Передплата 2024 ВЗ

Коні не винні...

Якщо факти жорстокого поводження з тваринами доведуть, каретний бізнес можуть прикрити

Громадські активісти надіслали міському голові Львова Андрію Садовому петицію, де вимагають припинити знущання над кіньми, які возять туристів у каретах по центру міста. Приводом до цього став нещодавній випадок, коли під час чергової туристичної прогулянки знесилена тварина впала на землю. Щоб “реанімувати” коня, фірман бив його ногами. На щастя, тварина залишилася живою. Перехожі, які стали свідками гамселення коня, вимагали припинити це. Нагадаємо, у 2011 році на проспекті Свободи раптово помер кінь, який тягнув карету з туристами.

«Жорстоке поводження з тваринами заборонено статтею 299 КК України (порушнику загрожує штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на дворічний термін), - йдеться у петиції до мера Львова. - Коні перебувають в жахливому стані. Тварина упала в центрі. Замість того, щоб викликати ветеринара, фірман карети його бив, поки кінь не встав. І це притому, що в нього була пошкоджена нога. Гуманне та відповідальне ставлення до тварин - це показник зрілості громадянського суспільства”.

Журналіст “ВЗ” зателефонувала в один з туристично-інформаційних центрів Львова, де можна замовити екскурсії на кареті. Ціни кусаються. Годинна індивідуальна екскурсія обійдеться у 1700 гривень (в кареті вміщується чотири пасажири). Якщо хочете послухати історію міста, за послуги гіда доведеться доплатити 120 гривень за годину. “Це не наш кінь впав, замовляємо тварин у одного приватного підприємця, - сказала журналісту “ВЗ” менеджер туристично-інформаційного центру пані Ірина. - Не треба закривати каретний бізнес. Коні додають туристичному місту шарму. Львову пасують кінні карети, кучери. У нас багато замовлень не лише на екскурсії для туристів, а й для весіль і навіть для освідчень у коханні. Просто потрібно дбати за цей бізнес, щоб не було там проблем”.

Тарифи іншої компанії, яка спеціалізується на каретних екскурсіях, такі. Оренда карети з кучером - 1000 гривень за годину, кожна наступна година - 1250 гривень. Додаткові послуги: букет квітів — від 200 гривень, шампанське та келихи — від 200 гривень. Оренда весільної карети - 1500 гривень за годину. Директор компанії “Каретний двір” Валентина Банас сказала “ВЗ”, що проти закриття каретного бізнесу у Львові. “У нас працюють коні рідкісної торійської породи, які призначені спеціально для їзди на каретах. Хочемо розвивати цей бізнес, бо чимало коштів і зусиль у нього вклали. Куди подіти коней — випустити пасти, чи пустити на м’ясо? Ми майже не заробляємо на екскурсіях. Нас вигнали з площі Ринок, від Оперного театру... Дозволили “паркуватися” біля пам’ятника Міцкевичу. Витрати на утримання коней чималі. Одне колесо для карети — 250 євро. Коні харчуються краще за мене (6-12 кілограмів вівса в день), плюс морква, яблука, буряки. Влітку виходить трохи дешевше, бо випасаємо їх на траві. За конем щодня потрібно прибрати, вигуляти, почистити. Дехто з клієнтів обурюється, мовляв, каретні екскурсії надто дорогі. Кажуть, що за цю суму краще покатаються на лімузині. Коні — це не лімузин, який залив бензином і їдеш. Якщо нема замовлень - стоїть у гаражі. За ними треба постійно доглядати, годувати”.

Коментар для «ВЗ»

Галина МАЛЕЦЬ, начальник управління туризму Львівської міської ради

Кінні карети — туристичний продукт Львова. Він потрібен місту, бо це своєрідний бренд. Цей бізнес активно розвивається у Європі, зокрема, у Відні. Нам відомо про прикрий інцидент, який трапився з конем під час екскурсії. Спілкувалися з підприємцем, який утримує коней. Він сказав, що коня збила машина, поранивши ногу. Водій зник з місця події. Власник коня подав заяву в міліцію.

Ми попередили підприємця: якщо тварини утримуються у незадовільному стані, то ми зменшимо йому термін дозволу (виконком надав йому дозвіл до травня 2016 року). Просили підприємця надати нам ветеринарну довідку про стан та здоров’я коней. У Львові є два підприємства, які мають дозволи на організацію туристичних кінних карет.

Схожі новини