Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Востаннє туристичний бум спостерігався у 2014 році. Але готельєри «загнули» ціни...»

Власники кафе у центрі міста нарікають, що туристів у Львові поменшало.

Традиційно жовтень-листопад у Львові — туристичне затишшя. На черговий туристичний бум кав’ярні і ресторани, яких у центрі міста на кожному кроці, чекають у грудні. Але цього року і грудень був «мертвим». Куди поділися натовпи туристів? «Востаннє туристичний наплив був у 2014 році, — розповіла «ВЗ» адміністратор кав’ярні на проспекті Свободи. — Але тоді все зіпсували львівські готельєри. Вони настільки «загнули» ціни на проживання у номерах, що чимало киян та жителів Центральної України вирішили більше не приїздити до Львова на вакації. Деякі гості мені розповідали, що з такими цінами, як у львівських готелях, краще їхати на відпочинок до Європи».

Журналіст «ВЗ» поспілкувалася з власниками кількох кав’ярень та закладів швидкого харчування у центрі Львова. В один голос кажуть: до католицького Різдва у них гостей майже немає. Особливо порожньо у будні. «Через брак відвідувачів змушені скорочувати персонал, — розповів «ВЗ» адміністратор Олег, який працює у закладі швикого харчування. — Якщо раніше наш денний виторг сягав 5-6 тисяч гривень, то тепер — максимум 2-3 тисячі... Немає за що оплачувати оренду. Ми на межі банкрутства».

«Львів перестав бути ексклюзивним містом для іноземних та українських туристів, — розповів «ВЗ» експерт у галузі туризму Володимир Іванецький. — Хто кілька разів завітав сюди на свято кави, свято еклера чи так звані шоколадні дні — з часом розчарувався. Або переситився. Набридло їм одне й те саме. На цих гастрономічних святах, по суті, нічого нового. Організатори економлять на їжі, «компліментах» для гостей. Немає нових забав та конкурсів... Вітчизняних туристів відлякують ціни на проживання у готелях та приватних помешканнях. Наприклад, у високий туристичний сезон квартира на площі Ринок може коштувати шість тисяч гривень. Недешевими є номери (зі сніданками) у скромних готелях-«трійках» у центрі Львова. Краще за ті самі гроші поїхати на вікенд до Європи. З Києва є хороше залізничне сполучення — рейси до Відня, Будапешта, міст Румунії».

Керівник управління туризму Львівської міської ради Галина Малець здивувалася, що львівські ресторатори нарікають на брак гостей. «Минулими вихідними була у справах у центрі, відвідала кілька кафе, центр туристичної інформації і не побачила, що гостей поменшало, — каже вона. — Щороку пік зимового туристичного сезону у Львові припадає на останні дні грудня, а не після свята Миколая (19 грудня)».

Водночас Галина Малець частково визнає, що, можливо, порівняно з минулим роком, у цьогорічні зимові свята буде незначний спад. Причина — ринок України не настільки активний, як у попередні роки. До Львова частіше їдуть поляки, німці, білоруси та американці, канадійці, а от киян (раніше вони становили 75% частки туристів) стало менше.

За її словами, цього року на період Новорічно-Різдвяних свят (майже місячний період) у Львові очікують півмільйона туристів. А в період католицького Різдва, вихідних Нового року (з 28 грудня по 2 січня) — 200 тисяч. На кінець грудня і до 10 січня у Львові вже заброньовано 90% житла (готелі, хостели, квартири, апартаменти).

На зустрічі з головними редакторами львівських ЗМІ міський голова Львова Андрій Садовий зазначив: «Поменшало туристів зі сходу України. Їх переконують, що тут все погано... У нас відсутня політика внутрішнього туризму... Натомість більше їдуть до Львова із Європи. Саме з Європи відкрито чимало бюджетних авіарейсів. Якщо у нас буде більше туристів з Англії, то турків будемо згадувати добрим словом, бо вони спокійні. А коли сюди приїде англійський молодняк «побухати» і за два дні «відірватися» — то мало не здасться...».

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини