інсуліну у крові. А постійно підвищений інсулін стимулює апетит, блокує процес жироспалювання та згодом призводить до інсулінорезистентності. Соки калорійні! У 200 мл яблучного соку — 94 ккал. До того ж вся користь фрукта у вигляді вітамінів та мікроелементів видалена разом із клітковиною. Соки містять багато органічних кислот, які здатні руйнувати зубну емаль і подразнюють слизову оболонку шлунка. У перші 30 хвилин після випитого соку емаль найбільше вразлива. Чищення зубів у цей період призводить до поступового її стирання.
Запам’ятайте: сік — це просто солодка калорійна рідина з великою кількістю цукру, що швидко засвоюється, з мінімальною кількістю клітковини, вітамінів і мікроелементів. Це НЕздоровий продукт. Їжте цілісні фрукти, там і вітаміни, і клітковина, і об'єм самого фрукта, що наповнює шлунок".
Кілька слів про безпеку
- Ніколи не пийте холодні напої, безпосередньо з холодильника, якщо ви щойно зі спекотної вулиці зайшли додому. Таке «охолодження» доведе до застуди.
- За надмірного потовиділення пийте злегка підсолену воду.
- Пийте якомога більше зранку, а не на ніч. Бережіть свої нирки!
- Ніколи не пийте сиру воду з невідомих джерел.