Передплата 2024 «Добрий господар»

Новий навчальний рік – зі старими підручниками

Чиновники лише зараз шукають гроші на друк навчальної літератури

“Ситуація з підручниками — катастрофічна. Навчальної літератури бракує не лише для учнів 4-х та 7-х класів, а й для шестикласників та першачків. Дітям 4-х класів видали старі книжки. Але багато матеріалу вони вже вивчили у третьому класі, наприклад, корені, суфікси, префікси. У новому році школярам з української мови пропонують ті самі теми, що вчили торік”, — обурюються педагоги.

Мама четвертокласниці пані Лариса каже, на батьківських зборах “втішили”: нові книжки будуть не раніше грудня. Наразі дітям видали старі пописані підручники, які не відповідають новій програмі... Аби виправдати “прокол”, освітяни запропонували батькам купити дітям планшети. Мовляв, усі підручники є в електронному варіанті. “Замість того, аби вчитися, діти будуть бавитися на планшеті в ігри, — каже мама шестикласниці пані Олена. — На перерві замість того, аби відпочити, будуть ловити Інтернет під кабінетом інформатики”. Водночас чимало батьків кажуть: купити планшет за шість тисяч грн. (саме стільки коштує якісний електронний пристрій) зможе далеко не кожна сім’я. А якщо дітей шкільного віку у родині двоє чи троє?

“Якщо держава така мудра — нехай видасть планшети, — каже мама п’ятикласника пані Ірина. — Моя подруга переїхала з сином до Італії. Там планшети видає держава. У них не можна закачувати усе підряд, цим питанням займається шкільний адміністратор. В Інтернет діти можуть виходити, але є визначений перелік сайтів, якими можна користуватися”.

Подруга розповіла, її син вчиться у гімназії у 4-му класі. Усі книжки залишає у школі (у шафці), а вдома уроки робить по електронних книжках.

Коли хвиля обурень щодо відсутності навчальної літератури досягла піку, міністр освіти Сергій Квіт заявив: кошти на друк підручників для 4-7 класів знайдено.

«130 мільйонів гривень, які були призначені на Верховну Раду, і ще 87,5 мільйона гривень з бюджету — це половина тих коштів, які потрібні на друк підручників. Другу половину грошей, і це підтвердили всі голови обласних державних адміністрацій, буде виділено з місцевих бюджетів. Ніхто не може вимагати у батьків гроші на закупівлю підручників — держава повністю всіх забезпечила», — запевнив міністр. Також Сергій Квіт зазначив, що, попри відсутність необхідної суми, видавці, які перемогли у конкурсах, розпочали друк підручників.

У міському управлінні освіти журналісту “ВЗ” повідомили, що коштів на нові підручники у бюджеті не передбачали. Вирішується питання щодо співфінансування з обласного бюджету. Щоб забезпечити учнів 4-х та 7-х класів підручниками, необхідно 3 млн. 300 тисяч грн. (при вартості книжки — 35-36 грн.). “Це питання раніше, ніж через два з половиною місяці, не вирішиться”, — каже в.о.начальника міського управління освіти Зоряна Довганик. В області не горять бажанням платити ще й за підручники для львівських шкіл... Для вирішення “книжкового” питання для школярів Львівщини необхідно 10-12 мільйонів грн. Це питання планують вирішити на сесії обласної ради 15 вересня...

Виходить, чиновники ціле літо “проспали”! А мали б у цей період друкувати книжки! А не “прозрівати” тоді, коли почався новий навчальний рік. Начальник обласного управління освіти Олександра Небожук запевняє: “Ситуація не є катастрофічною. Учні розпочали навчальний рік з тією літературою, яка була у школах. Нова програма частково відрізняється від тих підручників, тому міністерство надіслало вчителям методичні рекомендації, як використовувати наявну навчальну літературу. Найскладніше з четвертими класами — ці підручники видавали 12 років тому. Деякі у дуже поганому стані...”.

“Але справа не лише у коштах, — веде далі пані Небожук. — За Табачника підручники видавалися за корупційною схемою, були дороговартісні. Тендери на друк книжок вигравали одні й ті самі фірми. Очевидно, міністерство не встигло опрацювати новий механізм. Замовником підручників є міністерство. Ми не можемо впливати на цей процес”. Якщо раніше підручники коштували 50-100 грн., нині посадовці сподіваються, що їх вартість впаде до 35-37 грн. (ціна залежатиме від якості та тиражу). “Не залишимо дітей без підручників, — переконує пані Небожук. — Друк книжок розпочався, більша частина коштів вже є. Органам місцевого самоврядування запропоновано знайти другу половину грошей. Скеровані відповідні листи”... Тільки чиновники забули, що 1 вересня давно минуло...

А тим часом...

За даними Міністерства освіти і науки, 1 вересня 2015 року навчання розпочалась у 16 650 середньоосвітніх навчальних закладах. До шкіл пішло 3,5 мільйона учнів. У Донецькій і Луганській областях 1 вересня діти не сіли за парти у майже 900 школах...

За інформацією управління освіти у Львівській області, школи області забезпечені комп’ютерами на 78% (не кожна початкова школа має хоча б один комп’ютер).

Зарплата вчителів (молодих спеціалістів) — від 1,5 до 2 тисяч грн. Хто має вищу категорію (плюс доплати за стаж), отримують близько 4 тисяч грн. “Неможливо одночасно підвищити усім вчителям зарплату, — каже пані Небожук. — Міністерство пропонує усім охочим пройти сертифікацію. Від результату залежатиме зарплата. Вчителі з острахом до цього поставилися... Є випадки, коли вчитель ідеально знає предмет, але не може знайти спільної мови з учнями. Це психологічні моменти, які складно виміряти тестами. Але іншого виходу немає. У перспективі шкільні педагоги працюватимуть на контрактній основі...”.

Схожі новини