Передплата 2024 ВЗ

Мудрий, скромний, роботящий...

У Рік Коня варто запозичити найкращі риси цієї тварини

Рік Коня уже не просто підтупцьовує, він галопом мчить вступити у свої права. Астрологи радять нам у цей рік бути поміркованими у власних бажаннях, бо кінь — істота скромна. З цієї ж причини психологи рекомендують відмовитися від гучних і ситих застіль, перукарі — надати перевагу невибагливим стрижкам, а модельєри — класичним та стриманим силуетам і кольорам. А що ж іще, окрім “природної скромності”, ми знаємо про коней?

Коні можуть відчиняти засуви на дверях в інших загонах і випускати своїх одноплемінників на волю.

«Більшість коней живуть 25-30 років, — розповідає “ВЗ” кінний інструктор Оксана Гнатюк. — Є згадка про найстарішого коня на прізвисько Старий Біллі, який народився в Англії і дожив до 62 років. Якщо проектувати конячі роки життя на людські, то перший рік життя гривастого дорівнює дюжині людських. Другий тотожний сімом людським рокам. Усі наступні прирівнюються до двох з половиною людських. Ця нескладна арифметика означає, що Старий Біллі прожив за людськими мірками понад 170 років(!).

Очі у коня більші, ніж в інших тварин. Очні яблука можуть рухатися незалежно одне від одного, що дозволяє коневі бачити світ панорамно. Гривасті також здатні бачити в кольорі (серед тварин повноцінний колірний зір — рідкість). У хижаків очі розташовані на передній частині морди, щоб бачити і переслідувати жертву. А у тварин-вегетаріанців — по обидва боки голови, щоб оглядати територію з усіх боків і бачити ворога.

Ототожнювати зуби людини і гривастого (“та в нього зуби, як в коня”) щонайм’якше — неправильно, бо кількість зубів у гривастого 36-40”.

Коні можуть відчиняти засуви на дверях в інших загонах і випускати своїх одноплемінників на волю.

Коли кобила піклується про новонароджених лошат, батько дитинчат, її брат або навіть сторонній самець забезпечує їм захист.

Траплялися табуни, де ватажками є кобили.

“Різниця між поні і звичайними кіньми — не тільки у розмірах. Поні розумніші за коней і впертіші за віслюків, — продовжує розмову Оксана. — Водночас коні уміють впізнавати себе на картинках. Побачивши на зображенні побратима, кінь може «вітатися» з ним тихим іржанням і обнюхувати.

Найважчими є так звані коні-ваговози. Їхня вага може становити — 700 — 900 кілограмів. А найвищими — гривасті англійської породи шайр. Їх висота у холці може сягати і двох метрів.

Найдорожчим конем у світі став жеребець голландської теплокровної породи Френклін. На момент купівлі його ціна становила 15 мільйонів євро. Після чотирнадцятьох перемог у престижних кінних змаганнях ціна Френкліна зросла до 200 (!) мільйонів доларів. Власник коня — саудівський принц Халіл Абдулла — заявив, що чотирирічний чемпіон Френклін більше не буде учасником заїздів”.

Існує кілька безглуздих “кінських” законів. До прикладу, у кількох американських штатах незаміжнім жінкам заборонено кататися верхи на коні у неділю. Одруженим чоловікам не дозволяють їздити верхи на коні без дружини. Виняток лише для тих подружніх пар, які у шлюбі більше року.

Китайських коней найбільше у світі, так само як і людей-китайців.

Невідомо, чи британські вчені проводили це дослідження і яка його користь, проте якщо поставити перед конем відро з кавою і відро з какао, коні у чотирьох випадках з п’яти віддадуть перевагу саме каві.

Приказки про коней

— Хто коня годує, той вдома ночує.

— І сліпа коняка везе, як видющий на возі сидить.

— Дарованому коневі в зуби не заглядають.

— Який кінь, такий і їздець.

— Гладь коня вівсом, а не батогом.

— На двох конях не всидиш.

— І золоті вудила коневі не милі.

— І кінь “не валявся”.

Серед гривастих теж є холерики, сангвініки, флегматики та меланхоліки

Дорослими ці тварини стають з шести місяців. Саме з такого віку лошат віднімають від матері. Спочатку малого гривастика вчать ходити разом з іншими кіньми — такий собі груповий тренінг, а з року-півтора його привчають до вуздечки, сідла, упряжі. Пізніше розпочинається індивідуальний тренінг.

«У коней різний характер, — розповідає “ВЗ” доцент кафедри технології виробництва молока і яловичини Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького, Галина Соколова. — Коні бувають впертими, слухняними, розумними, примхливими, лагідними і “завдяки” людині — злими. У них, як і у людей, є чотири типи темпераменту. Можуть бути сангвініками, меланхоліками, холериками та флегматиками. Велике значення у формуванні характеру коня відіграє людина, її ставлення до цієї тварини”.

Через погане поводження кінь може втекти, але, як правило... повертається. Бували випадки, коли коні поверталися додому за сотні кілометрів. Якщо до коня погано ставитися, то тварина озлоблюється. Гривастий намагатиметься вкусити, вдарити копитом. Він щулить вуха, коли до нього наближається людина, яка з ним погано поводиться. Після злих господарів кінь довго привчатиметься довіряти людям.

“У часи фараонів, коли вмирав господар, то на смерть були приречені жінка і кінь. Кінь гідніше приймав смерть, підставляючи голову для удару кілком”, — розповідає пані Соколова.

У коня добре розвинені рефлекси пози. Поза для коня служить способом спілкування. У гривастого, який відпочиває, заднє копито підібране, голова опущена, очі напівзаплющені, нижня губа відвисає. Збуджений жеребець гарцює навколо кобили, голова задерта вгору, хвіст піднятий. Переляканий кінь притискає вуха і виглядає напруженим та настороженим. Кінь має хорошу пам’ять: зорову, слухову і тактильну. Пам’ятає дорогу, якою проходив кілька років тому, реагує на музику (“погана” — притискає вуха, скалить зуби, трясе головою, висловлюючи своє незадоволення; “улюблена” — напівзаплющує очі, “відпускає” нижню губу і розслаблюється). Дбайливого господаря коні зустрічають тихим іржанням, кладуть йому голову на плече. При вигляді людини, яка заподіяла їм кривду, скалять зуби, притискають вуха і повертаються задом.

Знамениті коні

БУЦЕФАЛ— улюблений кінь Олександра Македонського. Буцефал — означає бикоголовий. Так назвали його за широкий лоб. Батько Олександра, Пилип, купив цього вороного коня за 340 кг срібла (!) у фессалійського кіннозаводчика Філонікоса. Кажуть, привабили його у цьому коні два зайві недорозвинені пальці на передніх ногах, які на бігу не торкалися землі. Такі трипалі коні дуже цінились у ті часи.

ІНЦИТАТУС(швидконогий) — цей кінь знаменитий лише тим, що з безглуздої волі римського імператора Калігули став сенатором. Одержав би й найвищий в імперії чин — консула, якби не вбили його навіженого власника. Свого коня той так оберігав від усякого неспокою, що кожного разу напередодні скачок посилав солдат наводити тишу по сусідству.

ЕКЛІПС— названий так, бо народився у день Екліпса — сонячного затемнення. Двадцять три роки виступав цей рудий жеребець у різних скачках і жодного разу не був переможений. Більше того, у 26 важливих змаганнях, які він виграв, усі конкуренти значно відставали від нього.

КІНКСЕМ— єдиний кінь, що здобув на скачках більше перемог, ніж Екліпс. Власником його був один угорський спортсмен. Вперше ця чистокровна кобила виступила у 1876 році і перемогла. Потім чотири роки поспіль вигравала в усіх скачках, у яких стартувала. А їх було 53!

РОЗУМНИЙ ГАНС— улюбленець вчителя математики Вільгельма фон Остена. Коли хазяїн читав йому сумні казки, кінь стояв понурий і зажурений. Якщо казка була з хорошим кінцем, Ганс підбадьорювався. Потім Остен виявив, що його дивовижний кінь уміє лічити. Господар запитував гривастого, скільки буде, скажімо, три плюс п’ять, і Ганс відповідав йому вісьмома ударами копита по землі. Кінь не тільки знав додавання і віднімання, а й міг множити, ділити і вирішувати задачі з дробами.

Схожі новини