Передплата 2024 «Добрий господар»

За «Європейський торт» – 7 тисяч гривень!

У Львові відбувся Третій Різдвяний ярмарок дипломатів «Даймо надію»

Різдвяний ярмарок дипломатів «Даймо надію» став у Львові доброю і очікуваною традицією. У суботу, 6 грудня, він втретє відбувся у театрі ім. М. Заньковецької. Організатори благодійного заходу — Дипломатичний клуб Львова для потреб фонду «Даймо надію». Зібрані кошти підуть на закупівлю обладнання та необхідних засобів для невиліковно хворих дітей Львова та області, якими опікується фонд. Родзинка ярмарку в тому, що тут можна придбати товари з різних країн, а також такі, що не продаються в Україні.

На вході в театр — червона доріжка, чути звуки духового оркестру. У фойє на другому поверсі — столики почесних консульств і диппредставництв, кожен прикрашений живою ялиночкою в національних кольорах цієї країни, червоними вазонами-«різдвяниками» та святковою ілюмінацією. За столиками — одягнені у національні костюми дипломатичні працівники, які перекваліфікувалися на продавців. Від пропозицій очі розбігалися. Переважали сувеніри, зроблені власними руками. Консульство Казахстану вразило працями президента республіки Нурсултана Назарбаєва, виданими українською мовою (50 грн. за книжку). Українська експозиція представляла наше дерево-символ — плакучу вербу у вигляді новорічної ілюмінації.

Головною частиною програми став благодійний аукціон з продажу турпутівок і авіаквитків. Курирувала проведення аукціону Почесний Консул Угорської Республіки у Львові Лариса Малех.

Лот №1 представляє господиня свята і автор ідеї благочинного ярмарку Беата Дрозд — дружина Генерального консула Республіки Польща у Львові Ярослава Дрозда. Це величезний «Європейський торт», синій із жовтими зірочками, а зверху маленька ялиночка, що виросла із кримської шишки. Це кондитерське диво придбав за 7 тисяч гривень депутат Львівської міської ради Андрій Мочарський. Він же став щасливим власником ще двох лотів, кожен із яких складався із авіаквитка Львів-Відень-Львів «Австрійських авіаліній» терміном на один рік. Депутат розкошелився на 6 тис. грн. Лот №2 — ваучер на подорож у будь-який куточок світу вартістю 5 тисяч злотих з відкритою датою (виїзд із Польщі). Торг на нього стартував від 15 тис. грн. і завершився на 17-ти тисячах.

Загалом було сімнадцять лотів. Крім путівок, подарункові сертифікати на проживання у різних українських і польських готелях. Особливий ажіотаж виник під час торгу за відпочинок у польських готелях, причому найбільше пропозицій надійшло з польського столика (от де патріотизм!). 4600 грн. за два квитки Львів-Стамбул-Львів віддав Генконсул Польщі Ярослав Дрозд. Дехто з благодійників, купивши лот, дарував його організаторам, щоб вони знову його пустили з молотка. Це дало змогу назбирати більше грошей.

У бічних фойє — дитячий рай, де малеча могла взяти участь у майстер-класах зі створення сувенірів, скуштувати солодощів, поспілкуватися зі Святим Миколаєм та казковими персонажами.

На багатьох столиках пригощали різними смаколиками — або безкоштовно, або за символічну пожертву у благодійну скриньку.

На столику Чехії 50 грамів популярної «Бехерувки» можна було придбати за

10 грн., а на мексиканському — 50 грамів текіли і бутерброд у національному стилі за

25 грн. Столик почесного консульства Королівства Бельгії потішив великим шоколадним фонтаном, фруктами, пивом і традиційними козячими сирами з ферми «Фромаж д’Еліз» (це підприємство у Мостиському районі заснував бельгієць Бернар Віллем).

На столику Білоруського консульства — «ностальгійна» продукція: згущене молоко, тушонка, житній хліб, ікра мойви з добавками. Оселедець «Матіас», який поставляє у львівські магазини білоруська фірма, тут приємно дешевший — 39 грн. за півкілограмову упаковку (у магазині — 66 грн.). Алкоголь — горілка «Бєлая Русь», горілка «Бєловєжская», настойка «Зубрівка» (все у межах 100 грн). Ну і, звичайно, натуральна білоруська косметика

Болгарський столик ряснів винами і косметикою з троянди. Латвійський стенд — з відомими брендами («Ризький бальзам» за 180 грн., і «Шпроти» за 50, косметика «Дзінтарс»), а також із екзотичним латвійським хлібом і шоколадом. Хліб темний, типу «Бородинського», дуже духмяний, двокілограмовий буханець — 150 грн. Велика коробка шоколаду — 150 грн.

Почесний консул Австрії у Західній Україні Ярослав Наконечний каже, спеціально для ярмарку з’їздив у Відень і накупив там австрійських товарів, які не продаються в Україні. Це сухі вина з гербом Австрії (90 грн.), відоме пиво «Гессер» по 20 грн., традиційні шоколадні цукерки «Моцарткугель» з портретом композитора Вольфганга-Амадея Моцарта.

Крім дипломатів, свій вклад у спільну справу внесли і учні львівських шкіл, що вивчають іноземні мови. «На нашому стенді — традиційна німецька і українська випічка, — розповідають учні львівської СШ №28 з поглибленим вивченням німецької мови Даніела Рабинович і Максим Бабенко. — Це штоллен — німецький різдвяний кекс із горіхами, цукатами і курагою, який ми самі спекли. А це «різдвяні дзвіночки» — налисники з сиром, загорнуті у трикутники з паперу, прикрашені стрічками, і туди ще вкладені вірші Богдана-Ігоря Антонича». Поруч — столик школи з поглибленим вивченням німецької мови №8 також рясніє від власноруч спечених смаколиків. Протягом усієї акції гостей тішили співочим мистецтвом Андріана і Тарас Гучок, вокальний ансамбль «La vivo», гурт «Чарівні струни», хор білоруської общини «Бєлая Русь».

За словами Почесного Консула Угорської Республіки Лариси Малех, під час аукціону путівок вторгували 62 тисячі 700 гривень. Кошти за продані товари ще підраховують.

Фото Мирона Маслюка. Решта сівітлин — тут

Схожі новини