Передплата 2024 «Добрий господар»

Місто, відкрите для світу. І для «східняків» також

Цьогоріч Львів очолив першу сходинку в рейтингу міст, які варто відвідати у Європі — за версією порталу VirtualTourist

Також Львів стабільно входить у десятку найкомфортніших міст для життя в Україні. Жителі зі сходу та півдня України переселяються сюди з різних причин: через дешевші продукти, наближеність до Європи, насичене культурне життя. Що змушує змінювати звичну локацію й оселятися у Львові, дізнавалася журналіст «ВЗ».

«Простіше з роботою»

Тридцятирічний Олександр, який народився у Миколаєві (обласному) і жив там до 2012 року, обрав Львів виключно з професійних мотивів. Програміст за фахом, Олександр торік одружився й оселився в містечку біля Рівного, працював віддалено й отримував непогані гроші. Проте, аби кар’єрно розвиватися, вирішив працювати у команді. Так і обрав IT-столицю України — Львів. Живе тут з квітня 2013 року. Проте за цей період відчув незручні моменти: «Мені не підходить клімат — занадто вогко, не подобається робота громадського транспорту, стан доріг. Для дозвілля можливостей тут більше — не за кількістю, а саме за якістю. Хоча кінотеатри (враховуючи якість і кількість на велике місто) вибиваються із загальної картини. У Львові набагато приємніше пересуватися, ніж, скажімо, у Києві — не таке відчуття «мурашника». Ціни на продукти, за словами Олександра, відрізняються від інших міст не суттєво, проте житло і сфера послуг у Львові відчутно дорожчі. «Найбільший плюс, що роботу у Львові простіше знайти, ніж у Миколаєві, хоча це залежить від спеціальності (промисловість напівмертва як тут, так і там)», — розповідає чоловік. Середня зарплата програміста у Львові — 4000-5000 гривень.

«Втричі дешевші продукти»

Юлія та Олексій приїхали із Севастополя близько двох місяців тому. Разом вчилися в університеті — дівчина на філології, хлопець на географії. Після закінчення навчання півроку прожили у Севастополі, ще стільки ж у Керчі, і аж потім вирішили кардинально змінити місце перебування. Юлія працює фрілансером, тому не прив’язана до місця. Олексію знайти роботу, пов’язану з географією, а точніше, з геоекологією, поки не вдалося.

Пара розповідає, що зарплати тут приблизно на 1000 грн. нижчі, ніж у Севастополі, але такі ж самі, як у решті кримських міст. «Ми розраховували на дешевшу квартиру, хоча реальні розцінки не збіглися з тим, що пропонують в Інтернеті. На одяг, їжу і громадський транспорт у Львові ціни нижчі. На ринку продукти взагалі втричі дешевші. У Севастополі проїзд по місту (залежно від перевізника) коштує 2 грн. 50 коп. або 3 грн. 50 коп., у Львові 2 гривні», — розповідає Юлія. Головна причина, чому пара переїхала у Львів, — ближче до Європи. «У Львові відчувається культура. У Керчі, наприклад, не було куди ходити і що відвідувати. Тут чудова архітектура, немає чіткого туристичного сезону (у Севастополі влітку туристи переповнюють місто, в інші пори року — штиль), чисті вулиці порівняно з тими, де ми виросли, і відчувається перспектива. Ми переїхали сюди, жодного разу тут не побувавши. Репутація Львова себе виправдала. Прожили більше місяця і ні в чому не розчаровані, крім хіба що нерухомості», — розповідають.

«Якось я побачила фотографії Львова у журналі і не повірила, що таке місто є в Україні», — розповідає корінна мешканка Керчі Катерина, яка живе у Львові вже п’ятий рік. На південь дівчина не хоче повертатися, хоча квартиру орендувати у Львові дорожче, ніж у Керчі. А от у плані розваг та послуг Львів дешевший.

Схожі новини