Передплата 2024 «Добра кухня»

Шоколадний шал

У Львові з успіхом відбулося VII Національне свято шоколаду

Цьогорічне, вже сьоме, традиційне львівське свято шоколаду зібрало безпрецедентну кількість відвідувачів. Точну цифру організатори порахують згодом. Але навіть на перший погляд було видно, що кількість охочих зануритися в солодку атмосферу свята просто зашкалювала. Навіть у п’ятницю, 17 жовтня, у робочий день, перший поверх Палацу мистецтв гудів як вулик — стільки було людей. А що вже казати про суботу-неділю? Не було де цукерці впасти!

свято
свято

Спробувати кам’яницю на смак

Головним спонсором Свята шоколаду традиційно став солодкий бренд «Світоч». Увесь перший поверх Палацу мистецтв перетворився на анфіладу різних розважальних і відпочинкових зон. Тут було де розгулятися малечі, та й дорослі не сумували. Організатори мудро зробили наголос не на об’їданні дітей шоколадом (хоча без цього також не обходилося), а на розвиваючих і пізнавальних забавах. Новинкою був дитячий театр, а одна з ведучих свята Тетяна Пилипець (добре відома усім Пані Пампухова) навчала малечу готувати десерти з печива.

поїзд
поїзд

Із традиційних розваг — величезна шоколадна залізниця. Подіумом їздив іграшковий потяг, навантажений шоколадками і печивом, а по боках поступово «виростало» шоколадне місто. Шоколадні копії відомих львівських кам’яниць та солодкі скульптури постачали туди кондитери-скульптори, які працювали у фойє. Вони вирізьблювали свої твори із брил шоколаду, наданих «Світочем».

І дорослим, і дітям було цікаво послухати майстер-класи з приготування десертів зі смаками чізкейку, тірамісу, трюфеля і йогуртів (таких, як у шоколадних плитках «Світоча»), які давали найкращі українські шоколатьє. Поруч із цією майстернею можна було випити запашної кави під музику у стилі «лаунж». Тут же — фотографування на тлі фестивального банера. І, звичайно ж, не обійшлося без конкурсів, розіграшів і лотереї. Хто виграв шоколад, а хто — сертифікат на екскурсію на фабрику «Світоч»!

Шоколадний стіл — на підтримку воїнів АТО

Що за свято шоколаду без Валентина Штефаня? Все­світньо відомий ужгородський шоколатьє — традиційний гість у Львові вже не перший рік. Цього разу подивував черговою вигадкою — п’ятиметровим шоколадним столом. Із шоколаду там було все — посуд, підсвічники-канделябри, підставки, столові прибори, а головне — понад триста десертів: зефір у шоколаді, тірамісу, еклери, птіфури, корзинки із начинками, горішки, трюфелі… І усім цим можна було поласувати, вкинувши символічну суму у скриньку для пожертв на допомогу військовим у зоні АТО.

«Частину деталей для цього столу я робив у себе на виробництві, працювало п’ятеро наших кондитерів, — розповів Валентин Штефаньо журналісту «ВЗ». — За такий короткий час я би тут не встиг все приготувати «з нуля». Близько 80 кілограмів шоколаду я привіз із собою у мікроавтобусі. Дрібні деталі доробляв тут, на місці. Такі великі шоколадні столи я ще ніколи не робив».

«Головна особливість цьогорічного Свята шоколаду — це нагода хоча б на три дні відволіктися від жорсткої реальності і зануритися у щось приємне, солодке, — розповів «ВЗ» директор Національного свята шоколаду Андрій Сидор. — Ми дуже раді, що з нами є Валентин Штефаньо. Кошти від шоколадних десертів з його столу спільно з гарнізонним храмом Петра і Павла ми передамо на допомогу військовим у зоні АТО. У 2015 році у Львові буде два свята шоколаду — одне весняне, у Палаці мистецтв, матиме більше формат майстер-класів, професійних заходів. Друге — осіннє, на площі Ринок, більш народне, вуличне. Сподіваюся, до того часу у нас в країні все буде гаразд…»

Кристал Сваровскі для Маріуполя, а їстівне золото — для «Високого Замку»

Однією з "родзинок" свята став майстер-клас кондитера та кухаря-маркетолога Оксани Солук.

На очах у сотень захоплених глядачів вона приготувала найдорожчий на святі десерт Golden Lion, прикрашений кристалом Сваровскі та їстівним золотом. Це шоколадна маска лева, посипана рідким і порошковим золотом, а поруч — сформована маса із 26 видів какао, декорована какао-бобами і кристалом Сваровскі. Ціна десерту без вартості роботи кондитера — 3200 гривень.

Після фотографування свого витвору майстриня щедро пригощала ним усіх присутніх. Колбочку з їстівним порошковим золотом вона подарувала журналісту «ВЗ». А кристал Сваровскі — подружжю з Маріуполя Марії та Ігорю Ступак. «Ми прочитали про це свято в Інтернеті і вирішили приїхати у Львів, — розповіла «ВЗ» Марія Ступак. — Ми вперше у Львові, а з Оксаною Солук познайомилися на екскурсії. Ми щасливі, адже давно хотіли відвідати Львів…»

«Ау, шукаємо солодкі таланти!» — у рамках шоколадного дійства відбувся ІІІ Чемпіонат кондитерів-аматорів «Домашній кондитер» (Оксана Солук, журналістка за фахом, також колись спробувала свої сили у конкурсі на найсмачніші андрути і… змінила професію на кондитера). У конкурсі на найкращого кондитера-аматора змагалися дев’ять господинь — усі як на підбір красуні і розумниці. Найбільше вразив «Патріотичний торт» Наталії Сивулько — із тризубом і написом "Слава Україні!". Журі присудило їй третє місце, приз — набір побутової техніки і диплом.

І, звичайно, усі з нетерпінням чекали на можливість скуштувати шматочок 100-кілограмового торта, який приготували спеціалісти з ТМ Greenfield. Кожному дісталося по шматочку, а то й по два цього смаколика безкоштовно. А задовольнити інші гастрономічні бажання можна було, мандруючи по ятках у подвір’ї Палацу мистецтв. Наприклад, шоколадну картину в рамці можна було придбати за 50-55 грн. Бельгійський шоколад на вагу — по 15 грн. за 100 грамів (до нього стояла черга). Склянка гарячого шоколаду — 15 грн.

Працював ярмарок меду. На святі — ні краплини міцного алкоголю, хіба що вишневий глінтвейн по 15 грн. за склянку. А хто зголоднів після солодощів, пригощався баношем із грибами і ковбасками.

Схожі новини