Передплата 2024 «Добрий господар»

Кавове пиво, кавовий квас...

На Львівському кавовому фестивалі італійський бариста Давіде Берті зварив 20-літрову джезву ароматного напою і роздав усім охочим.

Львів поринув в атмосферу чергового кулінарного фестивалю — від четверга, 24 вересня, розпочався традиційний Lviv Coffee Festival. Цього року ароматне дійство розмістилося у Палаці мистецтв, де зайняло подвір’я та перший поверх. Кавоманів тут чекала “родзинка” — своє мистецтво показав спеціальний гість фестивалю, чемпіон світу-2015 з приготування кави у джезві італієць Давіде Берті. Вхідний квиток на територію фестивалю — 25 гривень — цілком окупив бонуси, які можна було отримати у перший день фесту.

Гігантську 20-літрову джезву для варіння ґранд-напою створив львівський коваль Олег Борисяк. Нагрівали ґранд-джезву на спеціальній пічці, яку змонтували тут же. Коли піднімалася пінка, двоє людей обережно перетягували важезну “балію” на дерев’яний пеньок. В один момент дерево спалахнуло, і його довелося заливати водою. Але на смакові це не позначилося... На 20 літрів води пішло півтора кілограма меленої перуанської кави марки “Сан Хосе”. Поки італійський гість чаклував над кавою, процес контролювали організатор фестивалю, директор компанії “ДікАрт” Андрій Сидор та власник кав’ярні “Світ Кави” Маркіян Бедрій. Вони ж першими скуштували ароматний напій, а потім до дегустації долучилися усі охочі. Спробувала і журналіст “ВЗ”. Кава — чудова! Головне — потім не було серцебиття, лише легкість і піднесеність.

Давіде Берті розповів журналісту “ВЗ”, що за професією він — банкір, але робота у банку йому набридла. “Я бачив проблеми людей, хотів на них реагувати, крім того, мені захотілося більш яскравого життя, — каже кавоман. — І я поринув у світ кави, де працюю вже вісім років. За цей час став переможцем багатьох світових фестивалів і конкурсів”.

...Подвір’я Палацу мистецтв майорить різноманітними ятками, де торгують меленою кавою, кавою у зернах, варять ароматний напій на будь-який смак. Ціни дешевими не назвеш — філіжанка еспресо в середньому коштує 30 гривень, маленьке горнятко можна було купити і за 10 грн., по-східному — за 18. Смаколики до кави: шматок торта — 40 грн., велике вівсяне печиво — 10 грн., пиріжки з різними начинками — 9 грн., маленький чіз-кейк — 15 грн. Із новинок — кавове пиво (25 грн. — стакан) і кавовий квас (10 грн.) від крамниці “Під кумпелем”. “Ідея кавового пива народилася торік, коли ми вперше брали участь у кавовому фестивалі і спеціально до фесту зварили легке темне пиво з кавовим присмаком, — розповів “ВЗ” директор компанії “Кумпель-маркет” Ігор Засадний. — Як його варити — технологічний секрет. Квас використовуємо самбірський — ми знайшли локального виробника, який робить правдивий добрий квас із натуральних складників. 85-90% продукції у наших крамницях — місцевих виробників”.

На першому поверсі Палацу мистецтв виставка виробників кавового обладнання — кавоварок, кава-машин, кавомолок, ростерів (обсмажувального обладнання), бойлерів. Тут же сцена для проведення майстер-класів і презентацій. Для любителів вінтажу — виставка кавових горняток різних епох від київського колекціонера і ресторатора Ігоря Сухомлина. Усього в його колекції — понад 500 видів кавового начиння!

Традиційно Lviv Coffee Festival має соціальний складник. Цього року гривня з кожного вхідного квитка піде на оснащення палати кардіологічного про­філю 1-го дитячого відділення обласної дитячої лікарні “Охматдит”. А також “офіційний цукор” фестивалю — ТМ «Діамант» — передасть на потреби цієї лікарні усі кошти, зібрані з продажу солодкої вати.

Кавовий фест у Львові триватиме до неділі. У його рамках відбудуться тур кав’ярнями Львова, кавова ВелоМИЛЯ (заїзд на велосипедах), виставка кавового обладнання та аксесуарів КаваEXPO, Кавовий ярмарок тощо. А також — Перший чемпіонат України з помелу кави, чемпіонат з альтернативного каптестингу (процес дегустації кави для визначення її смакових і ароматичних якостей), майстер-класи, лекції, презентації кавового зерна від різних обсмажувальників та багато інших тематичних заходів.

Фото Валерія ШМАКОВА

Схожі новини