Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Форумні новинки на будь-який смак

  • 08.09.2013, 23:31
  • 1 842

«ВЗ» пропонує огляд свіжоспечених книжок від видавництв «Критика, «Нора-Друк» та «Зелений пес»

Факсиміле Шевченка та інші інтелектуальні новинки від «Критики»

На Форумі видавництво «Критика» презентуватиме факсимільне видання першодруку Шевченкової поеми «Гайдамаки», а також нову монографію Григорія Грабовича та розвідки Олеся Федорука, окрім цього — ще й перший том «Тарас Шевченко в критиці (1839-1861)».

Для вибагливого читача «Критика» підготувала кілька видань. Серед них — монографія Олександра Зайцева «Український інтеґральний націоналізм. Нариси інтелектуальної історії» та монографія Віталія Чернецького «Картографуючи посткомуністичні культури. Росія та Україна в контексті глобалізації». Видавництво презентує також друге, доповнене видання Тамари Гундорової «Післячорнобильська бібліотека: Український літературний постмодернізм».

Серед новинок — «Французьке виховання. Історія однієї американської мами в Парижі» Памели Дракермен у перекладі Вікторії Наріжної.

«Цвяхом» пропозицій від «Критики» стане книжка одного з інтелектуалів сучасності, соціолога і політичного філософа Зиґмунта Баумана. П’ять есеїв про сучасні страхи і непевність, відчай і надію, відчуження і солідарність, утопію і зневіру, мораль і дію утворюють захопливий та цілком доступний для широкого загалу вступ у високу Бауманову теорію дальшого розвитку нашого світу. Книжка мала безпрецедентний для філософської літератури успіх. Від 2007 року її перекладали багатьма мовами, а по-англійськи перевидають майже щороку.

«Нора-Друк» — про кохання, скарби та прокльони

Героєві роману Олексія Волкова «Мертві квіти» потрапляє до рук книга пророцтв. Начебто — велика удача. Але наприкінці майбутніх подій чекає втрата коханої жінки, а потім і власна загибель… Чи зможе той, хто майстерно комбінує на шаховій дошці, прорахувати ходи у реальному житті, де проти нього сідає грати всемогутня та безжальна доля…

«Остання любов Асури Махараджа» Любка Дереша — це алегорична історія про демона, який вирішив покинути розкіш нижніх світів заради любові до сліпої дівчини з України, що мешкає в самому серці Нью-Йорка. Роман про любов, від якої тане серце.

Дія роману Юрія Макарова «За чверть десята» відбувається у впізнаваних декораціях сучасної столиці Украї-ни. Самотній викладач іноземних мов раптом помічає, що всі його машинальні прокльони матеріалізуються з дивовижною буквальністю…

До збірки «Попереднє життя» увійшли есеї відомого українського письменника й публіциста Миколи Рябчука.

Згідно із заповітом гетьмана Полуботка в Банку Англії з XVIII століття зберігається золотий скарб, який може отримати нащадок гетьмана лише за умов, що Україна стала незалежною державою. Ця легенда вже кілька століть хвилює багатьох дослідників і авантюристів. Автор роману «Спадок» Анна Шевченко пропонує власну версію цієї легенди та створює свою історію. Дія роману відбувається у Великій Британії, Росії, Аргентині, Україні…

«Нетабачні історії» від братів Капранових та видавництва «Зелений пес»

Письменники та видавці брати Капранови створили «Мальовану історію Незалежності України» — короткого (80 сторінок) і зрозумілого викладу історичних подій, які зв’язують єдиною ниткою розвиток державності, починаючи від трипільських та кіммерійських племен аж до 1991 року.

«Ми починали з таких самих уяв про історію, що й усі, — князі, гетьмани, колонія, радянська республіка і таке інше, — говорять письменники. — Але за два роки роботи з історичними матеріалами раптом зрозуміли: з часів Русі не було жодного року, коли б в Україні не існувало тієї чи іншої форми державності, а то й двох-трьох одночасно…». Комікси малювали художники з Миколаєва, Дніпропетровська, Чернігова, Вінниці та Львова, а портрети створював лідер рівенського гурту OT VINTA, музикант і художник Юрко Журавель.

Віктор Суворов «Її ім’я було Татьяна» — книжка про те, про що не розповідають на уроках історії. «Татьяна» — це ядерна бомба, яку маршал Жуков випробував на своїх солдатах з метою довести Хрущову: ядерну війну можна виграти! Таємничий вибух на лінкорі «Новоросійськ», падіння та зліт «маршала перемоги», кривава боротьба за владу — усе це досліджує колишній розвідник, а нині історик Віктор Суворов.

Перший офіційний переклад Суворова українською з’явився минулого року — це була книга «Кузькіна мать». Переклад і видання так сподобалися автору, що він ухвалив, що віднині першими читачами нових книжок будуть його земляки — українці. «Її ім’я було Татьяна» вийшла у серії «Нетабачна історія». Раніше в ній виходили «Кузькіна мать» Віктора Суворова, «Навіщо я народилася дівчинкою?» Габі Кьопп, «Повстанці Одещини та Придністров’я» Сергія Богана.

Сюрпризом для багатьох стане книжка «Повстанці Одещини і Придністров’я». Антибільшовицький рух на українських землях у 20-х роках ХХ ст. — це досі позбавлена об’єктивізму сторінка української історії. Упродовж цілої епохи правдиву історію ретельно приховували архіви, замовчували не лише представники правлячого в СРСР режиму, історики, а й самі колишні повстанці. Саме тому такий масовий збройний рух в Україні залишив по собі обмежену (порівняно з іншими історичними подіями ХХ ст) мемуарну та історичну літературу.

Вперше українською вийшла книга польського фантаста з українським корінням Анджея Піліп’юка «Хроніки Якуба Вендровича». Ця книжка відкриває семитомний цикл пригод невгамовного Якуба Вендровича — авантюрного старого, сільського екзорциста-аматора, якого переслідують давні гріхи протизаконного варіння самогону і браконьєрства. Його одвічні вороги — вампіри, демони, комуністи й усіляка нечисть на чолі з міліцією та заздрісними сусідами.

Схожі новини