Передплата 2024 «Добрий господар»

Непотрібних речей не буває!

Під час благодійного розпродажу Майстерня добрих справ «Оселя» вторгувала понад 14 000 гривень

Майстерня добрих справ «Емаус — Оселя» провела другий гаражний розпродаж під гаслом «Повна скриня книжок». Благодійна акція відбулась у рамках 20­го Міжнародного книжкового Форуму видавців у Львові. Розпродували старі й нові книжки, одяг та перероблені й поремонтовані підопічними «Оселі» меблі. Отримані кошти витратять на функціонування соціального гуртожитку на вул. Угорській у Львові.

Проходжу поміж рядів з книгами і не знаю, на чому зупинити погляд! Тут можна знайти все: від класиків — до шкільних підручників. Розмальовані крісла, валізи та столи прикрасили усю вулицю. Царство кольорових скринь! Відкриваю одну з них, а звідти пахне свіжою деревиною, дитячими спогадами та бабусиними тканими рушниками. Одразу й не скажеш, що цим скриням по кілька десятків років.

Найдорожчу покупку Гаражного розпродажу зробила Оксана Прохорець. “Заплатила за цю красу 2500 гривень, ­ каже вона. ­ Викину тумбочку з телевізором, а поставлю собі скриню. Приїдуть гості на Форум... Ото вже похвалюся!”.

Розписала цю скриню художниця­аматор Анастасія Нечипоренко.

Над входом у Майстерню добрих справ вітер розгойдує напис “Непотрібних речей не буває!”. Усередині гамірно метушився люд. Галас танув у звуках віолончелі. За безцінь можна було купити книги, прикраси, посуд, трохи дорожче коштували картини, ікони, меблі...

Вирішила й собі долучитись до розпродажу. Витягла з сумки три книги та намисто. Запитала, куди їх можна віддати. Волонтери одразу розклали ці речі на полиці. За якихось півгодини помічаю своє намисто на дівчині. «Дуже сподобались раритетні меблі, ­ ділиться враженнями студентка Сніжана, нова власниця мого намиста. — Але в гуртожитку їх ставити ніде, та й грошей таких поки що не маю. Ось придбала намисто за 15 гривень та футболку». Дівчина принесла з дому на розпродаж ліцензовані диски відомих виконавців класичної музики. Їх оцінили в 25 гривень. Сюди приходять поділитися своїми речами і йдуть додому не з порожніми руками.

Біля входу у будинок частують гостей кавою, чаєм та печивом. Запитую в юних продавців, скільки коштує пластиковий стаканчик кави. «Безкоштовно!» ­ відповідає дев’ятирічна Оля, яка з двома братами та мамою живе в «Оселі» вже кілька років. А про скриньку з грішми, що поруч, малеча пояснює ­ це благодійна акція. Якщо хочете ­ платите за частування будь­яку суму, якщо нема грошей ­ не страшно: частування вистачить усім. На столі пахне печиво, запитую в дівчаток, чи самі пекли. «Ні!» — відповідає дванадцятирічний Максим. Хлопчик саме підійшов похвалитися, що щойно вторгував 700 грн. Продавав чоловічий одяг.

Але каже, що продавець ­ не його покликання. Хоче бути кухарем. Максим пообіцяв, що на наступному розпродажу зможу придбати його власні кондитерські вироби. Хлопець вже має кухарський досвід. Місяць тому спік печиво з кокосовою стружкою. Максим із старшою сестрою теж живе в «Оселі».

А от маленька Оленка, напарниця Олі, переконана — в майбутньому стане стоматологом. І буде допомагати таким людям, про яких піклується «Оселя». Діти похвалилися, що допомагали розмальовувати скрині та валізи.

Любителів почитати потішила «безкоштовна лавка», місце, де з кількох сотень книг можна було вибрати декілька безкоштовно. Редактор журналу «Просто неба» Мар’яна Соха познайомила гостей зі свіжим номером журналу «Просто неба». Його на вулицях міста продають колишні безпритульні, половина виручки — їхня.

Письменниця Галина Вдовиченко презентувала новеньку збірку, що має 11­ть авторів ­ “Жити­пити. 40 градусів життя”. Ведучий дійства Володимир Бєглов поповнив під час розпродажу свій гардероб ­ придбав собі кілька футболок. Долучились до дійства й видавці ­ «Видавництво Старого Лева» віддало на розпродаж багато книжечок.

“Вдалося зібрати понад 14000 гривень, — підбила підсумки заходу голова ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги «Оселя» Олеся Саноцька. — Цього вистачить, щоб оплатити комунальні послуги соціального гуртожитку”.

Схожі новини