Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Негода як корова язиком злизала городину й налиту зерном пшеницю...

Синоптики дають невтішні прогнози — найближчими днями погода не стабілізується, обіцяють шквальний вітер, грози

У середині червня в Україні склалася неприємна погодна традиція — сильні грози та буревії. Негода, яка днями пронеслася Західною Україною, наробила багато лиха. На Прикарпатті у Богородчанському районі загинула 57-річна жінка, з травмами госпіталізували трьох людей. Ще трьом надано меддопомогу. На Буковині, Івано-Франківщині та у Тернопільській області град знищив урожай, сильний буревій позривав з будівель дахи, села залишилися без електрики. Ураган, який пронісся над Львівщиною та Івано-Франківщиною, сягав 30 метрів на секунду, дощ лив як з відра. Подекуди випав град розміром з монету номіналом 25 копійок і навіть завбільшки як куряче яйце.

«Вирощував шістдесят кущів помідорів різних сортів, але буревій та град усе зрівняли із землею, - нарікає житель села Отинії Коломийського району Івано-Франківської області пан Микола. - Град знищив картоплю, яка вже цвіла і почала давати плоди. Тепер доведеться купувати на зиму бульбу, бо нічим буде прогодувати сім’ю». 58-річна жителька села Которини Жидачівського району Львівської області Мирослава Побігун нарікає, що негода, яка десять хвилин вночі лютувала, завдала багато шкоди господарству. На городах впала півметрова кукурудза, град попробивав дірки у бульбах та буряках. “Дуже тішилася пшеницею, яка цього року була нівроку, наче півметрова зелена стіна. Ото буде урожай, намелемо пшениці. Але перехвалила, напевно. Півполя пшениці зрівняно із землею. Коли вранці вийшла на город — плакала. Налита зерном молода пшеничка вже не підніметься і не достигне... Вітер був такий сильний, що по всьому двору “гуляли” відра, коробки та інші побутові речі”. До розмови приєднався інший житель цього села, пан Степан: “Коли посеред ночі почалася стихія, дружина хотіла встати, щоб запалити Стрітенську свічку. Кажуть, вона рятує від граду та буревію. Є й інший спосіб вгамувати негоду — кинути надвір якесь освячене зілля. Поки жінка знайшла у сховку свічку, вже було пізно рятуватися від “сюрпризів” погоди. Стихія тривала орієнтовно десять хвилин. Ми не встигли оговтатися, як побачили, що городина понищена”.

Буревій на Волині тривав лічені хвилини. Вітер встиг викорчувати дерева. У Заліщиках на Тернопільщині злива з градом знищила весь урожай. Місцями шар граду, який вкрив землю, сягав 10 сантиметрів... На Тернопільщині та Закарпатті випав град завбільшки з куряче яйце. Такі “крижані яйця” побили вікна будинків та скло в автомобілях. У деяких будинках град зробив з дахів решето.

Як розповіла “ВЗ” завідувач сектору метеопрогнозів регіонального гідрометцентру Надія Ясюренко, стихійне лихо, яке пронеслося Західною Україною, спричинили атмосферні фронти з хвилями, що утворили потужну купчасту дощову хмарність. За її словами, на тлі сильної спеки будь-який фронт може спричинити стихійне лихо. Нагадаємо, напередодні негоди в Україні був “пляжний сезон” - до 30 градусів вище нуля.

“Атмосферні фронти з хвилями призвели до сильних гроз із градом, — зауважила пані Ясюренко. - Але на найближчі дні не можемо дати втішних прогнозів. Погода у Західній Україні не стабілізується, грози триватимуть. Місцями випаде град, дошкулятиме поривчастий вітер. Але великої небезпеки не буде. З 23 червня — сильні зливи, погода зміниться з 26 червня”.

Як повідомляє gismeteo.ua, у четвер, 23 червня, на заході та півночі країни сильна хмарність, гроза, весь день з неба литиме. Вночі обіцяють 19-21 градус вище нуля, вдень пригріє до 20-24.

У п’ятницю, 24 червня, у Західній Україні мінлива хмарність, сильний вітер, вдень — гроза. Температура повітря вночі — плюс 19-23, вдень — 22-27 градусів тепла. У суботу, 25 червня, на заході та півночі країни буде хмарно, з обіду до вечора дошкулятимуть грози. Вночі — плюс 19-25, вдень прогнозують 24-30 градусів. У неділю, 26 червня, у Західній Україні ясно, вдень без опадів, надвечір можливі короткочасні грози. Температура повітря вночі — плюс 22-25, вдень — 24-29 градусів.

Схожі новини