Передплата 2024 «Добра кухня»

Не у кишеню лікарям, а через касу

За деякі планові операції доведеться платити. Однак конкретні послуги та суми у МОЗ обіцяють озвучити у 2019-2020 роках – коли повноцінно запрацює медична реформа.

В Україні стартувала медична реформа. Уже — офіційно. Президент Петро Порошенко підписав відповідний закон про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів. Це означає, що нарешті медицина де-факто буде безкоштовною, проте тільки визначені державою її послуги. За інше доведеться платити, але вже не у кишеню лікарям, а через касу.

Первинна і паліативна допомога залишаться безкоштовними. Це — консультації сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів, а також догляд і знеболення невиліковно хворих. За оперативні втручання, якщо екстрені (людина потрапила у ДТП і треба рятувати її життя) або термінові (приміром, видалення запаленого апендиксу), не потрібно буде платити. А от планові операції (коли немає прямої загрози життя, але й іншими методами домогтися одужання неможливо, скажімо, видалення розширеної вени при хронічній венозній недостатності, кісти яєчника чи доброякісної пухлини грудей) передбачатимуть оплату. Скільки — наразі не відомо. Вторинна (спеціалізована) і третинна (високоспеціалізована) ланки протягом наступних двох років працюватимуть “по-старому”. Починаючи з 2020 року, па­цієнт укладатиме угоду з лікарнею (при цьому не гратиме ролі, де він зареєстрований чи фактично живе), і тоді Національна служба здоров’я (розпорядник бюджетних коштів) виділятиме гроші на його лікування. Так буде втілюватися принцип “гроші йдуть за пацієнтом”.

Цьогоріч такий документ бажано підписати зі сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. Декларація підписується безстроково, але угоду можна розірвати будь-коли. За консультацію “дякувати” грошима чи коробкою цукерок не потрібно. Вона вже оплачена з ваших податків. А от консультуватися з іншими фахівцями (за винятком гінеколога і психіатра) без скерування сімейного можна буде тільки на платній основі. Сімейний не може наполягати на тому, щоб пацієнт консультувався у конкретного спеціаліста. Хто його буде лікувати — хворий вибирає сам. “Наразі жодних договорів не підписуємо, бо досі не створений Єдиний реєстр пацієнтів. Все впирається у “медичну бухгалтерію”. Людина може підписати угоду зі мною і ще з п’ятьма лікарями. Без Єдиного реєстру це неможливо буде проконтролювати та, відповідно, профінансувати. Але у нас немає навіть комп’ютерів, щоб перевести дані з паперових документів в електронний формат”, — поділилася на правах анонімності сімейний лікар однієї з районних лікарень. Єдиний реєстр пацієнт МОЗ обіцяє створити лише до 2020 року.

Щороку уряд формуватиме новий гарантований державою пакет послуг, який буде затверджуватися парламентом. Перелік безкоштовних послуг буде єдиним по всій країні, і вони обраховуватимуться за єдиною тарифною сіткою, незалежно від місця надання послуги. Чиновники заспокоюють: без медичної допомоги ніхто не залишиться. Для дітей до 16 років безкоштовними будуть практично всі послуги. За ведення вагітності і пологи, медичну реабілітацію, а також планове лікування у рамках гарантованих медичних послуг також не потрібно буде платити. Що точно буде платним — естетична хірургія та стоматологія (за винятком екстрених випадків). Однак на думку президента ГО “Асоціа­ції стоматологів України”, д. м. н., професора Ірини Мазур, неправильно, що стоматологів витісняють з первинної ланки: “До мене звернулася пацієнтка, яка не могла закрити рот через пухлину. До стоматологів не ходила, бо «зуб не болів», а лікар загальної практики направив її до фахівця лише на візуальній стадії хвороби. Збільшилася кількість хворих на рак ротової порожнини, який діагностують на пізніх стадіях. Хворі вчасно не потрапляють на огляд до стоматолога, бо на первинці його немає, а платити за це не всі можуть. Тому навіть зубний біль терплять до останнього, хоча часто існує ризик розвитку флегмони (розлитого гнійного запалення м’яких тканин, яке швидко поширюється. — Авт.), що може призвести до смерті”. Звісно, стоматологія — галузь затратна, і у держави не вистачить коштів, щоб забезпечити пацієнтів усім необхідним (тим більше, що тільки на карієс хворіє... 88% населення!). Проте вразливим категоріям населення (дітям, вагітним), переконані медики, держава зобов’язана гарантувати мінімальний пакет безкоштовних стоматологічних послуг.

На етапі обговорення закону про медичну реформу передбачалося, що населення купуватиме медичні послуги на умовах співоплати (85% вартості оплачує держава, 15% — громадянин або страхова компанія), однак цю норму із документа вилучили. Всі послуги вирішили ділити на два списки — “зелений” (пов­ністю безкоштовний для пацієнта) і “червоний” (100% платний).

“Це можуть бути додаткові послуги та ті, які не є життєво необхідними. Наприклад, естетична стоматологія. Вартість цих послуг громадяни будуть оплачувати самостійно. “Червоний” список буде змінюватися щороку залежно від того, який обсяг послуг зможе гарантувати держава”, — пояснюють у прес-службі МОЗ.

Фото Shutterstock

Схожі новини