Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сморід аж очі виїдає...

Сміття витягли з дна Левандівського озера і... залишили на березі.

Озеро на Левандівці — колись улюблене місце відпочинку жителів мікрорайону. У водоймі, яка на паперах вважається пожежним гідрантом, водиться риба — карась та щука. Нині цій території загрожує екологічне лихо. Фірма-підрядник, яка почала чистити водойму, роботу не завершила. А сміття, яке вдалося витягти з дна, так і залишилося на березі. Біля озера нестерпно смердить!

Зранку рибу ловлять поодинокі рибалки. З боку ресторану — дитячий майданчик, бавляться діти. На протилежному березі стояти неможливо, сморід аж очі виїдає! Чолов’яга з вудкою підкликає лебедя: «Тося-тося...», птах-одинак тут же підпливає до берега. Пригощаю його хлібом. Колись у цій водоймі було три лебеді. Один птах утік, інший — загинув, заплутався у рибальській лісці. Поруч по воді кружляють качки... «Вам не смердить?» — запитую ще одного рибалку. «Ми вже звикли, — відповідає чоловік. — Видно, тій фірмі, яка тут працювала, не заплатили. Вода — брудна, але дехто все одно купається». На березі табличка: «Купатися заборонено!». Люди кажуть, після цієї води на тілі з’являється висипка.

Працівники ресторану, який розташований на березі, підгодовують птахів кашами, яблуками, морквою. На запитання, хто відповідає за стан водойми, відповідають: «Міська рада. Це озеро ще у 2013 р. мали почистити, але так нічого і не зробили». Охоронець заводу залізобетонних конструкцій (підприємство — на іншому березі) розповідає, ось уже два тижні телефонує на «гарячу лінію» міської ради, аби вирішити питання з озером. «Люди купаються, а сморід який, годі витримати, — обурюється пан Михайло. — Робітники казали: «Місяць часу, і ми це зробимо». Мали привезти якийсь японський насос, який висмоктує мул. Після того, як сюди приїжджало телебачення, фірма зникла».

Воду, яка тече зі свердловини, перекрили. Тож водойма наповнена лише наполовину. Пан Михайло каже, платить за воду власник ресторану (але лічильник встановили на території заводу). Міська рада начебто компенсує йому витрати. Також він найняв двірника, який прибирає берег з боку відпочинкового комплексу. «З іншого боку — жах, що робиться, — каже охоронець. — Біотуалетів немає. Люди ходять в очерет. Сморід! Випивають, пляшки кидають у став, сміття залишають на березі».

Начальник міського управління екології та благоустрою Андрій Галушка у коментарі «ВЗ» пояснив ситуацію: «Роботи на озері призупинили. Підрядник, який взявся за очищення озера, робить це за новою технологією, не спускаючи води. Тоді можна зберегти рибу, раків та птахів. Усі роботи фірма обіцяла виконати безкош­товно».

За словами пана Галушки, територія озера перебуває у комунальній власності. Проте жодних коштів на її утримання з міського бюджету не виділяють. За спонсорські кошти виготовили будиночок для лебедя. Є ідея купити для самця пару. Коли роботи на озері завершать і доведуть цю територію до ладу, пан Андрій так і не зміг сказати...

Схожі новини