Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Бандерштат» послав Путіна на три букви...

Фестиваль національного опору в Луцьку – безалкогольний майданчик для дискусій

Чи морально тішитися життям, якщо в Україні війна і гинуть люди? Це запитання багато разів виникало цього року. Багато концертів і майже всі фестивалі на Західній Україні протягом літа скасували... Проте фестиваль “Бандерштат” у Луцьку цими вихідними таки відбувся. Його головним посланням стало таке: у час війни не маємо права впадати у депресію та поширювати занепадницькі настрої на користь ворога.

На “Бандерштат”, який цього літа відбувся увосьме, з’їхалися кілька тисяч молодих людей з різних куточків України. Більшість гостей оселилися в наметах на території фестивалю — іподромі в центрі Луцька, оточеному безліччю каналів річки Глушець із застояною зеленкуватою водою. Фест був не декларативно, а справді безалкогольним — на вході охорона перевіряла рюкзаки гостей. А по території іподрому ходили міліціонери. Навіть у магазинах на найближчих вулицях, за вказівкою міської влади, не продавали алкоголю. Протягом трьох днів фесту жодного п’яного не зустрів. Навіть у найближчих до фестивалю вулицях у магазинах не продавали алкоголю.

Вхід на “Бандер­штат” коштував 150 грн. А на його території стояли скриньки, в яких охочі могли кинути гроші на потреби української армії. Серед десятків гуртів, які виступали, хедлайнерами були “Мотор”Ролла”, “Кому вниз”, “Скрябін” та ірландський гурт Cruachan. Музиканти наголошували, що приїхали не для того, аби веселитися, а щоб підтримувати моральний дух у суспільстві. Не раз хвилиною мовчання вшановували пам’ять загиблих у зоні АТО українських героїв.

Власне, фест позиціонує себе як “платформу для обговорення важливих для суспільства тем”.

Серед гостей, з якими можна було подискутувати на спецільних зустрічах (гутірках), було багато знаних особистостей. Зокрема, глава Люстраційного комітету Єгор Соболєв, гендиректор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія, командир батальйону “Азов” Олег Однороженко та бійці батальйону, радник президента Юрій Луценко.

Тішили чистота та порядок на фесті, що приємно вирізняли його з-поміж інших. На території “Бандерштату” діяло і дитяче містечко, в якому батьки із малечею, якої було вдосталь, та всі охочі могли пограти у футбол, походити канатом через річку, зробити ляльки-мотанки, розписувати фігурки з дерева і глини, скласти величезні пазли із фігурами українських вояків різних епох. Дорослі могли постріляти по цілях, мов у тирі.

На “Бандерштаті” встановили рекорд — 1,5 тисячі гостей відправили російському президенту Володимиру Путіну найбільший месидж. Під час спеціального флеш-мобу “бандерштатівці” вишикувалися на іподромі в гігантський напис “ПТН ПНХ”.

Ціни на їжу та напої на фесті були більш ніж демократичні. Квас і лимонад можна було купити за 4 грн., а вареники, супи чи картоплю з м’ясом — до 20 грн. Також можна було купити сувеніри, гроші з яких підуть на потреби армії.

Уночі гостей “Бандерштату” тішила акустична сцена. Зокрема, на ній грав боєць батальйону “Азов” у балаклаві. Це той самий хлопець, що грав на піаніно перед “стіною” “Беркута” в Києві під час Майдану...

Була на фестивалі також літературна сцена. На ній, зокрема, виступала Анастасія Дмитрук — авторка знаного вірша про українців і росіян “Никогда мы не будем братьями”. “Никогда мы не будем братьями ни по родине, ни по матери. Духа нет у вас быть свободными — нам не стать с вами даже сводными...” — читала юна письменниця.

Схожі новини