Передплата 2024 «Добрий господар»

Сонце обрало тактику «випаленої землі»...

Через аномальну спеку колодязі міліють, а люди мліють.

“Грибів досі немає, городина зів’яла, водойми зміліли... Через цю пекельну спеку будемо взимку голодувати”, - бідкаються жителі Сокальського району Львівщини. Уже більше тижня у Західній Україні позначка на термометрі стабільно тримає 34-37-градусну планку... Якщо в місті люди ще якось рятуються від примх погоди, то у селах живуть в паніці. Найбільше переживають за те, що буде з урожаєм.

«Сонце геть сказилося, - нарікає жителька одного з сіл Жидачівського району пані Мирослава. - На городах сохнуть буряки, бульба, помідори, цибуля. Що зберемо в комору? Про гриби лише мріємо. Цього року їх, напевне, вже і не буде. Земля так затверділа, що її не пом’якшить навіть злива. В таких умовах гриби не вродять. Через спеку маю клопоти з 90-річною мамою. В старенької стрибає тиск, крутиться голова.

В мене набрякають ноги, уже тиждень живу на сечогінних таблетках. Також підвищується тиск. В селі складно знайти прихисток від сонця, кондиціонерів у хатах і на городах немає”.

Пані Мирослава каже, що найбільше від зашкальних плюсів страждають корови. Надої молока катастрофічно знизилися, бо корови вимушено... сіли на дієту. “В спеку худоба не хоче пастися, рятується від сонця то у лісі, то у потічку, — продовжує розмову жінка. — Коли приходить з пасовиська, годуємо яблуками. Нещодавна мала клопіт. Моя корова весь день просиділа у воді, отримала запалення... Тиждень колола тварину антибіотиками, ледь врятувала. Молоко купувала в сусідів”.

Як розповіла “ВЗ” начальник відділу метеопрогнозів Львівського регіонального гідрометцентру Надія Ясюренко, 37-градусна спека протримається у Західній Україні щонайменше до 20 серпня. У Карпатах вдень повітря прогріватиметься до 34 градусів. За її словами, така спека — не аномальна. “Ніякого форс-мажору немає, — запевняє пані Надія. — Якби у нас пригріло до понад 40 градусів — тоді б це було аномально. Востаннє такі високі температурні показники були у 2010-му, 1994-му та 1963 роках. Тоді спека тривала не так довго (два-три дні), як цьогоріч. Та й опадів тоді було трохи більше, ніж тепер”.

“Приємна новина: з 15 серпня в деяких регіонах заходу країни буде незначне послаблення спеки. А ще можливі короткочасні локальні дощі, — пояснює синоптик. — На спекотну погоду впливає антициклон з центром над Північною Африкою та Атлантикою. У Львівській області оголошено високу пожежну небезпеку. У лісах та на торфовищах треба обережно поводитися з вогнем”.

Через пекельну спеку на Львівщині геть зміліли криниці, річки, вщент висохли невеличкі потічки. Жителька одного з сіл Мостиського району пані Ганна розповіла “ВЗ”, що нічим було гасити пожежу. “В нашому селі сталася трагедія. Після смаження шашликів вогонь легко перекинувся на приміщення поруч зі стайнею, — бідкається жінка. — Там горіли дрова. Люди не могли загасити вогонь, викликали пожежників. Але рятувальники не могли вчасно приїхати, бо в цей час розривалися — в сусідньому селі горіла хата. Довелося гасити піском та водою з криниць. Воду з криниці носили по пів-відра, бо вона зміліла”.

Як повідомляє gismeteo.ua, у вівторок, 11 серпня, у Львівській області безхмарно та спекотно — вдень обіцяють понад 33 градуси, вночі — плюс 25. У середу, 12 серпня, на Львівщині мінлива хмарність. Вранці та ввечері спеку трохи розбавить слабенький вітерець. Вночі прогнозують 26 градусів вище нуля, вдень — плюс 34. У четвер, 13 серпня, у Західній Україні сонячно. Вдень небо трохи захмариться, а надвечір “заплаче”. Спека трохи вгамується: вночі — 20-26 градусів тепла, вдень пригріє до 32. У п’ятницю, 14 серпня, у Львівській області то ясно, то слабка хмарність, дощу не обіцяють. Вночі на термометрі 27 градусів, вдень — плюс 31. На вихідні — безхмарне небо, вдень пригріє до 31-33 градусів.

Коментар для «ВЗ»

Ігор ВУС, начальник відділу виробництва, маркетингу, продукції, рослинництва та технічного забезпечення департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА

Не варто панікувати, що сильна спека призведе до голоду. Більшість культур (картопля, буряки, зернові) гарно сформувалися ще до кінця липня, коли настала спека. Спекотна погода, навпаки, сприяє дозріванню помідорів, перцю, баклажанів, огірків. В таких умовах ці культури не хворіють, їх не знищують шкідники.

Аграрії наразі не мають підстав говорити про збитки. Рівень ґрунтових вод був добрим для формування урожаю. Наприклад, цього року картоплю садили на тиждень раніше, ніж минулих років. Коренеплоди сформувалися вчасно, серпнева спека тепер не зашкодить. Якщо випадуть дощі, то бульба продовжить формуватися.

Зараз зернові — у стадії спілості. Суха погода дозволяє збирати зернові великими темпами. Якщо затягувати, то зернові потрохи висипатимуться з колосків у землю.

А тим часом...

В Україні від гіпертонії потерпає 12 млн. осіб. Серед хворих — багато молоді (до 30-35 років). Не всі знають про свій діагноз — продовжують “смажитися” на сонці, а спрагу тамувати охолодженим пивом. У спеку може виникнути гіпертонічний криз (різке підвищення артеріального тиску). А це загрожує інфарктом чи інсультом. Як вберегти свій організм від судинних катастроф?

Лікар-кардіолог Оксана Кузьмяк радить без потреби не виходити на вулицю у розпал дня (з 11.00 до 17.00). Одяг має бути легким, з натуральних тканин і бажано світлого кольору. Не забувайте про головні убори (капелюшки, панамки, косинки). Носіть зі собою пляшку з негазованою водою та ліки, які прописав лікар.

Здоровим треба випивати не менше трьох літрів води на добу. Хворим (особливо якщо є проблеми зі серцем, судинами чи нирками) — стільки, скільки порекомендує лікуючий лікар. Спрагу можна тамувати охолодженим зеленим чаєм з лимоном або м’ятою. Каву можна, але неміцну, одне горнятко і лише зранку.

Забудьте про алкоголь (зокрема пиво) і солодкі газовані напої. Дозуйте фізичні навантаження. Налягайте на продукти, що містять мінерали, які позитивно впливають на серце, — абрикоси, виноград, печену картоплю, домашній сир. Відмовтеся від жирної їжі. Їжте більше овочів, фруктів, ягід. М’ясо замініть рибою.

Фото Мирона МАСЛЮКА

Схожі новини