Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У 2016 році буде... 40 магнітних бур!

Самопочуття може погіршуватися навіть у молодих здорових людей. Як пережити вибрики космічної погоди?

“Цього року українцям доведеться пережити від 25 до 40 геомагнітних бур”, - прогнозують учені (у 2015-му “штормило” 36 разів). 5-7 бур будуть великими і дуже великими — самопочуття у ці дні погіршиться навіть у молодих здорових людей. Імовірність виникнення екстремальної бурі, за якої можуть виникнути перебої з енергопостачанням, коротко- і середньохвильовим зв’язком та GPS-навігацією, а полярне сяйво спостерігатиметься на широтах Варшави, Бреста і Гомеля, експерти оцінюють у 10-15%. Збурення геомагнітного поля може тривати від кількох годин до кількох днів. Як пережити вибрики космічної погоди, “ВЗ” розпитував у к.м.н., головного лікаря Київського міського центру здоров’я Отто Стойки (на фото).

-За різними даними, метеочутливими є 50-75% населення Землі. Чим більше хронічних захворювань має людина, тим більш вразлива до збурення магнітного поля Землі. Особливо якщо має лабільну нервову систему (нестійкий емоційний стан, коливання настрою. — Авт.) або потерпає від серцево-судинних захворювань, передусім артеріальної гіпертензії. І якщо хворий з І чи ІІ стадією цього захворювання може не відчути ударної хвилі від високошвидкісних потоків сонячного вітру, то пацієнт із ІІІ стадією, тиск у якого стабільно перевищує 179/109 мм рт. ст., точно почуватиметься кепсько, - каже лікар.

- І що робити?

- Якщо ви — гіпертонік, у дні підвищеної сонячної активності частіше вимірюйте кров’яний тиск. Тиск підвищився? Прийміть таблетку, полежіть, відпочиньте. Відчуваєте роздратованість, підвищену нервову збудливість? Прийміть заспокійливе (краще - трав’яний збір).

Обов’язково вийдіть подихати свіжим повітрям. Від магнітної бурі ще ніхто не сховався. А отримавши порцію кисню, зведете неприємні відчуття до мінімуму. З певних причин не можете вийти з дому — постійте на балконі. Або хоча б відкрийте кватирку і провітріть помешкання.

Уночі перед магнітною бурею добре виспіться (сон позитивно впливає на нервову систему). Сон довго не бере? Випийте горнятко теплого чаю із м’ятою чи мелісою, прийміть теплу ванну із заспокійливими травами, душ або теплу ванночку для ніг. Після пробудження постійте під контрастним душем, зробіть ритмічну зарядку. Протягом дня не перевантажуйтесь ні фізично, ні емоційно. Відмовтесь від міцного чаю (зеленого також, бо містить кофеїн) і кави. Почуваєтесь недобре? Виконайте кілька спеціальних дихальних вправ і вправ на розслаблення.

- Молоді теж часто скаржаться на головні болі, які виникають нібито без причини…

- Це — головний біль напруги. Спазмуються судини, що живлять головний мозок. Прийміть анальгетик, помасажуйте комірцеві зону. А далі — дійте за звичною схемою. Є люди, у яких шоколад, кока-кола чи кава провокують головний біль. А є такі, яким ці продукти, навпаки, допомагають його зняти.

Найпотужнішою за весь час спостережень була геомагнітна буря 1859 року. В історію увійшла як “подія Керінгтона” або “Сонячний супершторм”. З 28 серпня на Сонці відбувалися численні спалахи. У полудень 1 вересня британський астроном Річард Керінгтон зафіксував найбільший вибуховий процес виділення енергії в атмосфері Сонця. Велетенський викид із сонячної корони досягнув Землі за 18 годин (хоча зазвичай “мандрує” 3-4 доби). Рухався так швидко, тому що попередні викиди розчистили йому шлях.

У Європі і Північній Америці відмовили телеграфні системи. Полярні сяйва спостерігались по всьому світу, навіть над островами Карибського моря. А над Скелястими горами, основним гірським хребтом у системі Кордильєр Північної Америки, було настільки яскравим, що розбудило золотошукачів і ті сіли снідати, бо думали, що настав ранок. На щастя, бурі такої потужності трапляються раз на 500 років. А щоб жодна буря не застала вас зненацька, передплатіть нашу газету. У безкоштовному додатку “ТелеЗамок” знайдете всю необхідну інформацію — коли відбудеться буря, як довго триватиме і на що слід звернути увагу, аби не вибути із робочої колії.

Схожі новини