Передплата 2024 ВЗ

Курортні романи тривають довше за офісні...

Чому не варто затівати інтрижки на роботі?

Спочатку обмінялися поглядами біля ксерокса. Потім — сходили разом на обід. Затримались допізна на роботі. Вирішили перечекати дощ у кав’ярні і просиділи до її закриття... Менеджери з підбору персоналу стверджують: четверо працівників з п’яти або були свідками “позастатутних” стосунків, або й самі затівали інтрижки на роботі. “Службові романи ввійшли у моду. Люди не так свої сексуальні потреби вдовольняють, як самостверджуються, підвищують самооцінку”, — припускає голова Західноукраїнського центру “Жіночі перспективи” Любов Максимович.

Психологи виділяють п’ять причин, які штовхають людей на подібні “подвиги”.

Близькість.У чоловіків — своя логіка. Знайти коханку, коли працюєш з 9.00 до 18.00, а на вихідних — виховуєш дітей і гаруєш на тещиній дачі, не так вже й просто. А тут — краля під боком, дев’ять годин на добу, п’ять днів на тиждень. Жінки до колег, які прихильно до них ставляться, відчувають підсвідому симпатію — і горнятко позичив, коли своє ненароком розбила, і цінні файли врятував, коли комп’ютер зависнув. Як до такого не прикипіти душею! “Жінки — більш емоційні і здатні на пожертву, — каже Любов Максимович. — Вони можуть стати коханками... навіть із жалості”.

Схожість.Колеги зазвичай мають однакову освіту і рівень доходів. Знайомі у них спільні. Цілі у житті — збігаються. А подібне притягує подібне. Якщо люди розглядають одне одного і як сексуальний об’єкт, існує вірогідність, що їхні стосунки вийдуть за рамки робочих.

Безпека.Знайти коханця по інтернету — не важко. А якщо при зустрічі виявиться, що це — маніяк? Ризиковано. У чоловіків — свої “заморочки”. На фото на сайті знайомств — Моніка Белуччі. А у реальному житті — “сіра мишка”. Таку — “обняти й плакати”, а не по ресторанах водити. Не те що колега, з якою знайомий три роки. Красуня! І чоловік у неї не бідний (що важливо, бо заміж не попроситься). “Представники сильної статі за своєю природою схильні до полігамії. Для багатьох з них не проблема жити подвійним життям, — каже Любов Максимович. — Особливо пильно треба стежити за чоловіком, коли у нього криза середнього віку і гроші зайві є. Такий чоловік хоче почуватися мачо, але при цьому не хоче втрачати сім’ю”.

Зручність.Особливо якщо людина — трудоголік і проводить в офісі по 10-12 годин на добу. Що лишається на життя? Сім годин, щоб поспати, дві — щоб поїсти, 3-5 — щоб прийняти ванну, попрати, прибрати і... поспілкуватися з протилежною статтю.

Біологія.Бути успішним кар’є­ристом — це добре. Але цього для самореалізації недостатньо. Якщо чоловіка/дружину офісного працівника всім ставлять у приклад, в останнього є привід похвалитися, що й на любовному фронті у нього все гаразд. А якщо ні? Тоді треба зажити слави альфа-самця. Або “королеви краси”, перед якою не встоїть жоден мачо. Тому й одягаються пані в офіс як на свято — стрази, яскраве намисто, прозоре мереживо, високі підбори, викличний макіяж. А раптом після роботи у ресторан запросять? Якщо жінка приходить на роботу у “повній бойовій готовності”, відкрита до запрошень на каву. І чоловіки до такої будуть злітатися як мошкара на світло лампи.

“Всі інтрижки на роботі зазвичай закінчуються однаково — розривом стосунків. Якщо на чоловіка вдома чекає дружина, а жінці — видзвонює її благовірний, такі стосунки — приречені. І не має значення, чи разом працюють, чи живуть по сусідству, — вважає психолог, менеджер з персоналу Наталія Гаріна. — Більше того: такі люди ризикують втратити ділову репутацію. Шлейф зрадника може тягнутися за ними, поки не вийдуть на пенсію. Непереливки буде коханцям, навіть якщо не зв’язані узами Гіменея. На роботі не вдасться зберегти інтимність стосунків. Все на виду. Доведеться вислуховувати критичні коментарі і “дружні” поради. Через постійні оцінки і спостереження створюватимуться стресові ситуації. Недарма героям реаліті-шоу (на кшталт “За склом”) платять великі гроші за участь у подібних телепередачах. Варіантів розвитку подій — два: або пара розбігається, або хтось мусить звільнитись.

Якщо закохані влаштувалися на роботу після того, як у них зав’язалися романтичні стосунки, на них також чекають випробування. По-перше, керівництво не надто прихильно ставиться до такого. Бо рано чи пізно виникне конфлікт інтересів. Партнери крізь пальці будуть дивитися на помилки одне одного. Можуть зловживати службовим становищем (один зловживає — другий “прикриває”). Не виключені й корупційні схеми.

По-друге, партнери, які і вдома, і на роботі разом, перенасичуються спілкуванням і втрачають інтерес одне до одного. Якщо у когось з них у цей момент з’явиться нова пасія, є ризик, що пара попрощається з ілюзіями про вічне кохання”.

Схожі новини