Передплата 2024 ВЗ

«Яка міліція? Які чіпи? Нарубали ялинок і привезли на базар...»

Цього року левова частка продавців торгують у Львові незаконними ялинками.

Напередодні Нового року — ялинковий бум. Найбільше у Львові лісових красунь продають на площі навпроти Привокзального ринку (в напрямку до Приміського вокзалу). Загалом у місті офіційно облаштовано 25 ялинкових базарів (їх погодив виконавчий комітет Львівської міської ради). Як розповіли “ВЗ” у Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, цього року лісогосподарські підприємства області заготовили для продажу 9,5 тисячі новорічних ялинок (торік майже 15 тисяч штук). Кожне з цих дерев промарковано спеціальною жовтою біркою або самоклеючою стрічкою із штрих-кодом, яка містить інформацію про місце заготівлі. Це означає, що ялинка законна.

На жаль, не бракує “чорних” торговців ялинками. Нещодавно правоохоронці, лісова охорона та екологи зафіксували у місті Лева випадки незаконної торгівлі лісовими красунями (ялинки не мали спеціальних чіпів). Проблемні “точки” — ялинковий базар біля Приміського вокзалу, Стрийський ринок та біля ТЦ “Іскра”. Під час операції «Ялинка» вилучено кількадесят хвойних дерев, зрубаних незаконно. Лісівники кажуть, часто продавці йдуть на хитрощі. Мають кілька бірок, але насправді привозять у рази більше ялинок. Покупці не звертають уваги на чіпи, продавці знижують ціну нелегального товару... Нагадаємо, за незаконний продаж ялинок штраф — від 85 до 170 гривень (залежно від висоти дерева). Також додатково нараховується шкода, завдана природному середовищу, — від 355 гривень.

Журналіст «ВЗ» відвідала ялинковий базар, який уже кілька років працює біля Привокзального ринку, — щоб придбати ялинку та перевірити, чи має зелений товар чіпи.

Лісовими красунями торгують ще з тротуару на вулиці Городоцькій. Продавці просили за ялинки від ста гривень. Найбільш поширена ціна за розкішну лісову красуню — 200-300 гривень. Сосна до двох метрів — 150 гривень. Можна було купити невеличку смереку і за 70 гривень, але товар залишав бажати кращого...

Коли запитувала ціну ялинок, цікавилася також, чи мають деревця чіпи. Якщо минулих років продавці радо показували документи та чіпи на стовбурі ялинки, то цього року лише розводили руками. Зазвичай продавці “віднікувалися”. “Та навіщо вам той чіп?” — здивувалася одна продавчиня. “Без нього ялинка незаконна”, — відповіла їй. Уточнила, чи не бояться продавці штрафів, оскільки операцію “Ялинка” ніхто не відміняв. “Не боюся! — впевнено відповіла продавчиня. — Що тут такого? Яка міліція? Які чіпи? Нарубали ялинок у лісі і привезли на базар до Львова...”. Деякі продавці казали, що мають чіпи у... сумці. Але вони мають бути прикріплені до кожного деревця. Зауважила, львів’яни активно купували нечіповані ялинки. Більшість покупців навіть не цікавилися, чи вони є у продавців...

Журналіст “ВЗ” поспілкувалася з громадським активістом Львова, представником громадської організації “Еко-захист” Орестом Залипським, який разом з поліцією та лісівниками брав участь у рейді на Стрийському ринку та на ялинковому базарі, що навпроти Привокзального ринку. Каже, під час рейдів нікого з продавців не штрафували, а лише попереджали, що не можна у лісах рубати ялинки і продавати їх без документів. “Реакцією продавців були переважно дикі сварки, істерика, — каже пан Орест. — Хтось з агресивних продавців міг нас і ялинкою по голові вдарити... Матюкали нас, погрожували. Ялинки без чіпів продають щороку. Проблему ялинкового браконьєрства можна викорінити лише тоді, коли на нечіпований товар не буде попиту. Як правило, ялинка без документів коштує на 50 гривень дешевше, ніж та, що з чіпом. Навіщо платити лісгоспу 150 гривень за метрове деревце, якщо можна самому безкарно зрізати у лісі і продати?”.

На ринку звернула увагу на молодого симпатичного пана, який тримав розкішну двометрову ялинку, рясно обліплену шишками. Ця лісова красуня мені сподобалася. Прямую до продавця. Але просуватися по ялинковому базарі вкрай складно. Людей стільки, що ніде яблуку впасти... По дорозі стала свідком двох конфліктів. Чоловіки у спортивних костюмах не могли щось поділити між собою, спілкувалися нецензурною лайкою. Зрозуміла, що сваряться за місце для торгівлі ялинками. Поруч розгорівся ще один конфлікт. Молодик нахабно виганяв з ринку жінку, яка торгувала ялинковими композиціями, виготовленими з гілочок. Мовляв, вона розставила свій товар на тротуарі так, що людям годі пройти... І ось я біля ялинки з шишками. Продавець просив за неї 950 гривень. Запитала, чому така дорога. “А скільки хочете за неї?” — здивувався продавець.

Поруч торгують різноманітними ялинковими композиціями. Вінок з хвої, декорований прикрасами ручної роботи, — 30 гривень, ялинки з гілочок — 100. Не бракує на ялинковому ринку дідухів із соломи. За них просять від 60 гривень. Ціна залежить від складності роботи композиції та висоти дідуха. Серед ялинкового краму торгували також білими грибами. Півлітрова склянка — 25 гривень. “Пані, беріть до Святої вечері. Дуже смачні грибочки, самі збирали і сушили. Ще вам накину як бонус пару штучок”, — припрошувала жінка пенсійного віку.

Один старший пан торгував гілочками білої ялиці. За штуку правив 15 гривень. “Пані, це недорого! — запевнив. — Я тут на базарі найдешевший продавець”…

Фото автора

Схожі новини