Передплата 2024 ВЗ

+38°С? Викликайте лікаря!

Якщо прийняли жарознижувальне, а температура — вперто не хоче падати, телефонуйте на «швидку».

Грип продовжує забирати життя українців — від ускладнень недуги померло понад 170 людей. З них — двоє дітей та одна вагітна. Медиків вірус також не щадить — вкоротив віку двом медичним працівникам. Померлі не були щеплені від грипу і належали до групи ризику. Кожен третій пізно звернувся по допомогу. Всього на грип і ГРВІ перехворіло понад 3 млн. українців. Це — ті особи, яким був потрібен лікарняний, або ті, які, налякані повідомленнями у ЗМІ, поспішили викликати лікаря, щоб впевнитися, що у них — не свинячий грип. Велика кількість людей до медиків не зверталася — лікувалися самостійно...

Епідеміологи застерігають: вірус грипу А H1N1 (“свинячого”) у перші дві доби викликає небезпечне ускладнення — вірусну пневмонію. Вірус A H1N1 — тропний до легеневої тканини (йому комфортно там розмножуватися). Запальний процес швидко поширюється у легенях. Чим швидше хворому буде надано кваліфіковану медичну допомогу, тим швидше вдасться перервати цей ланцюжок. Медики зауважують: противірусні препарати виявляють ефект лише протягом 24-48 годин після початку захворювання!

Відомий лікар Євген Комаровський поділився на своєму Instagram цінною інформацією, як немедику відрізнити грип від застуди
Відомий лікар Євген Комаровський поділився на своєму Instagram цінною інформацією, як немедику відрізнити грип від застуди

Як проявляється грип? У людини раптово піднімається температура до +38°С і вище (нерідко — до +40°). З’являється біль у м’язах та суглобах, різко погіршується загальне самопочуття. Також сильно болить голова. Ці симптоми можуть виникати при інфікуванні різними штамами грипу, “свинячим” зокрема.

Прийміть жарознижувальне (парацетамол або ібупрофен), але у жодному разі не аспірин. Поєднання цього препарату із вірусною інфекцією рідко, але може призвести до синдрому Рея — хвороби, при якій уражається печінка і головний мозок. За статистикою, кожен п’ятий із цим діагнозом не виживає.

Після того, як прийняли жарознижувальне, викличте лікаря. Якщо температура вперто тримається на позначці, близькій до +40°С, — викликайте “швидку”, а лікарі вже визначать - потрібна вам госпіталізація чи можна залишитись вдома.

Самостійно антибіотиків не приймайте. Вони діють на бактерії, а не на віруси. Ці препарати можуть знадобитися, якщо приєднається вторинна, бактерійна інфекція, але тоді не факт, що подіють, бо мікроорганізми стануть резистентними до антибіотиків (зможуть витримувати ефекти цих ліків).

Цільово на вірус діє лише озельтамівір (таміфлю) і занамівір (реленца), яку Україні як гуманітарну допомогу надала Литва. Але ці препарати приймають, коли хвороба має важкий перебіг або якщо хворіє людина із групи ризику. Пацієнт, який приймає ці препарати, як мінімум повинен перебувати під наглядом лікаря і, як правило, - лежати у стаціонарі.

Однак перше, про що треба подумати, — не як лікуватися, а як не підхопити вірус.

Часто мийте руки з милом. Не торкайтеся зайвий раз обличчя (особливо носа, рота, очей). Регулярно зрошуйте носоглотку назальними спреями або промивайте сольовими розчинами (у такий спосіб механічно змиєте збудник, якщо він таки потрапить всередину). Одягайтеся по погоді, але не вмикайте додаткових обігрівачів (вірус розмножується у сухому теплому приміщенні — на свіжому повітрі заразитися неможливо). Їжте вітамінізовану їжу.

Хто у групі ризику?

діти до п’яти років;

люди, старші за 65 років;

вагітні жінки;

хворі на цукровий діабет, ожиріння, хронічні захворювання серцево-судинної системи.

Ці особи обов’язково потребують консультації лікаря — навіть якщо температура у них не піднялася вище +38°С!

Схожі новини