Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Панове, швидше сідайте у маршрутку, бо й так зриваю графік!»

Через ремонт Личаківської частину громадського транспорту пустили Зеленою. Затори стартують ще з середини вулиці Вашингтона...

З 15 листопада 2017 року і по 21 січня 2018 року перекрили рух транспорту на вул. Личаківській (на ділянці від вул. Круп’ярської до вул. Черемшини). Дев’ять міських автобусних маршрутів (№5Н, №5А, №15, №18, №29, №36, №39, №47-А, №50 та студентські шатл-баси) змінили рух. Частину маршруток пустили по вулиці Зеленій. Це означає, що львів’янам треба набратися терпіння, затори на Зеленій неминучі. Та і графік руху громадського транспорту зірвано щонайменше на півгодини... Журналіст «ВЗ» на власному прикладі випробувала транспортні зміни, коли добиралася вранці на роботу до вул. Героїв УПА.

На годиннику близько 9-ї, вулиця Медової Печери. Йду на кінцеву зупинку маршруток №15 та 24, які курсують до Приміського вокзалу. На зупинці чимало пасажирів. Схоже, чекають на транспорт довго. Ось приїжджає 24-а маршрутка, яка уже заповнена, сидячих місць немає. Пільговики, серед яких пенсіонери, прориваються вперед, молодь беруть «за шкварки», аби не йшли першими у маршрутку... Умощуюся на коронне місце у маршрутці — крісло біля водія. У салоні пасажири піднімають тему заторів. «Пане шофер, чи та маршрутка буде довго їхати на Привокзальну?» — запитала жінка літнього віку. «На Зеленій затори, в «час пік» вони шалені, не можу гарантувати, що приїдемо вчасно», — відповів водій. Збирає готівку і одночасно відповідає на одне і те ж питання — чи великі корки на Зеленій. Каже, з самого ранку це вже соте питання... Змушений тримати емоційну рівновагу, бо, як-не-як, працює за кермом.

Після того, як у маршрутці стало ніде яблуку впасти, рушаємо в напрямку Пасічної. На усіх зупинках водій ще добирав пасажирів. У цей час згадала казку про рукавичку, яка вмістила усіх охочих звірів... Виїжджаємо на вул. Джорджа Вашингтона. А тут «сюрприз». «Ого, тепер пробки починаються ще від пологового будинку, — розчаровано каже водій. — Близько 8-ї ранку на Вашингтона була удвічі менша «колєйка». А на Зеленій взагалі транспортний армагеддон. У перший день перекриття Личаківської їхав по Зеленій, де стояв десь 45 хвилин. Зірвав свій графік руху на годину». По Вашингтона машини просуваються черепашими кроками. Щоб не чекати довго у заторах, водій маршрутки вирішив зманеврувати — об’їхав частину «колєйки» через автозаправку. І ось наближаємося до Зеленої. Там теж кілометрові черги автівок та громадського транспорту. У салоні маршрутки студенти нервово заметушилися: «Не встигнемо на пари!». Якась старша пані їм «відрізала»: «Треба раніше прокидатися, молодь! Чому не їдете своїми студентськими бусами?».

Водій маршрутки сказав, що лише через корок на Вашингтона зірвав свій графік руху щонайменше на десять хвилин. На вул. Зеленій теж просуваємося доволі мляво. Черга автівок та маршруток розтягнулася аж до вул. Липова алея. Після цієї «точки» дорожній трафік налагодився. На зупинках громадського транспорту в центрі, зокрема на вулиці Франка, водій просив пасажирів швидше сідати в салон: «Панове, швидше сідайте у маршрутку, бо й так зриваю графік». Водій дав газу, і за якихось десять хвилин ми опинилися в районі Привокзальної. «Дякуючи Богу, майже надолужив графік, — сказав керманич маршрутки. — Тепер моє спізнення — чотири хвилини. А це майже не рахується. Після роботи, о 18-19-й, запізнююся з графіком щонайменше на 45 хвилин. Найгірше у понеділок та п’ятницю, коли затори множаться на два».

Фото автора

Схожі новини