Передплата 2024 ВЗ

В Україні епідемія триває... 21 рік!

За рівнем смертності від туберкульозу ми — перші в Європі.

Епідемію оголошують, коли на якусь недугу хворіє понад 1% населення. В Україні епідемія туберкульозу триває 21 рік. Щороку про свій діагноз дізнається 40 тис. людей. З них майже кожен третій має “відкриту” форму туберкульозу — не лише сам хворіє, а й заражає інших. Багатьом не вдається впоратися з недугою. За рівнем смертності від туберкульозу Україна займає перше місце у Європі. Як уберегтися від небезпечного захворювання, “ВЗ” розпитував заступника начальника відділу гігієнічного виховання населення та формування здорового способу життя управління соціально-гігієнічного моніторингу Держсанепідслужби у Львівській області Ольгу Богославець (на фото).

- Звикли применшувати загрозу від цієї хвороби. Вважаємо, що туберкульоз “гуляє” лише серед пияків, наркоманів, жебраків, ув’язнених і безхатьків.

- Ця агресивна хвороба вражає всі верстви населення — незалежно від того, скільки людині років, ким працює, скільки заробляє. Найчастіше хворіють люди працездатного репродуктивного віку. Найважче туберкульоз переносять діти.

Торік захворюваність на активні форми туберкульозу органів дихання в Украї­ні становила 51,5 на 100 тис. населення. У 2014-му — 59,5, у 2013 р. — 67,9. Але вже два роки поспіль статистика не враховує тимчасово окупованого Криму і зони проведення АТО. Також є багато людей (переважно з асоціальних груп), які, попри те, що хворіють, по допомогу не звертаються.

- Що викликає недугу?

- Паличка Коха. Мікобактерія, яку відкрили ще 1882 року, унікальна — не бої­ться посухи, морозів і більшості дезінфікуючих засобів. Відомо, що єгипетські мумії, у яких були ознаки туберкульозу кісток, виділяли паличку Коха!

Хвороба давня, як і саме людство. У рештках людей, які жили у період неоліту (приблизно 5 тис. р. до н. е.), виявляли туберкульозні ураження хребта.

- Хто перебуває у групі ризику?

- Ті, що перенесли якесь захворювання або хворіють зараз, і у них через це ослабився імунітет (наприклад, ВІЛ-інфіковані чи діабетики). Пацієнти, які приймають препарати, що пригнічують імунну систему (онкохворі, хворі на ревматологічні захворювання). Люди, які багато працюють, переживають часті стреси, погано харчуються (зокрема, сидять на дієтах), зловживають алкоголем, курять, вживають наркотики.

- Але не всі, що контактували зі збудником, хворіють?

- Майже третина населення Землі інфікована туберкульозними бактеріями, але тільки 10% з них захворіє.

- Отже, найкращий спосіб захиститися від туберкульозу — зміцнити імунітет?

- Безумовно. Але якщо в організм збудник потрапить масивно, навіть найміцніший імунітет не впорається з інфекцією. Такі ситуації виникають при близькому контакті із хворим на активний туберкульоз — мікобактерії передаються при кашлі, чханні, розмові. Також зараження може відбутися, якщо людина вдихне повітря, у якому присутня велика кількість паличок Коха. Тож, з огляду на це, найбільш небезпечним місцем є закрите приміщення, у якому перебуває хворий і яке погано провітрюється.

- Лікарняна палата?

- У лікарні медперсонал дбає про заходи безпеки для здорових відвідувачів. А от хто про них дбає у громадському транспорті, магазині, кінотеатрі, будь-яких інших приміщеннях, де скупчується велика кількість людей? Поки хворий почне лікуватися — може минути багато часу. Крім того, хворих мав би госпіталізовувати у стаціонар спеціалізований медичний транспорт, але деякі із пацієнтів воліють добиратися самотужки. Наприклад, у Львові торік так вчинило... 91,9% хворих!

Особливо радила би поберегтися вчителям, вихователям, працівникам сфери громадського харчування і торгівлі, водіям громадського транспорту.

- Як розпізнати туберкульоз? Які його симптоми?

- Кашель, який триває довше, ніж два тижні (на ранніх стадіях хвороби його може й не бути), субфебрильна температура тіла (від +37 до +37,2°С), утруднене дихання, біль у грудях, поганий апетит, постійна слабкість, безпричинна втрата ваги, підвищена пітливість (особливо вночі, при цьому інтенсивно пітніють долоні), кровохаркання (у мокротинні, що виділяється при кашлі, присутня кров). Якщо із перелічених симптомів у вас наявні два або більше, зверніться до лікаря. Своєчасне виявлення цього захворювання і початок лікування знижують заразність хворого у десятки разів і підвищують ймовірність одужання.

- Як діагностують туберкульоз легень?

- У дітей — шляхом туберкулінодіагностики. Проба Манту — єдиний спосіб оцінити, у яких “стосунках” імунітет дитини з туберкульозною бактерією. Підліткам і дорослим проводять флюорографію (профілактично це треба робити раз на два роки, бо туберкульоз на початках може ніяк себе не проявляти) та (якщо вже є якісь підозри) - мікроскопію мокротиння.

- В арсеналі лікарів-фтизіатрів — тільки 14 препаратів. Останній протитуберкульозний антибіотик — рифампіцин — відкрили півстоліття тому. Після цього жодних ефективних ліків запропоновано не було.

- Це не означає, що треба займатися самолікуванням. Борсучий жир, воскова міль, земледухи, різні настоянки на спирту від туберкульозу не вилікують!

До 1942 року туберкульоз вважався невиліковним захворюванням. Потім американський дослідник українського походження Зельман Вайсман відкрив стрептоміцин — перший антибіотик для лікування цієї хвороби. На початкових стадіях туберкульоз добре піддається лікуванню.

- Крім легень, паличка Коха може уражати інші органи?

- Зі 100 хворих на туберкульоз у 90 будуть уражені легені і тільки у 10 — інші органи (лімфовузли, нирки, статеві органи, опорно-руховий апарат).

- Чим відрізняється “закрита” форма туберкульозу від “відкритої”?

- При “відкритій” хворий виділяє з мокротинням у навколишнє середовище мікобактерії туберкульозу. При “закритій” мокротиння не містить паличок Коха. Зазвичай такі пацієнти взагалі не кашляють. Позалегеневий туберкульоз — незаразний.

- Варто остерігатися тих, хто у минулому хворів на туберкульоз?

- Ні — за умови, що людина пройшла повний курс лікування. Якщо хворий перерве терапію, прийматиме ліки хаотично, вживатиме алкоголь, бактерії будуть інтенсивно розмножуватися в організмі і вироблятимуть речовини, які протидіятимуть протитуберкульозним препаратам. Може розвинутися хіміорезистентний туберкульоз з множинною медикаментозною стійкістю до існуючих ліків. Протитуберкульозні препарати перестануть діяти на збудник.

- Що робити, якщо захворів хтось із близьких?

- Якщо приміщення часто провітрювати і часто проводити у ньому вологе прибирання, збудник у ньому не виживе. Хворому бажано виділити окрему кімнату, посуд і білизну. При кашлі і чханні рот і ніс повинен прикривати серветкою. Якщо виходитиме з кімнати, мусить одягати хірургічну маску. Мокротиння слід спльовувати у ємкості з кришкою (краще — в одноразові плювальниці). Дезінфікую­чі засоби — заливати туди ж.

Під час перебування у стаціонарі хірургічну маску треба носити протягом всього періоду лікування. Таким чином хворий захистить себе від повторного інфікування у випадку вдихання зараженого повітря, забрудненого мікобактеріями, котрі виділяють інші хворі.

- Вважається, що у дітей ця хвороба має найважчий перебіг. Як захистити дитину від інфекції?

- На 3-5 день життя у пологовому будинку малюкам вводять вакцину БЦЖ. У 7 років проводять ревакцинацію. Щеплення — найдієвіший спосіб запобігти туберкульозу.

- Дитина, яка отримала БЦЖ, не захворіє?

- Якщо матиме контакт із хворим, може захворіти, але перебіг недуги буде легшим. Серед тих, що занедужали, 30% не мали щеплень.

Схожі новини