Передплата 2024 «Добрий господар»

«Неси пиво!» та «Хочу сексу!»...

Сувеніри з такими хуліганськими написами продають на Великодньому ярмарку

Минулими вихідними Львові запрацював традиційний Великодній ярмарок, де продають необхідні товари до свят. Ярмарок працюватиме до 16 травня. На площі перед Оперним театром красується велетенська писанка, яку щороку встановлюють організатори ринку. Цього року програма доповниться великоднім сніданком та літературним проектом “Весна у віршах”. (Відомі люди міста читатимуть поезію молодих львівських поетів). На Великодній ярмарок вирушила журналіст “ВЗ”.

...Левова частка покупців — туристи з інших регіонів Украї­ни. Молодь фотографується на фоні хаток ярмарку, наминає хот-доги, смажені сосиски... Поки туристи розважаються і ходять від ятки до ятки, львів’яни нарікають на високі ціни. “Зайшла з друзями на Великодній ярмарок і була шокована цінами на сувеніри, - скаржиться 32-річна львів’янка Ольга. - Дерев’яна писанка — 45-60 гривень, святкові вироби з воску — від 50 гривень... Щоб купити потрібні сувеніри до свят, треба викласти з гаманця щонайменше 500 гривень. Мабуть, ­ярмарок розрахований на іноземних туристів”.

Запитую продавців, як торг. Відповідають, що якби не туристи, були б у “мінусах”. Мовляв, містяни крутять носом, що ціни зашкалюють, а іноземців все влаштовує. Звертаю увагу на яскраво-червоне пальто із вишитими квітами. “Пані, купуйте стильне пальто в національному стилі, щоб бути красивою у церкві на великодній Службі Божій, - припрошує продавчиня. - Ціна — 2 тисячі 800 гривень. Дешевше не дам”. Вишивка на пальті — машинна. Ціни на вишиті блузки — 800-1300 гривень. Не бракує на ярмарку футболок з принтом у національному стилі — прапором, тризубом. Найдешевша футболка — 190 гривень.

Зауважила, цього року на ярмарку значно поменшало великодніх атрибутів. Немає кошиків, рушників. Писанки продають на окремих ятках. У тренді — сувенірні писанки на паличці (15 гривень). Зате повно несвяткових і навіть сороміцьких товарів. На одній з яток побачила сувенірні глиняні дзвоники із написами “Неси пиво!”, “Хочу сексу!”... Продавці кажуть, дзвоник виконує бажання, треба лише ним легенько потрясти. Запитую продавців, чи коректно на Великодньому ярмарку, особливо у Страсний тиждень, торгувати такими товарами? У відповідь — віджартовування: “Якщо хочете зробити комусь приємно — не треба чекати Пасхи”.

Серед несвяткових товарів — фігурки домовичків (25 гривень), ляльки-“Посіпаки” - 170 гривень, туалетний папір із зображенням Путіна — 15 гривень, килимок із портретом Путіна і написом “Витирайте ноги!”.

Пряники із написом “Христос Воскрес!” - 30-50 гривень, шоколадне яйце із сюрпризом — 30, десерти — від 20 гривень, кава — від 14 гривень, чай — 9-12, капучино — 14, лавандове лате — 28, трояндове лате — 28. Найдешевша смажена сосиска — 15, є й по 35-40. Порція картоплі-фрі — від 15 гривень, овочевого салату — 20, одна штучка квашеного помідора чи огірка — 5, овочі-гриль — 20. Туристи з інших регіонів України налягають на смажені вареники з картоплею. За порцію із семи вареників правлять 25 гривень.

Зустрічаю на Великодньому ярмарку креативну молоду панянку, одягнену у кринолінову сукню XVIII століття. Дівчина має крила ангела та шапку Наполеона. Вона тягає за собою переобладнаний дитячий візочок, де тримає незвичний музичний інструмент та каталог з татуювання хною. 31-річна Марина Дарміць — майстер тату. Робить туристам різні написи на удачу. Каже, немає прейскуранту на послуги, бере за тату, хто скільки дасть. Марина пригадує, що одного разу хтось із вдячних клієнтів завів її у сусіднє кафе, пригостив обідом. Дівчина припрошує мене взяти спеціальні палички, обмотані нитками і заграти на ханзі (швейцарський музичний інструмент, що складається з двох металевих сфер). Каже, звуки космічного барабану можуть здійснити бажання. Коли вдаряєш паличками по ньому, треба загадати найзаповітніше бажання, а барабан донесе його до космосу і запрограмує на реалізацію... Вдаряю паличками по хангу і намагаюся зібрати докупи свої думки.

Схожі новини