Передплата 2024 ВЗ

Двортер’єр у п’ятому поколінні шукає господаря

Кожній вуличній собаці – по опікуну.

16 серпня в усьому світі відзначають Міжнародний день безпритульних тварин. Обрати цю дату як Національний день тварин-безхатченків Міжнародне товариство прав тварин США запропонувало у 1992 році. Американські зоозахисники хотіли розповісти якомога більшій кількості людей про трагічні реалії американських притулків, у яких, попри постійну і активну роботу щодо прилаштування тварин, однаково доводиться присипляти велику кількість тих чотирилапих, яким не вдалося знайти господаря. Журналіст “ВЗ” вирішила дізнатися, як же виглядає портрет безпритульного собаки. Замальовок нявчиків-безхатченків не робили, оскільки, відомо, кіт гуляє, де собі знає, і “розкласти по поличках” його майже неможливо.

«До прикладу, портрет люблінського (Польща) безпритульного собаки кардинально відрізнятиметься від львівського, - розповів “ВЗ” директор ЛКП “Лев” Олег Мацех. - У Любліні немає безпородних собак-безхатченків. Це можна пояснити тим, що багато років поспіль у них активно діє стерилізаційна кампанія, внаслідок якої чисельність безпритульних двортер’єрів звелася до нуля. На вулицях, без господарів, можуть бути лише ті тварини, які загубилися або яких, на жаль, викинули.

П’ятдесят волонтерів разом із працівниками районних ЛКП протягом п’яти днів у кожному районі Львова рахували безпритульних собак. Налічили 504 тварини. Навіть якщо похибка становить 15%, це число є не більше, аніж шість сотень собак».

Львівський собака-безхатченко — це двортер’єр приблизно у п’ятому поколінні. Цю категорію можна поділити на два підвиди. Ті двортер’єри, життя яких лише у їхніх лапах, тобто піклуються про себе самі, і ті, які мають опікунів. Так звані соціальні опікуни собак облаштовують тваринам буди, щоденно годують їх, за потреби лікують та навіть відводять на стерилізацію. “У Львові дуже невелика частка безпритульних собак-метисів (у їхній крові “гуляють гени” породистих собак. - Авт.), і зовсім у місті мало собак, які мають конкретну породу. Останніх досить легко забирають до себе люди”, - пояснив Олег Мацех.

Охарактеризувати середньостатистичний вік безпритульних гавкастиків неможливо. Серед них є як кількамісячні цуценята, так і п’яти-шестирічні “грози районів” і солідні десятирічні “бородані”.

P. S. На фото — кількарічний двортер’єр Джек. Загляньте у його очі. Ви не зможете виміряти усієї глибини погляду цього розумного, відданого і доброго собаки. Всюдисущі районні бабусі-лавочниці розповіли, що перша хазяйка Джека померла, а молоді родичі не пожаліли тварину і викинули на вулицю. Наступна господиня врятувала чотирилапого від гицлів і забрала до себе. Та згодом завела з півдюжини кількакілограмових собак-“дівчаток”, і Джек знову опинився за порогом. Доля Джека важка і трагічна, але ви можете показати цьому собаці, що любов і милосердя існують, і стати постійними господарями прекрасного пса. За деталями звертайтеся до редакції.

Працівники ЛКП «Лев» формують опікунську мережу, прилаштовують покалічених і підкинутих собак

На ЛКП “Лев” триває переформатування. Поряд із будівництвом сучасного ветеринарно-стерилізаційного центру, впровадженням програми “відловлювання-стерилізація-відпуск” (яка включає вживлення мікрочіпа) формують мережу опікунів для безпритульних собак. Як розповів директор ЛКП Олег Мацех, стерилізованих і вакцинованих собак не просто відпускають на вулицю, а віддають під нагляд опікуна — людини, яка хоча й не триматиме собаку вдома, але облаштує їй прихисток, годуватиме, захищатиме. Кожен опікун матиме чіткий перелік собак, яких буде моніторити.

Софія Шандра та її мама Ірина Кульчицька разом із ще п’ятьма сусідами віддавна опікуються безпритульними тваринами. Живуть вони у районі “Галицького перехрестя”, біля будинків — зелена зона. Там й облаштували будку для своєї вихованки, десятирічної Муськи. Її знайшли на вулиці побитою. Вагітну собаку вигнали на вулицю колишні горе-господарі. Опікуни її ледь вилікували. Муська прижилася, її годували, але до рук не йшла. “Щороку мали від неї цуценят, - розповідає “ВЗ” пані Ірина. - Ми їх постійно прилаштовували. Але зараз настали важкі часи, це важко робити. Ми з сусідами збирали гроші, щоб Муську стерилізувати. Досі стикалася з тим, що ветеринари не хочуть надавати допомогу вуличним собакам. Одного разу пса збила на вулиці машина, і я годину видзвонювала у різні клініки, просила, щоб хтось приїхав. Одні перекидали на інших. Врешті-решт одна клініка запросила тільки за виїзд 400 гривень! Така сама історія була, коли у Муськи були важкі пологи. Тому ми були щасливі, коли довідалися, що на ЛКП “Лев” є програма безкоштовної стерилізації вуличних собак. Я туди подзвонила, до нас приїхали, відловили Муську (вона нам у руки не давалася), прооперували її, тримали на ЛКП три тижні, потім привезли у дуже доброму стані, чистеньку, здорову. За цей час її донька Лізка, яку теж підгодовуємо, дуже сумувала. Та й багато сусідів питали, де Муська, люди у нас чуйні. Наша Муська — собака особлива. Минулої зими до неї в буду прибився... декоративний кролик. Мабуть, звідкись утік. Так вона його прийняла до себе, а ми його підгодовували...”

Тим часом на ЛКП “Лев” тішаться — мають безпрецедентний “врожай” на прилаштування у добрі руки безпритульних чотирилапих. Протягом останніх двох тижнів вдалося прилаштувати аж 19 собак, а четверо — відпустили під нагляд опікунів. “Якщо раніше прилаштовували 1-2 собачки на тиждень, то дуже тішилися”, - каже Олег Мацех. Причому троє з прилаштованих — покалічені собаки, яких збили машини і яких вдалося полікувати. Так, у четвер, 30 липня, до ЛКП надійшов виклик від львів’янки пані Міли, яка знайшла на вулиці собаку з відкритим переломом — кістка стирчала з рани. Ловець ЛКП “Лев” Йосип Король відвіз цю собаку на рентген. “На жаль, у Львові є єдиний фаховий ортопед — у ветклініці на вул. Ярослава Мудрого, - каже Олег Мацех. - Він провів операцію, яку оплатила пані Міла. Я попросив жінку забрати собаку собі. Вона погодилася, незважаючи на те, що у неї два коти. Коти ужилися з собакою, яка вже йде на поправку. Того ж дня машина знову збила собаку, тварині переїхало передню лапу. Завдяки власнику притулку “Милосердя” Наталі Кузнєцовій знайшлися господарі і для цієї собаки”.

Волонтер Володимир Міщенчук знайшов ще одну собаку з переламаною лапою. Його знайома дівчина її прихистила. Того ж дня люди забрали ще двох собак. А нещодавно під браму ЛКП підкинули вночі чотирьох тритижневих цуценят. Зранку прийшов чоловік і попросив цуценя. “Ми з радістю віддали, бо на території ЛКП немає умов для утримання цуценят, вони можуть захворіти, оскільки не мають імунітету, - каже директор. - Ми їх тримали у коробці у бухгалтерії. Почав телефонувати усім знайомим волонтерам. Наталя Кузнєцова знайшла дівчину, яка погодилася прилаштувати трьох цуциків, що залишилися”. Дуже допомагає у прилаштовуванні собак волонтер Марина Путіліна. Ще одне щасливе прилаштування — у притулок домашнього типу “Вуглик”, що під Миколаєвом (туди прилаштовують і домашню худобу), забрали двох старих собак — Лізу і Лінду. В ЛКП “Лев” вони прожили три роки. Допомогла прилаштувати собак волонтер пані Галина.

Юлія ЛІЩЕНКО

Схожі новини