Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому вступали, не знають, але хочуть бути успішними

Журналіст «ВЗ» поцікавилась у першокурсників, чому обрали саме цей навчальний заклад?

У медичному училищі “Медик” першокурсники уже вишикувалися на лінійку. Дівчата та хлопці — у вишиванках. “Давно хотіла стати медиком, про цей заклад чула, що тут можна отримати хорошу освіту, — розповідає Оксана Костюк. — Нині йду до своєї мрії, вступила на факультет “Лікувальна справа”. Чи вступатиму кудись далі, покаже час”. Запитую у дівчини, яка допустима норма індексу маси тіла? (до 25. — Авт.). У принципі, запитання важким назвати не можна, цю цифру часто озвучують у ЗМІ, що вже казати про студента-медика, яка посилено мала вивчати біологію? “Не знаю”, — відповідає дівчина...

Майбутня колега Оксани Костюк, Оксана Середько, на запитання, чому обрала медичний напрям, відповідає... “Не знаю”. Запитую, можливо, дівчина думає, що у цьому закладі легко навчатися? “Та ні, — відповідає. — Не думаю, що тут буде легко”. Дівчина каже, у школі мала відмінні оцінки з хімії та біології. Про індекс маси тіла я вже не запитувала...

...У НУ “Львівська політехніка” першокурсникам лег-ко знайти свій факультет на урочистій лінійці — організатори розмістили таб-лички із відповідною абревіатурою. Студент факультету комп’ютерних наук Артем Маслов поспішає жити у всіх значеннях цього вислову. Юнаку всього п’ятнадцять, а він вже за студентською лавою сидітиме. “У школу пішов у шість років, — пояснює. — Навчаюсь у десятому класі. Я і учень, і студент. Чотири дні навчаюсь у школі, два — в Політехніці. Так буде два роки”. Артем розповів, що СЗШ №96, у якій навчається, співпрацює із університетом, тож після закінчення школи хлопець стане студентом уже другого, а може, й третього курсу вибраного напряму. “Комп’ютерні науки — це моє”, — каже Артем.

П’ятнадцятирічна Анд-рі-ана Рибак вибрала схожу методику навчання. “У школі мені навчатися ще рік, — розповідає Андріана. — Завдяки тому, що заклад співпрацює із НУ “Львівська політехніка”, можу у п’ятницю та суботу відвідувати лекції і в університеті. Після чотирьох років у мене буде диплом “молодшого спеціаліста”. Дівчина вчиться у СЗШ №27, комп’ютерні науки обрала тому, що завжди мріяла працювати у цій індустрії.

“Вступила на архітектурний факультет, — розповідає вісімнадцятирічна студентка-першокурсниця Марія Шалей. — Відчуваю себе у цій професії, думаю, що саме цей напрям навчання є найкращим для мене”. Запитую, чи думала ким буде після завершення навчання? “Ще ні, — відповідає. — Поки що хочу якнайкраще вчитися, що бути професіоналом”.

18-річний Василь Миговчак став студентом факультету прикладної механіки. На запитання, чому саме цей факультет, каже, що... так вийшло. “На ЗНО отримав 183 бали з математики та 168 з фізики, — розповідає хлопець. — Подав документи ще і на економічний напрям, але вирішив, що у майбутньому це неперспективно, тож обрав прикладну механіку”. Які перспективи хлопець “бачить” у майбутньому за обраною спеціальністю, Василь не готовий відповісти.

Студентки Софія та Леся є першокурсницями факультету “Фінанси та кредит”. “Ми хотіли вчитися на цьому напрямі, крім того, ще й в економічному ліцеї навчалися, — розповідають. — У майбутньому бачимо себе економістами”. Хочу деталізувати, чому дівчатам подобається економічний напрям — перспективи кар’єрного росту, модна професія? Дівчата не знають, кажуть, просто подобається. У майбутньому себе бачать економістами.

...Першокурсників ЛНУ імені Івана Франка “зловила” у парку, що навпроти університету. Ті якраз поспішали на урочисту частину. 17-річний Георгій Сідун вступив на прикладну математику, вважає цей напрям навчання перспективним. “У майбутньому бачу себе успішною людиною у галузі IT, — розповідає. — Знання, що я їх отримаю в університеті, — це платформа для старту в цій сфері”.

Христині Турик 17 років, дівчина вступила на факультет журналістики. “Нині багато журналістів, які бояться усього, не можуть знайти цікавої інформації, — каже дівчина. — Хочу бути хорошим журналістом, хочу про політиків правду писати. Знаю, що багато правди приховано”. Христина бачить себе у телевізійному напрямі журналістики. Дівчина хоче стати більш комунікабельною та розширити свій світогляд — не про одних же політиків їй писати. “Ще коли у школі навчалася, ходила по місту із непрофесійною камерою та записувала думки людей щодо української мови та України”, — каже майбутня тележурналістка.

Відео можна переглянути тут

Фото Мирона МАСЛЮКА

Схожі новини