Передплата 2024 ВЗ

Настоянка на... личинках

На Святі наливок халявного дегустаційного трунку не шкодували. Тож захмеліти було цілком реально...

До наливок – закуски гострі.
До наливок – закуски гострі.

У Львові відбулося третє міське Свято наливок і настоянок - близько двадцяти виробників запашних напоїв пригощали відвідувачів своїми творіннями. Наливками містян частували сім ресторанів, один магазин та майже дюжина учасників-аматорів. Відбувався захід на площі перед Музеєм Ідей, що на вулиці Валовій, 18-а.

У суботу, 23 січня, з 12-ї до 16-ї години за символічний десятигривневий квиток відвідувачі Свята наливок могли накуштуватися однойменного напою стільки, скільки душа бажала. Смакувати дегустаційним тематичним алкоголем можна було безкоштовно. А от закуска до нього на сусідних столах була платною. Та ціни були досить помірними. Канапки з курячим паштетом та тертим сиром на житньому хлібі — 20 гривень, бутерброди із печінковим паштетом та чорносливом — по 12, ковбаски-гриль по 30 гривень, а курячі шашлики - по 40 за порцію. А ті, кому до наливок більше солодощі смакують, могли вибирати між різноманітними тістечками із шоколадом, ваніллю, ніжними кремами, ціни на які стартували від 15 гривень.

Щедрі учасники запаслися літрами наливок для відвідувачів.
Щедрі учасники запаслися літрами наливок для відвідувачів.

Поки відвідувачі куштували наливки місцевих виробників, журі конкурсу і собі оцінювало смак трунків. Учасниками конкурсу були як професійні виробники настоянок, так і аматори. Найкращі виробники домашніх настоянок отримали грошові винагороди: за перше місце — три тисячі гривень, за друге — півтори, а за третє — тисячу. Напевно, вже трохи захмеліле журі після дегустації понад півсотні видів наливок відзначило як найкращі “Цвіткову” від медового ресторану “Вулик”, “П’яну рожу” від ресторації “Підпільний Кіндрат” та “Вишняк” від ресторації Бачевських.

... На святі спробувала “Калинівку” і “П’яну рожу”. Як на мене, ці наливки були аж надто солодкі. Попрохала порекомендувати мені щось інше. Виробник запропонував настоянку на... личинках. Коли побачила трилітрову банку болотного кольору, де під горлечком спливли мертві білі хробачки, чесно кажучи, завагалася. А потім мені стало шкода “праці” личинок. “Невже даремно Богу душу віддали”, - подумала. І випила екзотичний напій (без черв’ячків). Попри майже сорокаградусну міцність, напій пішов досить добре. Можливо, якби не була на роботі, випила б ще... Запитую, чи часто відвідувачі обирають таку оригінальну наливку. “Це одна із найпопулярніших, - відповіли мені. - Жодної шкоди здоров’ю вона не несе... А загалом відвіду­вачі різні напої обирають. Не можна сказати, що жінкам лише солодкі наливки смакують, а чоловікам - лиш би міцніші”. За сусіднім столом мені розповіли, що настоюють наливки від дванадцяти до двадцяти днів, і запропонували покуштувати настоянку на основі лайма і м’яти. На смак напій схожий на коктейль “Мохіто”, можливо, трохи міцніший.

Від такої кількості напоїв не лише язик заплітатиметься, а й очі розбігатимуться...
Від такої кількості напоїв не лише язик заплітатиметься, а й очі розбігатимуться...

...Можна було себе розважити не лише випивкою-їжею, а й піснею. «Робимо свято по завершенні так званого українського Рамадану, тож до нас завітав волонтерсько-військовий вертеп під керівництвом актора Романа Кривдика з об’єднання «Мистецький простір», - розповів організатор Свята наливок Всеволод Поліщук. Волонтерський вертеп збирав гроші на автомобіль для медичної частини для 58-ї окремої моторизованої бригади. “Веселе свято у всіх сенсах, - поділилася своїми враженнями відвідувачка Христина. - Ціна квитка просто смішна. Думала, за ці гроші символічно пригостять кількома грамами, і все. Та ні. Ходжу від столу до столу, і за кожним мені пропонують кілька видів скуштувати. Примітила пляшчину, яку хочу придбати і повезти хлопцеві у Київ як подарунок”.

Фото автора.

Схожі новини