Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Невиспаний ведмідь напав на шукача оленячих рогів

У селі Майдані це третій такий випадок

Дрогобицький район, Львівська область

Замість лекцій у технологічному коледжі, що підпорядкований Національному лісотехнічному університету, 17-річний третьокурсник Михайло Лецик нині відвідує маніпуляційну Бориславської міської лікарні. Медики ставлять хлопця на ноги після того, як побував у... зубах ведмедя.

Михайло живе у селі Майдані, яке розташоване на території Національного природного парку “Сколівські Бескиди”. Заповідник багатий на різну дичину, зокрема на карпатських оленів. Роги, які навесні скидають ці красені, є прибутковим промислом для безробітних місцевих жителів. За пару крислатого “гілля”, яке перед тим обробляють лаком-морилкою, заможні відпочивальники у Моршині, Трускавці платять дві і більше тисячі гривень. Однак цього разу заробити юнакові не пощастило. Навпаки — сам влетів у чималу копієчку. А міг загубити життя...

За словами лісничого Майданського лісництва Михайла Фединця, разом зі своїм товаришем Назаром Вовком Михайло Лецик подався на мотоциклі в урочище “Кочанів” шукати згадувані роги. При в’їзді їх зупинив єгер Віктор Будай. Попередив: “Хлопці, вважайте, бо у лісі бачив сліди ведмедів. Через теплу зиму вони завчасно прокинулися зі сплячки, голодні, а тому — роздратовані. Краще, щоб ви до лісу не потикалися...”.

Мисливці за оленячими сувенірами до застережень не прислухалися. Проігнорував їх і старший у цій компанії — Назар, який у березні минулого року разом з братом Мар’яном уже побував у кігтях клишоногого. Біда нічого не навчила. Через три години після того, як хлопці перетнули шлагбаум лісництва, сталася нова драма.

Дворічний ведмідь, який важив приблизно 200 кілограмів, побачивши у своїх володіннях непрошених гостей, напав на Михайла, який ішов низом по хребту гори. Вхопив хлопця зубами за ногу нижче коліна і почав її шматувати. Міг загризти юнака, тяжкою лапою вбити його. Почувши істеричний крик напарника, на виручку кинувся Назар, який ішов вище. З допомогою палиць вдалося відбитися від звіра. Перелякані шукачі пригод сяк-так добралися до свого мотоцикла і подалися у село. А звідти сусід на машині відвіз скривавленого студента у Бориславську лікарню.

— Михайло Лецик отримав кусану рану нижньої третьої гомілки з частковим пошкодженням великої гомілкової кістки. Перелому, на щастя, немає, ведмідь лише вищербив кістку, — розповів кореспондентові “Високого Замку” головний лікар Віталій Головчак. — Проведено хірургічну обробку ран, введено ін’єкцію проти сказу. Кусані рани погано заживають. Не менше двох-трьох тижнів хлопець пробуде у нас.

Такий випадок — не рідкість у цьому регіоні. Рік тому після “розмови” з ведмедем у Бориславській лікарні опинилися брати Назар і Мар’ян Вовки. Перед тим ведмідь нам’яв боки Василю Редванському та Івану Щербію. На території Національного природного парку неприємне побачення з лісовим велетнем мав житель райцентру Сколе Іван Зубрицький.

Коментар для «ВЗ»

Василь БАНДЕРИЧ, директор Національного природного парку “Сколівські Бескиди”

У взаємовідносинах звіра і людини вина лежить на останній. Ведмідь сприймає людину як агресора, який вторгся на його територію, тому змушений свої володіння захищати. Людина повинна зважати на це, бути свідомою своїх дій, контролювати власну поведінку. Через “Високий Замок” хотів би звернутися до горян і туристів: не треба, ризикуючи життям, переконуватися у тому, що ведмеді є у Бескидах, не треба турбувати їх. Особливо у весняний період, коли вони після зимового сну виснажені, а тому — агресивні.

Схожі новини