Передплата 2024 «Добрий господар»

Учора було літо, а сьогодні — глибока осінь...

Як пережити перепади температур?

Ще кілька тижнів тому грілися на сонці, а сьогодні ­ тулимося до обігрівачів. Організм від такого стресу оговтатися не встиг. Навіть одягнувши вовняний светр та натягнувши на ноги чоботи, не почуваємося комфортно. Нам би ще “бабиним літом” тішитися, а не хукати на змерзлі пальці. Як полегшити організму перехід “на зимовий час”?

Ще Гіпократ попереджав: “Будь уважним при зміні погоди. Не роби у цей період кровопускань, припалювань, не давай себе різати скальпелем”. Група європейських вчених протягом чотирьох років вивчала факти нещасних випадків на дорогах (загалом проаналізували 2,5 млн. ДТП). Результат здивував науковців: виявилось, що кількість дорожньо-­транспортних пригод зростала не через туман чи дощ, а через температурні перепади. Різкий перехід зі спеки у холод і навпаки на 10% підвищує ймовірність того, що водій не справиться з керуванням.

“При зміні природних умов організм починає працювати по-­іншому. Може давати про себе знати біль у різних органах та системах — суглобах, серці, голові, шлунку”, ­ пояснюють медики.

Реакція на температурні перепади — один із проявів метеочутливості. Цей діагноз не записують у медичних картках (як і перевтому, голод, спрагу, “морську хворобу” чи скарги на нудоту у період вагітності, в основі яких не лежать органічні порушення). Тому й лікарняний вам навряд чи випишуть, ­ навіть якщо переживаєте депресію, скаржитесь на порушення сну, втому, зниження концентрації уваги. Відгул можуть дати лише у випадку загострення хронічних недуг (переважно — серцево-­судинних).

“Щоб цього не трапилося, рекомендую зменшити на період різкого похолодання фізичну активність. Більше гуляйте на свіжому повітрі (хоча би годину, подалі від трас). Уникайте напруженої розумової роботи, яка може викликати втому, ­ радить сімейний лікар Богдана Антосюк. ­ Зараз ваш організм потребує вітаміну С (аскорбінової кислоти), вітаміну А (каротину), мінералів, мікроелементів, ненасичених жирних кислот. Включіть у раціон кисломолочні продукти. До настання календарної зими забудьте про жирну, смажену їжу, гострі приправи і алкоголь”.

Головний лікар лікарсько-­фізкультурного диспансеру Степан Середа рекомендує якомога частіше виходити на вулицю: “Навіть якщо надворі злива, ­ це ще не привід відмовлятися від прогулянки. Не перетворюйтесь на тепличну рослину — частіше контактуйте з природою. Ранкові пробіжки замініть гімнастикою. Вирішили, що пора загартовуватись? Будьте обережними. Улітку скупавшись у воді, температура якої не перевищує +18°­20°С, не застудитесь. А от у холодну пору року — цілком. Опалювальний сезон ще не почався, надворі — висока вологість і низька температура... Починайте обливання з литок. Оптимальна температура води +28°С. Протягом місяця поетапно збавте градус до +20°­22°С (улітку без ризику для здоров’я понижати градус можна щодня). Їжте наші, українські овочі­фрукти (заморські зараз на користь не підуть). Обмежуйте вживання м’яса, сала, тваринних жирів. Пийте чай з обліпихою — це допоможе підтримати життєвий тонус”.

Схожі новини