Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Картини, що пахнуть фарбою...

Стартував Міжнародний осінній салон «Високий Замок-2013»

«Це не виставка, а суцільний двобій! Єдиний захід, де поряд роботи діда та онука, студента і викладача», — запевняє художниця Тетяна Федяй. Ще будучи студенткою Львівської академії мистецтв, вона тричі брала участь в Осінньому салоні, тепер сприймає виставку як свято. На відкриття цьогорічного, сімнадцятого Міжнародного осіннього салону «Високий Замок-2013» прийшла у Львівський палац мистецтв зі всією родиною.

На відкритті Салону.

Роботи, представлені на Салоні, пахнуть фарбами: основні умови для кожного витвору — не більше року з моменту народження й жодних показів у минулому. Актуальністю та новизною вирізняються картини всіх учасників, а їх цього року багацько. На відбір подали 500 заявок із України, Польщі, Великої Британії, Литви та Норвегії. Найкращі 300 робіт традиційно розподілили за групами: живопис, графіка, дрібна скульптура, кераміка, ткацтво. На думку художника Євгена Сімакова, смаки та віяння не стоять на місці: «Уперше бачу, щоб на Салоні точився такий ажіотаж навколо акварелі. Стільки картин «по мокрому», колоритних, яскравих!..».

Портрет і прототип. Донька художника Петра Сипняка — Соломійка — біля портрета, написаного

батьком.

Тетяна Федяй радить дов­ше затриматися на першому поверсі: там — виставка «Український плакат у Львові». Відкриваємо для себе цілу палітру суспільної думки, що її втілили в своїх постерах дизайнери. Три провідні гасла цього залу — філігранність ідеї, композиції і мінімалізм. Як запевняє Тетяна, багато хто приходить сюди побачити чисте мистецтво, а не соціальний заклик. Проте європейці саме у плакатному ремеслі вбачають візитівку країни, й порівняно з Польщею чи Чехією ми поки що не можемо похвалитися багаторічним досвідом у цій царині.

Цікавим став відділ, присвячений творчості видатного галицького художника Романа Сельського, тонкого колориста, засновника повноцінної автентичної школи. За роки плідної праці Роман Сельський набув віртуозності у виконанні пейзажу, натюрморту, портрета, інтер’єру, декоративної композиції… Кращі взірці різноманітних жанрів можна побачити на Салоні.

Із відкриттям виставки гостей привітав натхненник Салону, заслужений діяч мистецтв Орест Скоп. Пан Орест як голова журі наголосив на тому, наскільки відповідальне завдання очікує членів президії: «З кожним разом обирати все важче, адже це не тільки виставка, а й конкурс! Мистецтво не можна важити в кілограмах — мови мистецькі різні, суб’єктивні думки іноді полярні. Між собою конкурують маститі художники із новачками. Але Івасюк «Червону руту» теж у сімнадцять написав! Тож наша місія — не проґавити цього Івасюка-художника!».

Результати Міжнародного осіннього салону «Високий Замок-2013» стануть відомі 1 грудня. У цей день відбудеться концерт та нагородження дипломами учасників.

Фото Ольги ШВЕД

Схожі новини