Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Після свят — бігом у поліклініку!

Чому необхідно щепити дитину від поліомієліту?

До спалаху поліомієліту в Україні від цієї недуги було вакциновано менше 40% дітей. А щоб зупинити циркуляцію вірусу та забезпечити колективний імунітет, необхідно, щоб щеплення отримало 95%. Ліків від поліомієліту не існує, хвороба - невиліковна. Єдиний спосіб захистити малюка — ввести вакцину.

Під час першого раунду додаткового туру вакцинації щеплення отримали 1,4 млн. дітей (65% від загальної кількості). До неділі, 13 грудня, триватиме другий раунд. Третій розпочнеться у середині січня наступного року. Час проведення - два тижні. Якщо не встигли вакцинувати дитину, лікарі закликають зробити це після новорічно-різдвяних свят. До кінця не розумієте, навіщо це потрібно? За роз’ясненням, що таке поліомієліт і як із ним боротися, звернулися до лікаря-епідеміолога обласної інфекційної клінічної лікарні, позаштатного спеціаліста Департаменту охорони здоров’я ЛОДА з епідеміології Наталії Тімко (на фото).

Наскільки небезпечний поліомієліт?

Це — високозаразне захворювання. Вірус уражає центральну нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу або навіть смерті. У 5-10% паралізованих розвивається параліч дихальних м’язів. Як наслідок — хворий помирає.

У групі ризику — невакциновані діти або діти, які не отримали всіх доз вакцин. Вірус може також уражати підлітків і дорослих, які не отримали необхідних щеплень. Планову імунізацію в Україні проводять у 2,4, 8, 18 місяців, шість і 14 років.

Як поширюється вірус?

Передається від дитини до дитини. Заразною може бути навіть та дитина, у якої немає симптомів. Може виділяти вірус за 7—10 днів до початку захворювання і залишатися заразною впродовж 3—6 тижнів після інфікування. Зовні більшість носіїв вірусу неможливо виявити вчасно — через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби. Через це вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, бо присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції залишаються непоміченими. Якщо дитина нещеплена, захворіє. Ризик розвитку паралічу — 1:200.

Вірус живе у слині або калі хворого протягом кількох тижнів. Зараження найчастіше проходить так. Хвора дитина, обслинивши руки або забувши їх помити після туалету, торкається предметів побуту та іграшок. Здорова також їх торкається і тягне руки до рота. Вірус потрапляє у горло і кишечник, де й починає розмножуватися.

Вірус може потрапити в організм з їжею та водою.

Які симптоми інфекції?

Якщо у дитини з’явилася слабкість у м’язах, біль у ногах чи руках, - негайно зверніться по медичну допомогу.

Як запобігти інфікуванню?

Ліків від цієї хвороби не існує. Але є можливість її уникнути. Для цього треба зробити щеплення. Починаючи з 1988 року кількість випадків захворювання у світі зменшилася на 99%. Так, у 2014 році було зафіксовано лише 236 випадків інфікування у всьому світі. А у 1988-му — приблизно 350 тисяч! Раніше вірус поліо був поширеним в Україні. Багато людей отримували інвалідність або вмирали через нього. Завдяки вакцинації кількість випадків інфікування вдалося зменшити. На початку 1990-х рр. було проведено кілька раундів масової вакцинації дітей у рамках програми з викорінення поліо­вірусу у Європейському регіоні.

Які вакцини від поліомієліту використовуються та як їх вводять?

Є два типи ефективних і безпечних вакцин - оральна (ОПВ) та інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ). Перша використовується для зупинення спалахів і досягнення високого рівня захисту дітей у ситуації, коли є циркуляція вірусу, а також для проведення рутинної імунізації — закапують дві краплі у рот. Друга вводиться шляхом ін’єкції. Використовується для планової вакцинації.

Скільки доз вакцини повинна отримати дитина?

Якщо у країні вірус не циркулює, то для забезпечення захисту необхідні мінімум чотири дози поліовакцини. Щоб зупинити циркуляцію вірусу і збільшити рівень захисту для щепленої дитини, протягом додаткових турів з імунізації потрібно вводити додаткові дози ОПВ вакцини.

Діти, які не отримали жодної дози вакцини проти поліомієліту до моменту проведення додаткової вакцинації, отримують першу дозу інактивованої полівакцини (ІПВ) для створення індивідуального імунітету, і щонайменше через два тижні можуть бути вакциновані ОПВ.

Наскільки безпечною є вакцина?

ОПВ використовується в усьому світі для захисту дітей від вірусу поліомієліту, починаючи з 1950-х рр. Протягом останніх двох десятиліть вакцина врятувала від хронічного паралічу п’ять мільйонів дітей.

ОПВ, яку використовують зараз в Україні, була прекваліфікована ВООЗ та закуплена ЮНІСЕФ. Це — вакцина Опверо виробництва Санофі Пастер (Франція).

Чи безпечно вакцинувати хворих дітей?

Хронічно хворі діти більш вразливі до інфекцій, тому потребують додаткового захисту. Протипоказання до введення ОПВ існують, але трапляються рідко. Тільки лікар може визначити, що вашу дитину зараз небажано щепити, та й то може дати відтермінування не довше як на два тижні, після чого остаточне рішення прийматиме імунологічна комісія районної, міської або обласної поліклініки.

Чи потрібно робити щеплення, якщо дитина на грудному вигодовуванні?

Так. Грудне молоко — надзвичайно корисне для здоров’я малюка, але не захистить його від поліомієліту.

А тим часом...

Раніше українські ЗМІ повідомляли: у Білій Церкві помер трирічний хлопчик. Його смерть пов’язували із вакцинацією проти поліомієліту. Разом із хлопчиком у той день вакцину з одного флакона отримали дев’ятеро дітей. Померлу дитину вакцинували п’ятою. Стан інших — задовільний. За попередніми висновками експертів, причиною смерті хлопчика стали ГРВІ та кардіоміопатія. Ці недуги збіглися у часі зі щепленням.

Схожі новини