Передплата 2024 ВЗ

Націнка на мороз

Через холоднечу «борщовий набір» на ринку подорожчав майже удвічі.

Після застільних Різдвяних свят пішла на ринок, щоб придбати овочі для “розвантажувальних днів”. У моєму списку — броколі, цвітна та брюссельська капуста, салатний мікс польського виробництва. Коли прийшла на Привокзальний ринок, здивувалася: в овочевому секторі прилавки майже порожні... Ні овочів, ні фруктів. Лише поодинокі старші пані продають овочі “борщового набору”, накриті теплими хустками та простирадлами.

Обійшла весь ринок, але потрібної капусти не знайшла. Є лише білокачанна. Коли запитала про ціну, очі полізли на лоба. До Різдва кілограм білокачанної коштував 2,50, а тепер — 5-6 гривень. Напівзамерзла цвітна капуста - 25 гривень за кілограм.

Покупців на ринку мало. Продавці, які залишилися торгувати, бо стійкі до морозу, ввічливо закликають щось придбати. Один старший пан ледь не за руку довів мене до свого прилавка, щоб показати рибу, яка ще вранці плавала у річці. Його партнер по торгу вирішив здивувати. Із вигуком “Ось вам фокус!” миттю забрав з ванни простирадло, де мусолився трохи приморожений короп. За кіло цієї риби просили 54 гривні, менші рибини — по 50. Торгуватися продавці не захотіли.

Кілограм моркви — 8-10 гривень, до Різдва її можна було купити за 5-6 гривень. Буряк — 8, цибуля — 8-9, картопля — 8. Літрова банка брюссельської капусти — 25 гривень. Савойська капуста — 15 гривень за кіло. Неприємно вразила ціна часнику. До свят — 65-70, а після — 90.

“Овочі ще подешевшають, лише б погода хороша була, - сказала продавчиня літнього віку. - Нам тут, паннусю, несолодко в мороз торгувати. Теж щось хочемо заробити на чай. Усе подорожчало через холод. Мусимо націнку на мороз зробити, бо гріємо товар під простирадлами”.

Дехто купує пшеницю та мак на кутю для Старого Нового року (в деяких регіонах прийнято відзначати Другу кутю) та на Святвечір на Йордан. Ціна головних складників куті не змінилася. За півлітрову банку пшениці правлять 10 гривень, склянка маку — 10. Цукати — 150 гривень за кілограм, родзинки — 70, чорнослив — 60, волоські горіхи — 15-20 гривень за склянку. Ціна за півлітрову банку меду теж не змінилася — 60-75 гривень. Сухофрукти на узвар навіть подешевшали на три-п’ять гривень. Зараз за сушені яблука просять 30 гривень за кілограм.

Можна також придбати напівзамерзлу хурму не надто товарного вигляду по 35 гривень за кілограм та яблука — 10-12 гривень.

Коментар для «ВЗ»

Тетяна ГЕТЬМАН, незалежний експерт плодово-овочевого ринку Східної Європи

Овочі подорожчали на ринках на 15-25% через холодну погоду. Пропозиція товару знизилася, продавців поменшало. Якщо покращаться погодні умови, пропозиція збільшиться. Ціни знизяться, або принаймні залишаться такими, як зараз. Другої хвилі стрибка цін не буде, бо торік урожай був великим, пропозиція більша, ніж попит.

Найбільше подорожчала картопля (на 25%), бо її зібрали менше, ніж у попередні роки. Зараз кілограм “другого хліба” на гуртових ринках коштує 4 гривні, а до Різдвяних свят — 3,20. А морква, навпаки, трохи подешевшала, зараз за кіло просять 2,5-3 гривні. Буряк подорожчав на 20%: був 2,50, а став — три. Білокачанна капуста подорожчала на гривню. Зросла у ціні херсонська цибуля. Була 3,50, зараз — 3,70 гривні.

Фото автора

Схожі новини