Передплата 2024 «Добра кухня»

Рак буде подолано?

Медики вилікували жінку із саркомою, у якої виявили... 200 метастазів

Науковці зробили сенсаційне відкриття. Побороти рак можна! Для цього треба ні мало ні багато — перепрограмувати клітини імунної системи.

Онкогени (гени, продукт яких може стимулювати утворення злоякісної пухлини) містяться у ДНК клітин будь-якого організму. Коли організм функціонує справно, імунна система пригнічує онкогени, не дає їм активізуватися. Тривожна кнопка спрацьовує не завжди — здорові клітини можуть почати перероджуватися. У принципі, в цьому немає нічого страшного. Мутовані клітини відразу піддаються аптоптозу (запрограмованій клітинній смерті). Але імунна система може втрачати контроль за тривалістю життя клітин та їх поділом. І тоді розвивається пухлина.

Учені переконані: достатньо навчити імунну систему розпізнавати ракові клітини як “ворогів”. Чи можна “перезавантажити” імунну систему з допомогою генної інженерії? Медики вже пробують у такий спосіб лікувати лейкемію, мієлому, меланому, саркому, рак яєчників та печінки.

Дослідники з Окс­форда (компанія Adaptimmune) відібрали у пацієнтів клітини (Т-лімфоцити) і “висадили” їх у нових генах. Ці гени кодують рецептори, дозволяючи лімфоцитам відстежувати білок, характерний для ракових клітин. Вони атакують захоплену раком “територію”, минаючи здорові тканини.

“Під час проведених клінічних досліджень ефект проявився у 16 пацієнтів з множинною мієломою з 20 — втихомирити хворобу вдалося на два роки!” — пише Rzeczpospolita.

Ще більш дивовижними виявилися результати лікування сарком, у т. ч. рідкісної синовіальної саркоми. В експерименті взяло участь двоє пацієнтів. Один, на жаль, не відреагував на лікування. А от іншому (жінці) вдалося позбутися хвороби, хоча лікування було розпочате на пізній стадії. Це — перший такий випадок в історії медицини. “Була настільки хвора, що не знали, чи розпочинати лікування, — згадує науковець Бент Якобсен. — Мала понад 200 метастазів — пухлини у грудях, легенях, лімфатичних вузлах. Але після початку терапії всі вони зникли”.

Науковці також провели клінічні дослідження на пацієнтах, що потерпають від меланоми та раку яєчників. Нещодавно почали експерименти над хворими на рак печінки. На черзі — пацієнти з раком простати, цукровим діабетом, ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД.

На цю технологію медики покладають великі надії. Зараз її успішно застосовують у боротьбі з гострою лімфобластичною лейкемією. Експериментальну терапію провели п’ятьом пацієнтам, стан яких лікарі оцінювали як безнадійний. Дослідження проводилося у Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (Нью-Йорк, США). Троє хворих... одужали! В одного симптоми важкої недуги зникли вже на восьмий день після завершення терапії.

“Т-лімфоцити — це живі розумні ліки, — каже куратор досліджень Memorial Sloan-Kettering Cancer Center Міхел Саделайн. — У наступні десять років може вирішитися питання ефективної терапії раку”.

Однак його колеги з пересторогою ставляться до таких заяв. “Усі пам’ятають, чим закінчилися випробування, які проводила одна німецька фармацевтична фірма у 2006 році”, — коментує Бент Якобсен. Ліки TGN1412 мало не вбили хворих. Шість осіб із серйозними ушкодженнями внутрішніх органів потрапили до реанімації. Перед тим субстанцію тестували на тваринах. Нею планували лікувати лейкемію та ревматоїдний артрит у людей. Росіян цей скандал, схоже, не злякав — російська компанія викупила право на субстанцію. За інформацією газети Rzeczpospolita, ліки продаються як “потужний стимулятор імунної системи”. Показання до застосування: лейкемія та ревматоїд­ний артрит...

“Зараз з’явилась низка ефективних протипухлинних препаратів, т. зв. таргетна терапія (від англ. target — мішень). Деякі автори називають її імунною, або біологічною, терапією раку. Це — системна терапія, спрямована проти пухлини (її молекулярних елементів), віддалених мікрометастазів і метастазів, — коментує “ВЗ” відомий український онколог, д. м. н., професор Борис Білинський. — Українці не мають до неї доступу, бо коштує десятки тисяч доларів. Але українські медики співпрацюють з іноземними фармацевтичними компаніями. І якщо пацієнт підходить з багатьма параметрами (а їх може бути кількадесят), безкоштовно отримує таке лікування”.

Схожі новини