Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ой, дивись, дівчина айфони крутить...»

Майбутній програміст Софія Артинюк захопилась ремонтом мобільних телефонів, переглядаючи відео на YouTube.

18-річна Софія Артинюк вибрала нежіночу професію — вона майстер з ремонту мобільних телефонів. Про майбутню спеціальність та її секрети дівчина розповіла журналісту “ВЗ”.

Софія – студентка технічного коледжу, майбутній програміст. Раніше підпрацьовувала промоутером, роздавала листівки на вулиці. І ось їй запропонували роботу у сервісному центрі. “Мені потрібна була робота, – каже Софія. – Хоча і не мала жодного стосунку до мобільних телефонів, не могла відрізнити четвертий айфон від сьомого, вирішила спробувати. Директор дав мені розібраний телефон і сказав: “Вчися!”. В Інтернеті є багато відео, на яких можна побачити, як ремонтувати різні поломки. Мене це зацікавило!”.

Нині дівчина з заплющеними очима може розібрати і скласти телефон, провести діагностику. “Айфони як конструктори, – каже майстриня. – Будь-яку деталь можна легко поміняти. Щодо інших телефонів, там треба застосовувати пайку, яку роблять під мікроскопом (Софія тільки вчиться паяти. – Авт.). Суть я зрозуміла вже через декілька днів. Могла самостійно поміняти екран. Але спочатку був шалений мандраж, чужі телефони боялася до рук брати”.

Софія має постійних клієнтів, які довіряють їй свої дорогі айфони. Цікавлюся, наскільки виправданою є ціна на айфони, які поломки бувають найчастіше? “Телефон якісний, але зрозуміло, що є накрутка за бренд, – веде далі дівчина. – Найслабше місце у телефоні – батарея. Люди часто ставлять телефон на зарядку на ніч. Цього не можна робити! У кращому разі згорить роз’єм підзарядки, у гіршому – мікроконтролер на материнській платі. Тоді деталі треба паяти”.

Якщо у США у клієнта ламається айфон, він може звернутися до офіційного сервісного центру, і його старий телефон замінять на новий (клієнт лише доплачує певну суму коштів). “Виробник айфонів декларує, що його телефони взагалі не підлягають ремонту, – каже Софія. – Ці телефони ще називають одноразовими. Спритні ділки з різних країн скуповують вживані айфони, звісно, за дешевшими цінами, і непогано на цьому заробляють. Якщо є якісь поломки, ремонтують їх. Купувати “з рук” айфон ризиковано, не раджу цього робити”. Зі слів майстрині, телефон у колишнього власника, до прикладу, падав. Екран – цілий, а у мікросхемі – тріщина. Тоді телефон починає “глючити”, перегрівається. Може навіть вимкнутися. Майстер його відремонтує – спаяє певні деталі, але цю процедуру айфони, до прикладу, важко переносять. Працювати, як раніше, мобільний вже не буде.

Останнім часом кількість сервісних центрів зросла. Є недобросовісні майстри, які можуть замінити оригінальні деталі на китайські. Інші – “накручують” ціни на послуги. “Якось відкриваю телефон, а там – болтів немає, замість оригінальних деталей – китайські, – каже Софія. – Якщо майстер вкрутить не той болт, може закоротити материнська плата. Часом показую клієнтам місця, де спрацювали датчики. Видно, що телефон топили. Було, що клієнт залив телефон шампанським... У таких випадках на ніч мобільний занурюють у рис, щоб крупа витягнула воду. Ця процедура безпечна, але краще звернутися до майстра, який просушить мобільний спеціальним феном, щоб в середині корпуса не з’явилася іржа. Різні бувають моменти”.

Приносили до сервісного центру і крадені мобілки, просили їх розблокувати. Це, за словами Софії, робити заборонено. Однак є “підпільні” майстерні, які погоджуються розблокувати телефон за чималу винагороду. “Якщо людина загубила телефон або його вкрали, вона онлайн може подивитися, де телефон перебуває. Але для цього треба знати свій айклауд-пароль та логін (зберігається у коробці з документами на мобільний. – Авт.)”, - каже.

“Виробник айфонів запевняє, що їхні телефони не працюватимуть хіба що за мінус 30 градусів, – веде далі Софія. – До мене зверталися люди, які їздили у Карпати. Коли піднімалися у гори, на вулиці було мінус сім градусів, телефон вимикався. Алюмінієвий корпус пере-

охолоджується, тоді телефон вимикається — це захисна реакція. Раджу клієнтам ставити захисне скло на екран, яке врятує мобільний від падіння. Хто має малих дітей, часто приносить у майстерню телефони, які з рук вибивали діти... Один клієнт розповідав, його телефон випадково випав з кишені, і він переїхав його автомобілем. Мені вдалося його відновити. Я зняла материнську плату, деякі деталі були цілими, перекрутила їх у новий корпус. Телефон як новенький! (усміхається. – Авт.)”.

Софія зізнається, чимало чоловіків дивуються, що вона ремонтує телефони. “Не раз чую від клієнтів: “Ой, дивися, дівчина айфони крутить!” (усміхається. – Авт.). Вже звикла до такої уваги”, – каже Софія.

Фото автора

Схожі новини