Передплата 2024 «Добрий господар»

Аукціонний молоток вдарив нижче пояса

Підприємство, яке не сплатило аукціонного внеску, заблокувало відкритий продаж приміщень на площі Ринок, 28

Скандальний аукціон з продажу частини приміщень (першого поверху і підвалу) кам’яниці на площі Ринок, 28, який набув розголосу, наразі не відбувся. Господарський суд Львівської області зупинив торги. До феміди звернулося одне з підприємств, яке міська рада не допустила до торгів. Причина недопуску — підприємство не сплатило аукціонного внеску (10% від стартової ціни приміщень — півмільйона гривень). Начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич вважає ухвалу суду безпідставною, мовляв, суд у тексті ухвали не обґрунтував, чому саме цьому підприємству було відмовлено в участі. Юридичне управління готує апеляцію на рішення суду.

«Зробимо запити, щоб дізнатися, коли надійшла заява до суду, коли була розписана на того чи іншого суддю, коли було прийнято до розгляду документи, через який час після цього було винесено ухвалу, яким чином Господарський суд і коли її скерував, — пояснила Гелена Пайонкевич. — До нас заява прийшла зі супровідним листом заявника. Відповідно, вже при самій процедурі аукціону було оголошено про заборону”.

Управління комунальної влас­ності Львівської міської ради виставило на продаж з молотка 314 квадратних метрів історичного будинку. Аукціон мав би побити рекорди за кількістю охочих придбати об’єкт — дванадцять учасників. Тринадцятий учасник опинився поза грою. Саме він став причиною зриву аукціону. Така кількість учасників не викликає подиву. Не секрет, що приміщення кам’яниці за стартовою ціною 5 мільйонів 349 тисяч гривень — ласий шмат для бізнесменів...

Історія з продажем приміщень у кам’яниці набула розголосу серед містян. Раніше тут працювала галерея та кафе, які цього року зі скандалом виселила виконавча служба. Договір оренди в установи завершився у січні 2011 року. Як кажуть у мерії, орендар заборгував місту за приміщення в центрі 300 тисяч гривень. Справа зависла в судах. Начальник управління комунальної власності Львівської міської ради Інна Свистун зауважила, що після виселення недобросовісних орендарів приміщення опечатали, а потім виставили на продаж (аукціон). “У травні 2014 року виселення відбувалося вдруге, — наголосила Інна Свистун. — Ми доклали всіх зусиль для того, щоб унеможливити незаконне проникнення на цей об’єкт”.

Призупинення аукціону чиновниця пояснила так: “Не всім подобається проведення аукціонів у Львові, зокрема, не підтримує їх депутатський корпус. Відчутний шалений тиск і з боку інших осіб. Сьогодні відсутні будь-які правові підстави для того, щоб певні особи звертались з позовами до суду про призупинення аукціону. Будь-які дії судів, які будуть задовольняти такі позови, підлягатимуть жорсткій реакції з боку управління, оскільки задоволення таких позовів є абсолютно безпідставним”.

Як сказав на брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий, приміщення на площі Ринок, 28, яке виставили на аукціон, — цікаве. “Будинок видно з мого балкона, — зауважив мер Львова. — Важливо, щоб там був добрий господар. Раніше були проблеми: орендар не платив оренду, займався маніпуляціями. Потім приміщення на площі Ринок, 28, повністю повернулося в юрисдикцію міста. Наша мета — продати на аукціоні, щоб були надходження в бюджет міста”.

Деякі експерти не схвалюють продаж приміщень в кам’яниці, мовляв, недобросовісний орендар може змінити цільове призначення. За словами Андрія Садового, міська рада не висувала особливих вимог щодо цільового призначення об’єкта. Власник, який заплатить найбільшу суму, стане переможцем аукціону.

З досьє «ВЗ»

Найбільш інвестиційно цікавий об’єкт, який продали з молотка, — приміщення по вул. Дорошенка-Словацького за 6,9 мільйона гривень. Від стартової ціни вартість об’єкта зросла у 2,7 раза. Цього року на продаж шляхом аукціону виставлено нежитлові приміщення за адресами: вул. Шота Руставелі, 12, площею 342,4 кв. м, вул. Шпитальній, 25 — площею 204,1 кв. м, вул. Степанівни, 31. Керівництво управління комунального майна міськради каже, що від реалізації цього майна можна поповнити міську скарбницю орієнтовно на 10 мільйонів гривень.

Щороку мерія збільшує доходи в бюджет від продажу майна на аукціонах.

У 2013 році проведено чотири конкурси та три аукціони з продажу об’єктів нерухомого майна за сумарною ціною 1,258 мільйона гривень без ПДВ при початковій ціні продажу 1, 160 мільйона гривень без ПДВ.

Схожі новини