Передплата 2024 «Добра кухня»

Віртуальні наречені

Познайомитися в Інтернеті – легко, влаштувати особисте життя – складно

До яких тільки хитрощів не вдавалися колись самотні чоловіки та жінки, аби обзавестися “половинками”! “Губили” у транспорті документи, відвідували непотрібні семінари, дарували незнайомкам на вулиці квіти... Тепер таких романтиків майже не залишилося, оскільки існують сайти знайомств, чимало авторитетних видань та шлюбних агенцій запрошують подати оголошення. Яка ж перспектива знайомств “наосліп”?

Олег жартома називає себе кавалером зі стажем. Вперше одружився у 22 роки, але його шлюб зазнав краху. Згадує, що влаштувати особисте життя наново було непросто. Сподіваючись знайти своє кохання, відвідував дискотеки та бари, але каже, що “впольовані” там дівчата виявлялися несерйозними. Згодом почав ходити на спеціальні вечірки “для тих, кому за 30”. Там зустріти жінку “для життя” також не вдалося. Вирішив випробувати долю з допомогою оголошення у газеті. Від претенденток не було відбою, але знайти серед них “єдину та неповторну” — складно. “Згодом змушений був прямо запитувати про зріст, вагу, інші зовнішні дані, оскільки втомився ходити на побачення як на роботу. Деколи, угледівши нову знайому здалеку, відразу тікав!” — зізнається чоловік. Але врешті-решт зателефонувала розлучена жінка, мати двох дітей, якій судилося стати його дружиною.

За словами пані Людмили, яка приймає шлюбні оголошення у газету протягом 16 років, зараз з їх допомогою намагаються влаштувати долю люди старшого віку, мешканці віддалених сіл, усі, хто не має доступу до Інтернету. Серед клієнтів переважають чоловіки. Багатьом — від 70 років і більше, наречених бажають сорокарічних. Серед таких кавалерів — чимало диваків. Наприклад, один із них діставав гроші за оголошення зі шкарпетки, другий — з трусів. Приходив пан, який позиціонував себе як самотній, а згодом виявилося, що він — одружений. Жінка, що переїхала жити до “чоловіка за оголошенням”, скаржилася: вічний парубок був настільки схибленим на чистоті, що мив яблука з милом...

Серед молоді неабияк популярний Інтернет. У всесвітній павутині шукають щастя як розлучені чоловіки та жінки, так і ті, хто узами Гіменея себе ще не зв’язував. 30-річна Уляна шукала чоловіка за особливими критеріями. “Батьки та знайомі казали, що з моїми вимогами назавжди залишуся у дівках. Знайти принца своєї мрії у реальному житті було непросто. Зате в Інтернеті — великий вибір, тож тепер я щаслива у шлюбі!” — розповідає жінка.

Але не всім так щастить. 26-річна Вікторія — розлучена, має сина. Минуло півтора року, відколи зареєструвалася на сайті знайомств. Регулярно ходить на побачення і скаржиться, що самооцінка у кавалерів — зашкалює. Більшість із них шукає секс без зобов’язань. «Приїжджають солідні чоловіки на дорогих авто, ведуть інтелектуальні розмови на філософські теми, а наприкінці зустрічі починають ставити непристойні запитання. Один з таких “наречених” два тижні не давав спокою — вдень і вночі присилав непристойні есемески, дзвонив до офісу посеред робочого дня і говорив такі речі, що вуха в’янули», — розповідає Віка. Нещодавно на чергове побачення “наосліп” прийшов пан, який виглядав зовсім не так, як на фото, та й вік свій явно применшив. Від нього тхнуло спиртним. Незважаючи на негоду, повів жінку гуляти у парк. Пояснив, що на каву її запросити не може, оскільки забув удома гроші...

Психолог Андрій Петранюк вважає, що всесвітня павутина — чудовий спосіб познайомитися, зробити перший крок. Завдяки наданій інформації людина почувається безпечніше, ніж при знайомстві на вулиці. Можна відшукати “половинку”, з якою маєте спільні інтереси, уподобання, з однієї сфери діяльності. В Інтернеті розширюється коло вибору. Однак віртуальне знайомство — це ілюзія, реальність може розчарувати. Робити остаточні висновки та відчути людину можна тільки під час живого спілкування.

Схожі новини