Передплата 2024 ВЗ

Різдвяний ярмарок вабить медовухою, книжками і варениками у фритурі

Цього року Новорічно-Різдвяний ярмарок у Львові стартонув уже з 12 грудня (триватиме до 17 січня).

Він відбувається шостий рік поспіль. Ялинки перед Оперним театром ще немає, але дерев’яні ярмаркові будиночки на проспекті Свободи і на площі Ринок уже повним ходом торгують святковим крамом. Журналіст “ВЗ” прогулялася ярмарковим проспектом Свободи, вивчаючи попит і пропозиції на товари та харчі.

Суботнього вечора тут гуде як у вулику. Багато туристів — розгулюють великі підліткові екскурсії (гості з західноукраїнських міст). Діти дивляться на все круглими очима, роблять групові фото на фоні Оперного театру і ярмаркового містечка. Невеличкими групами мандрують поляки, голосно перемовляючись і знімаючи прогулянку на планшет. Поміж гостей прогулюється святий Миколай, що не скупиться на жарти...

 Різдвяних сувенірів — до кольору до вибору.
Різдвяних сувенірів — до кольору до вибору.

Ярмаркове містечко створюють стилізовані дерев’яні будиночки, кожен площею 5 кв. метрів, прикрашені святковою ілюмінацією. За участь у ярмарку підприємці-орендарі мають заплатити від 23 до 35 тисяч гривень (залежно від асортименту товару). Асортимент на ярмарку досить традиційний — новорічні сувеніри, прикраси, одяг у національному стилі, теплі плетені речі. З харчів — смажені ковбаски (пор­ція 25-40 грн.), шашлик по 60 грн., вареники з картоплею-грибами — по 20 грн., борщок галицький — 15 грн. за стаканчик. Різні овочеві гарніри — по 5 грн. Міцного алкоголю тут традиційно не продають, зігрітися можна глінтвейном чи слабоалкогольною медовухою (15 грн. за стакан), а закусити — пампухом по 5 грн. Чай-кава — 10 грн. за горнятко.

Біля прилавку із варениками розговорилася із двома хлопцями. Саша і Валера із Одеси, приїхали на вихідні погуляти у Львів. Починають мене припрошувати купити порцію вареників так, ніби вони тут штатні зазивали: “Ми тут вже третій раз вареники беремо, дуже смачні!”. На вигляд вареники так собі. Виявляється, як розповіла продавець, вони не варені, а смажені у фритюрі. Продавець накладає на паперовий піднос шість вареничків, розігріває у мікрохвильовці, зверху видушує благеньку цівочку сметани. Усе це “задоволення” — 20 грн. На смак — не вареники, а деруни. Обіцяними грибами і не пахне...

Навпроти “обжорних рядів” - дерев’яні столи, де можна розкластися з їжею. Столиків ніхто не витирає. Одна з яток, де продають традиційні ковбаски і глінтвейн, притягає покупців оригінальним оформленням — оленячі роги, дерев’яні колеса від фір. Ковбаски тут смажать на великій круглій решітці, що підвішена над вогнищем. Покупці оцінили такий маркетинговий хід - двоє продавців не встигають накладати ковбаски на решітку...

Серед доволі одноманітних розкладок свіжо виглядає ятка із книгами. Асортимент тут також відповідний — кулінарні книжки, дитячі, різдвяна серія. Покупці не оминають їх увагою.

Центральною алеєю поход­жає пані під вуаллю і в криноліні, на візочку в неї — музичний інструмент “чарівний галактичний барабан”, у який вона б’є паличками. Марина Дарміць — аніматор на дитячі свята і корпоративи. Треба покласти символічну суму у скарбничку і загадати бажання, а красуня почаклує, щоб воно здійснилося. А ще Марина робить тату-мехенді в індійському стилі. “Вас тут податком не обкладають?” - цікавлюся. “А я на одному місці не стою, весь час їжджу”, - відповідає.

Помітна тенденція — продаж різноманітного меду і медових напоїв. Трилітровий слоїк меду — від 250 до 480 грн. Цілий прилавок Гільдії бджолярів заставлений питними медами, розлитими у пляшки. Це слабоалкогольне медове вино зі спеціями і ягодами (малиною, калиною тощо). 0,7-літрова пляшка коштує 100 грн., літрова — 180. Покупці із задоволенням куштують “халявний” продукт, але й купувати не забувають.

Продавець ятки новорічних сувенірів Аня розповідає, що родом вона із Росії, але зараз живе у Львові, працює на ярмарку. Напередодні Різдва тут уже є повний асортимент дідухів: великий за 800 грн., трохи менший за 700, а зовсім маленькі по 100 грн.

На одній із сувенірних яток — шикарні шкіряні сумки у народному стилі, з орнаментом і плетінням. Ціни кусаються: 1,5-2 тисячі грн. “Ой, де ж ви були раніше! У мене останній день відпустки! Грошей уже немає!” - бідкається покупець пан Іван. “Нічого, у вас ще картка є”, - радить йому продавчиня. “Картка є, але грошей на ній уже нема...”, - віджартовується чоловік.

Завсідники чи не кожного львівського ярмарку — продавці сувенірних гравійованих “іменних” столових і чайних ложечок. Начиння сяє, як золото. Маленька ложечка — 90 грн., велика — 130. Продавець пані Таня розповідає, що вони з нержавійки, а гравіювання (різні візерунки, знаки зодіаку та імена) — із “медичного золота”. “Воно ніколи не зітреться”, - запевняє продавець. “Та як не зітреться, коли мій Дениско вже одну таку ложку “з’їв”, - втручається у розмову мама з маленьким синочком. Однак на ложки вже налітає черговий покупець із розкритим гаманцем: “Я вже подзвонила у Дніпропетровськ, мені замовили ложку!”.

Фото автора

Схожі новини