Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Роби каву, а не війну»

На площі Ринок можна скуштувати натуральної кави з Ефіопії, Бразилії, Кенії...

У Львові стартував щорічний фестиваль «На каву до Львова». На площі Ринок зібралося понад п’ятдесят учасників — представників кав’ярень та підприємств зі всієї України.

Професійні баристи готують просто неба справжній запашний напій. Цьогорічний кавовий фестиваль, який триватиме до 21 вересня, має благородну мету — зібрати кошти для сімей загиблих та поранених військовослужбовців. Той, хто кидає пожертву у скриньку, отримує кавову зернинку і приклеює її на панно «Make coffee. Not war» (Роби каву, а не війну)...

Під час фестивалю відбудеться чемпіонат баристів. У ньому братиме участь 21 учасник. Побачити фінал кавових гуру можна у п’ятницю у бізнес-центрі RIUS о 15 год. (вул. Гнатюка, 12-а). Як зазначив директор свята Андрій Сидор, переможець Національного чемпіонату баристів презентуватиме Україну на Світовому чемпіонаті, який заплановано у квітні 2015 року у Сіетлі (США).

…Прогулююся «кавовими рядами». Тут і кавовий квас, і холодна кава — робиться протягом семи годин з крижаної води (її продають у пляшці, коштує 30 грн.). П’ють холодну каву з молоком, без цук­ру, але з малиновим сиропом. До кольору до вибору — тістечок, тортиків, пампушок, политих гарячим шоколадом — по 10 грн. за штуку. Побачила симпатичні тістечка з українськими прапорцями — гривня з продажу йде на українську армію, каже продавець.

«Ми готуємо каву по-східному у мідній джезві, відфільтровуємо її і додаємо апельсинову скибку, — розповідає бариста з Черкас про спосіб приготування своєї кави. — Після цього кава за допомогою генератора диму насичується виш­нею». Коштує такий авторський напій-нектар 40 грн.

«Максимальний термін, який може жити кава, — шість місяців, — веде далі бариста. — Після цього напій окислюється і псується. Вартість ефіопської кави — 200 грн. (250 грамів). Є на фестивалі й дешевші варіанти: фірмова суміш, яка включає десять сортів кави, коштує 63 грн. Найбільш популярна — шоколадна.

Горнятко натуральної кави по-турецьки — 7 грн., з вершками — 8 грн., зелена кава з імбиром — 10 грн. Якщо у вас є водійські права, в одній із яток кави можна випити за півціни... Двоє чоловіків з Чернівців готують турецький чай. «Цей чай треба 10 хвилин заварювати, щоби він відкрився, — каже Володимир».

Біля ятки, де продають пряно-гарбузове лате, вишикувалася черга. Це найбільш популярний напій в Америці. «Береться гарбуз, вариться сироп, додаються спеції (які саме — секрет). Плюс крапелька любові», — усміхаються творці американського напою.

Ті, хто не любить міцної кави, може випити лате. Секрет його приготування у якісному молоці, яке додається до напою. «Якщо ви в Італії замовите лате, вам принесуть склянку молока, тому треба говорити coffee late, — розповідає бариста Руслан. У Рівному він має мережу мобільних кав’ярень (каву продають з машини). — Подають цей напій у високій прозорій склянці, зверху — молочна піна»...

Схожі новини