Передплата 2024 «Добра кухня»

Завдав собі дев’ять ножових поранень у живіт і два – у шию

Прокурор із Дрогобича вчинив жахливе самогубство.

Слідчі прокуратури Львівської області почали розслідування кримінального провадження, початого за фактом загибелі їхнього колеги - прокурора Дрогобицької місцевої прокуратури Павла Химчука. Напередодні Дня святого Миколая прокурор помер у лікарні від крововиливу. На його тілі нарахували одинадцять ножових поранень.

36-річний Павло Химчук пропрацював у прокуратурі одинадцять років. У липні цього року, коли почалася реорганізація органів прокуратури, Химчук написав заяву про участь у конкурсі на одну з рядових посад у новоствореній Дрогобицькій місцевій прокуратурі. Участь у конкурсі брали сорок працівників колишньої Дрогобицької районної прокуратури, з яких лише двадцять мали залишитися на службі. Павло Химчук після проходження тестів і співбесіди посів 24-те

місце у конкурсі, отож не мав шансів залишитися на службі. Та через те, що дві працівниці прокуратури, які пройшли конкурсний відбір, пішли у декрет, Химчука таки призначили на посаду прокурора місцевої прокуратури. 17 грудня він отримав наказ про своє призначення в обласній прокуратурі та повернувся до Дрогобича. Далі, як висловився прокурор Львівської області Роман Федик, почалися непередбачувані події...

Повернувшись зі Львова, Павло сказав дружині, що працювати в прокуратурі більше не буде. 18 грудня дружина Павла пішла зі сином до місцевого Центру соціальної допомоги - за подарунком від Миколая для малого. Коли перебувала у місті, їй зателефонував чоловік і повідомив, що більше не хоче жити. Налякана жінка покликала брата і разом із ним побігла до своєї оселі. Двері ніхто не відчиняв. Коли нарешті потрапили до оселі, побачили Павла у калюжі крові. Карета “швидкої” доставила пораненого до лікарні. Чоловік ще встиг сказати лікарям, що сам завдав собі ножових поранень, після чого помер від крововиливу. Згодом медики підрахували, що Павло Химчук завдав собі дев’ять ножових поранень у живіт та два - в шию.

З місця трагедії правоохоронці вилучили два ножі, якими прокурор завдавав собі смертельних ударів. Незабаром стало відомо, що перед тим, як вчинити самогубство, Химчук поширив у соціальних мережах “Заяву про вчинення кримінального правопорушення”, адресовану Президенту України, Генеральній прокуратурі та СБУ. У цій написаній доволі сумбурно “передсмертній записці” Химчук звинувачує у доведенні себе до самогубства колишнього керівника прокуратури району та одного з діючих працівників прокуратури. Вони, мовляв, вимагали від Химчука відмовитися від “декретного місця” та звільнитися зі служби. Оскільки у цій заяві йдеться про доведення до самогубства, яке могли чинити працівники прокуратури, кримінальне провадження, почате за фактом загибелі Химчука, доручили розслідувати слідчому відділу прокуратури Львівської області.

Як розповів “ВЗ” прокурор Львівської області Роман Федик, особливих зауважень до Павла Химчука по службі ніколи не було. Щоправда, його колеги розповідали, що ще до реорганізації Павло почав вирізнятися зайвою емоційністю. “Не хочу розкривати лікарської таємниці, - зазначив Роман Федик, - та Павло, лікуючи серйозну хворобу, тривалий час вживав “важкі” ліки”.

Розслідуючи причини самогубства колеги, слідчі обласної прокуратури відпрацьовують кілька версій. Зокрема, самогубства через неприязні стосунки на службі, через вади здоров’я та сімейні стосунки. Не відкидають наразі й версію про вбивство прокурора. Хоча те, що двері квартири були зачинені зсередини, отож у помешканні, окрім Химчука, під час трагедії нікого не було, а також зізнання самого прокурора, яке він зробив у лікарні, роблять цю версію малоймовірною.

Коментуючи трагічну загибель підлеглого, Роман Федик нагадав, що після реорганізації органів прокуратури лише на Львівщині “на вулиці” опинилися близько 170 вже колишніх прокурорів. Усі вони мають сім’ї, мріяли робити кар’єру на службі, будували якісь плани...

Схожі новини