Передплата 2024 «Добра кухня»

Гарна традиція чи... ярмарок марнославства?

У День святого Миколая, переступивши поріг школи, діти починають хвалитися подарунками...

Ніч напередодні Дня святого Миколая навіть у дорослих асоціюється з радісним хвилюванням, передчуттям несподіваного щастя. Добру традицію не змогли знищити й часи атеїзму — на зміну чудотворцю прийшов Дід Мороз. Та якщо раніше дітлахи чекали на сюрприз, то тепер багато хто використовує цей день, аби “витрусити” з батьків усе, що хоче. Чи варто “лізти зі шкіри”, здійснюючи дитячі мрії?

Історик Михайло Яремчук розповідає, що у давнину чемні хлопчики та дівчатка традиційно отримували під подушку медовий пряник, який мав назву — “Миколайчик”. Згодом українські сім’ї відійшли від цієї традиції, однак подарунки ніколи не були надто розкішними. Діти чекали на цукерки, горішки, апельсини, книжки. Один літній чоловік знайшов у батьківському домі пожовклий лист до Миколая, якого написав його тато у 9-річному віці. Хлопчик замовив розмальовку, фарби та ранець. А ще скромно додав: якщо у чудотворця знайдеться зайва іграшка, він буде дуже щасливий її отримати. Традиційно батьки вчили нащадків просити у Миколая те, що їм справді потрібно: одяг, необхідні для навчання речі, спортивне знаряддя... Мотивували це тим, що, згідно з історією, Миколай не виконував захцянок, а забезпечував бідних дітей необхідними для життя речами. Деякі сім’ї передають добрий звичай донині, натомість у наш час це не так просто, адже сучасні діти “інфіковані” споживацькою психологією.

У багатьох сформувався відповідний погляд на свято. Листи до Миколая перетворюються на список бажань. Мама восьмирічного Марка знайшла на підвіконні такий лист: “Принеси мені, будь ласка, ноутбук, футбольну форму, гроші, айфон 5 і айпад 8. А моєму котикові Мурчику — “Віскас”.

П’ятирічна Софійка попросила мобільний телефон, дорогі санки, сумочку, оздоблену кришталиками Svarovski...

Працівники міської дирекції УДППЗ “Укрпошта”, які приймають листи дітей, адресовані Миколаю та Діду Морозу, кажуть, малюки просять те, що бачать у рекламі або дорогих дитячих магазинах. Серед омріяних подарунків лідирують японські роботи, трансформери, динозаври, конструктори Lego, айподи та mp-3 плеєри. Багато хто замовляє гроші — від 200 до 1000 грн. Останнім часом не бракує охочих отримати домашніх улюбленців — декоративних кроликів, морських свинок, папуг, рибок, песиків породи чіхуахуа та йоркширський тер’єр... Нещодавно на Укрпошті отримали перший лист, надрукований на комп’ютері. Текст від чотирирічного хлопчика був коротким: “Хочу комп!»

Дев’ятирічна Оленка розповіла татові, що збирається попросити у Миколая п’ятий айфон. Батько почав пояснювати: “Якщо святий купить тобі такий дорогий подарунок — йому не вистачить коштів на презенти для інших дітей...” На це дівчинка відповіла: “А ти мені колись казав, що Миколай забавок не купує! Йому достатньо змахнути чарівною паличкою, і відразу все з’являється...»

За словами психолога Ірини Масюк, вартість подарунка повинна залежати від фінансових можливостей батьків. Відмовляти дитині у повноцінному харчуванні, щоб купити дорогий подарунок, не потрібно. З іншого боку, якщо нащадка обдаровують лише двічі на рік, у день народження та на Миколая, дитина має право на здійснення мрій. Головне — дотримуватися міри. Якщо чадо замовляє багато подарунків, вони не повинні бути дорогими. У випадку, коли дитина бажає дорогу річ, має задовольнятися лише нею.

Подарунки не обов’яз­ково мають бути матеріальними. Чимало дитячих листів до чудотворця свідчать, що малята були б раді провести цілий день у розважальному центрі, покататися з батьками на лижах або піти сім’єю на морозиво. Це означає, що дітям бракує батьківської уваги, родинного дозвілля. Не всі знають, що про це можна просити Миколая, тож варто дослухатися до дитячих бажань.

Орест, який декілька років працював у благодійній організації, згадує, що у малят з малозабезпечених та неповних сімей зовсім інші мрії. Більшість із них “замовляють” чудотворцю маму або тата. Діти, батьки яких на заробітках, просять, аби вони повернулися. Згадує також братів-сиріт, які написали у листі, що хочуть лише пачку чаю та печиво.

Вчителька молодших класів Галина Феденко каже, що деякі її учні замість забавок замовляють щастя та здоров’я для всієї сім’ї, брата чи сестру, хорошу роботу для татка. Революційні події також відобразилися на дитячих бажаннях. Один хлопчик зізнався, що попросив у Миколая, аби батьки взяли його з собою на Майдан, а двоє дівчаток, стурбовані ситуацією у країні, “замовили” мир в Україні та усьому світі.

Оксана Стецьків,

шкільний психолог

У День святого Миколая переступивши поріг школи, діти починають хвалитися подарунками. Тож гарне традиційне свято перетворюється на ярмарок марнославства. Відразу видно матеріальні статки батьків. Діти з менш забезпечених сімей “обростають” комплексами меншовартості. Навіть тим батькам, які можуть дозволити собі “обдарувати дитя по повній програмі”, варто дотримуватися міри. Якщо дарунки дорогі, поясніть дитині, що не слід ними вихвалятися при друзях, які отримали менше: Миколай не любить хвальків, тож наступного разу замість іграшок принесе різочку. Старшокласників, які не вірять у казки, але також чекають сюрпризів, потрібно вчити, що не тільки їм отримувати подарунки: хоча б невеличкими «презентами» потрібно обмінюватися всім членам родини.