Передплата 2024 «Добра кухня»

«Нехай тебе качка копне!»

Прокльони можуть «зжити» зі світу та передатися нащадкам

“А щоб тебе...» Цю фразу часо чуєш в українському побуті. Мало хто замислюється про наслідки, адже це — не що інше, як прокльони. Історії відомо чимало випадків, коли словесні побажання зла втілювалися у життя.

У кіноповісті “Зачарована Десна” Олександр Довженко згадує свою прабабцю, для якої прокльони були “творчістю її палкої, темної, престарілої душі”. У багатьох вони викликають сміх, натомість той, хто знайомий з біографією режисера, усвідомлює, що слова бабці відбилися на долі онука. “...Бодай тобі руки і ноги поламало! Щоб ти зів’яв був, невігласе, як ота морковочка зів’яла від твоїх каторжних рук!” — казала старенька. Слова жінки не справдилися буквально, однак життя правнука виявилося непростим. Він завжди мав поганих начальників, як і бажала йому прабабуся. “Кота вона проклинала щодня по два-три рази так, що він трохи згодом був якось захворів і здох десь у тютюні.” Мати Довженка вміла лікувати людей з допомогою трав, але після бабусиних прокльонів втратила свій дар, як і сімох дітей: п’ятеро хлопчиків та дві дівчинки померли маленькими.

Найвідоміше в історії — прокляття ордену Тамплієрів. Несправедливо?звинувачений останній магістр ордену Жак де Моле, зійшовши на вогнище, викликав на суд Божий короля Пилипа IV (який переслідував представників заможного ордену), хоронителя печатки Ногаре та папу Климента V. Виголосив це, задихаючись у вогні, а, згідно з віруванням усіх часів, передсмертні бажання завжди збуваються, тому прокльони помираючих вважаються найстрашнішими. Незабаром усі згадані під час страти Жаком де Молем особи померли.

Подейкують,?померлий прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон став жертвою кабалістичного прокляття “Пульса денура” (“Удар вогнем”), яке наклали на нього єврейські екстремісти. У релігійному обряді, який проходив на старому цвинтарі Рош-Піни, взяли участь 20 людей. Завдяки прокляттю Шарон мав померти протягом 30 днів. Він пролежав у комі довгі вісім років. Рабин, який брав участь у таємному дійстві, розповів, що ця ідея виникла після того, як прем’єр-міністр почав збирати прихильників для підтримки плану одностороннього відділення від Палестинської Автономії. Аналогічне прокляття наклали на премьєра Іцхака Рабіна. Незабаром його вбив ультраправий екстреміст Ігаль Амір.

У магії прокляття — особливі заклинання, які викликають хвороби, нещастя та інші негаразди. Адепти цього напряму тримаються подалі від інших практик, оскільки той, хто проклинає, відчуває наслідки на собі (це називають відкатом). Вони поширюються також на близьких людей “чорного спеціаліста”, тож йому доводиться зрікатися рідних та близьких, цілком присвячуючи себе темному ремеслу.

Заподіяти людині зло можна з допомогою самих лише слів та думок, не проводячи спеціального обряду. Про значення думки та слова знали з давніх-давен. Чим сильніші емоції того, хто кляне, тим більшу вагу мають його слова. Оскільки жінки емоційніші, ніж чоловіки, вважають, що їхні бажання мають більше шансів здійснитися.

Психолог Катерина Явна каже, що звичка проклинати інших пов’язана з вихованням. Зазвичай людина з дитинства навчена реагувати на конфліктну ситуацію або агресію таким чином. Той, хто має схильність до нав’язливих думок, найімовірніше, буде перейматися тим, що йому побажали зла, й обов’язково знайде підтвердження своїх побоювань. Люди з сильною психікою, як правило, не звертають уваги на прокльони й забувають про них.

Біоенергетик Людмила Жукова переконана, що прокляття мають велику силу, оскільки побудовані на викиді потужної біо­енергетики. Під час них частота вібрацій голосу накладається на частоту вібрацій людини, для якої призначені. У середні віки спалювали відьом та чаклунів: народ боявся їхніх прокльонів, оскільки знали, що вони — надзвичайно небезпечні. У наш час також є люди, які спеціалізуються на страшних обрядах, але кінець їхній плачевний: нерідко у горе-спеціалістів виникають хвороби крові, важкі стадії онкології...

Але й непосвячена людина, яка вклала у прокляття весь свій біль та внутрішню силу, здатна заподіяти неабияке зло. Проклинаючи іншого, ви прирікаєте на біди й себе самого, адже спрацьовує так званий ефект бумеранга.

Як позбутися проклять. Якщо ви стали жертвою злого язика, Людмила Жукова радить негайно прийняти душ. Вода знімає негативну інформацію. Митися слід доти, поки не відчуєте полегшення. Після цього розставте п’ятикутником запалені свічки та станьте посередині. Тримаючи долоні догори, читайте молитви. Ефективність цього методу перевірена століттями.

Якщо вас прокляли раніше і ви не вжили запобіжних заходів, підіть до церкви та оберіть ікону, перед якою почуваєтеся найкраще. Придбайте її маленьку копію та моліться біля неї вдома, поставивши навпроти образа свічку на відстані 15 см.

Як зняти власні прокльони. Проклинати інших — важкий гріх, який обернеться проти вас. Варто попросити пробачення у людини, якій бажали зла. Зізнайтеся у всьому священику під час таїнства сповіді, причастіться. Людмила Жукова радить протягом одного дня обійти пішки сім святих місць, до яких відносять церкви, монастирі або собори. У кожному подайте на сорокоуст за здоров’я того, хто став жертвою ваших проклять, та поставте за нього свічку.