Рекордсмен подорожчання – теляча шинка
За кілограм на ринку просять 140 гривень, свиняча вирізка – 100-110.
/wz.lviv.ua/images/articles/2017/12/bazar2.jpg)
Як і прогнозували експерти, напередодні Нового року ціни на продукти на ринках та у супермаркетах не додають святкового настрою українцям та остаточно спустошують їхні гаманці. Щоб зекономити на святковому столі принаймні 20-30%, більшість господинь традиційно купують м’ясо за місяць-півтора до Нового року. В останні дні грудня спостерігається ажіотаж на яйця, рибу, ікру, масло, ковбаси, шинки, овочі «борщового набору». За підрахунками експертів, цьогоріч кілограм салату олів’є подорожчав на 28 гривень і коштує 129 гривень. Найбільше вдаряє по гаманцях варена ковбаса — від 70 гривень за кілограм. Якщо готувати олів’є з курячого філе, то вийде ще дорожче: за кіло у супермаркетах просять 78 гривень, на ринках — 80-90.
...У супермаркеті господині розкуповують «державні» яйця. Ціни на них не кусаються — 2,50-2,80 грн. Працівники супермаркету кажуть, що навіть за день до Нового року яйця не будуть дорожчати, хіба що на 5 копійок. Але «велетні» уже перетнули тригривневу позначку (за одиницю). І на ринку, і у супермаркеті за десяток «велетнів» правлять 32 гривні.
Ще кілька днів тому складники так званого борщового набору (морква, цибуля, капуста, буряк, картопля) коштували в діапазоні шести гривень за кілограм. Але коли зайшла у той самий супермаркет 27 грудня, очам не повірила. Усі овочі подорожчали — дотягували до десяти гривень за кіло. Запитала продавчинь причину. «Це не перед святами ціни поповзли, — відповіла продавець Анна. — Просто прибув новий товар з гуртових ринків, а там трохи підняли ціну. Старі запаси продані — нові подорожчали. Не розчаровуйтеся, після 10 січня «борщовий набір» знову подешевшає».
Хочете якісний сир до новорічного столу, радять господині зі стажем, купуйте його у супермаркеті, а не на ринку. Мовляв, невідомо, чи справно на ринку працюють холодильники. Але ціни на сири в супермаркеті кусаються. Наприклад, елітний з волоськими горіхами — 280 гривень (на ринку — на 50 гривень дешевше), «Російський» — 120-130 (на ринку можна знайти за 100 грн.). У супермаркеті баночка якісної ікри коштує щонайменше 200 гривень. Є і дешевші варіанти — по 120 гривень. Але вірити продавцям, що це не фальсифікат, не варто. У рибному відділі Привокзального ринку поцікавилася ціною червоної ікри. «Маємо різну ікру, — відповідає продавець років п’ятдесяти. — Найдорожча — 180, найдешевша — 100». Запитую, чому ікра зберігається на прилавку, а не в холодильнику. «Там місця немає, — відповів. — У холодильнику зберігаємо рибу, креветки, раків та інший «морський крам». Навіщо ікру туди ставити, якщо її і так швидко купують? Зараз на неї великий попит!».
...Покупців на Привокзальному ринку багато. Господині поважного віку затарюються у дві великі сумки, які ледве несуть. Хтось торгується за кожну копійку, дехто ходить між прилавками, дегустує домашню ковбасу, шинку. Пошуки на ринку дешевших варіантів продуктів — справа не з легких. Ходити між прилавками настільки некомфортно (з усіх боків штовхають не лише руками, а й важкими сумками), що краще швидко купити товар і піти геть...
Ціни на фрукти такі. Мандарини — 35-38 гривень, лимони — 45 (у супермаркеті — 40), гранат — 55, корольок — 55, хурма — 49, яблука — 12, фейхоа — 140 гривень. Заморські овочі тримають стабільну планку. Кіло чері, кабачки, броколі — плюс-мінус по 60 гривень. Минулого року за них просили щонайменше 65 гривень. Щоправда, у супермаркеті чері дорожчі — майже 70 гривень за кіло. На інтернет-ринку «Шувар» — 90 гривень (півкілограмова упаковка). Серед українських овочів з городу найдорожчою є цибуля — 12 гривень за кілограм. Запитала літню продавчиню, чому така дорога. «Бо своя, домашня, без ГМО», — відповіла жінка. На дві-три гривні подорожчала селера. Якщо брати поштучно — 10 гривень, якщо на кілограм — 35. Літр брюссельської капусти — 30 гривень, півлітрова банка — 15.
Йду у м’ясний відділ ринку. Свиняча шинка (трохи зі салом) — 85 гривень за кілограм, без сала (вирізка) — 100-110 гривень, шпондер — 80, ребра — 45, сало — 48. А ось вінницьке сало тримає стабільну цінову планку — 150-200 гривень за кілограм. Одна продавчиня закликала мене придбати до святкового столу вінницьку ковбасу. Ціна відлякала — 280 гривень за кілограм... При тому, що ковбаси, якими торгують на ринку, сягають 120-гривневої позначки, шинка — 130-150.
Найбільше подорожчало теляче м’ясо. Якщо на початку грудня за кіло телячої шинки просили 110 гривень, то тепер — 140. Фарш з телятини не подорожчав — 70 гривень за кіло. М’ясна вирізка — так звана передня шинка — подорожчала на десять гривень і коштує 110 грн. Покупці активно цікавились ціною, але м’ясо купували не надто активно. Продавці ввічливо припрошували щось придбати, хвалили товар словами «свіженьке», «смачне», «домашнє»...
1659 грн.
Таку суму у середньому готові витратити українці на святкування Нового року. Це на 454 гривні більше, ніж торік. Як показали результати опитування, проведеного компанією Research & Branding Group, середні витрати на новорічний стіл українці оцінюють у 806 гривень, на подарунки — у 769 гривень. Інші витрати (включаючи новорічну ялинку і декор) планують у межах 721 гривні. 10% опитаних заявили, що не готові витратити на святкування більше, ніж 375 гривень. Тих, хто збирається викласти понад 3500 гривень, кожен десятий.
Фото автора