Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Школи державні, ремонти — батьківські

Разом із керівниками шкіл кореспондент «ВЗ» взяла участь у «директорському рейді»

Цього року традиційні перевірки шкіл напередодні 1 вересня вирішили провести по-новому. Якщо раніше заклади перевіряли чиновники, то цьогоріч ревізію очолюють самі ж директори шкіл. Недоліки, які часом не помічаєш у своїй школі, легше помітити у чужій. Як кажуть — велике бачать на відстані. Напевно, такою логікою керувалося управління освіти Львівської міськради, відряджаючи директорів шкіл на ревізію... шкіл інших директорів. Учасницею одного із таких “шкільних рейдів” була і кореспондент “ВЗ”. За день ми оглянули п’ять закладів.

...Розпочинаємо рейд із 55-ї львівської загальноосвітньої школи, що навпроти пам’ятнику Степанові Бандері.

“Організовані групи із вивчення готовності шкіл до навчального року проходять у Львові вперше, — розповіла керівник Першої групи, директор СЗШ №66 Лілія Фещук. — У групу входять директори шкіл та представники інженерних груп районних відділів освіти. Експертом нашої групи є начальник Шевченківського відділу освіти Галина Синицька. Усього — п’ятеро осіб”.

У кожного із оглядачів є форма, де він зазначає, задовільний чи ні стан підвальних приміщень, горищ, санвузлів, класів, їдалень, бібліотек тощо.

“Заплановано, що за тиждень усі ремонтні та підготовчі роботи завершать, — звітує заступник директора СЗШ №55 Марія Лакома. — За спонсорські та батьківські кошти відремонтували кабінети фізики, біології, математики та інформатики. Завершуємо ремонт в учительській, у трьох кабінетах відремонтували підлогу та замінили двері, купили три мультимедійні проектори та п’ять комп’ютерів”.

У молодшій школі цього закладу, знову ж таки за батьківські та спонсорські кошти, відремонтували класну кімнату, кабінет групи продовженого дня, встановили новий комп’ютерний клас, відремонтували вестибюль, придбали нові стільці, один монітор та вісім системних блоків.

Заглянули в учительську, єдину кімнату, де ще тривали ремонтні роботи. В інших кабінетах потрібно було лише прибрати, розставити стільці та парти, озеленити територію.

Місцями паркет у шкільному коридорі порипував, на запитання, коли ж його відремонтують, нам відповіли, як тільки отримають кошти. Цього року з місцевого бюджету не отримали ні копійки...

Оглядаючи СЗШ №55, помітила, що кран на другому поверсі молодшої школи трохи протікає. За літо спортмайданчик так “озеленився”, що виглядає він, м’яко кажучи, неестетично. Втім, як запевнив пан Віталій, недоліки ці можна усунути швидко. Висновок експертної групи — школа готова на 80%.

Наступний заклад, куди вирушила група, — Львівська академічна гімназія при НУ “Львівська політехніка”. Тут є 21 клас, навчається 667 учнів. “За батьківські та спонсорські кошти ми відремонтували чотири кабінети, в деяких класах замінили меблі, двері та вікна, придбали проектор та екран, — пояснює директор Львівської академічної гімназії Лариса Юхман. — 55 тисяч гривень нам надав НУ “Львівська політехніка”. За ці гроші підключили світло, з яким раніше були проблеми. Всього ж на ремонтні роботи було витрачено понад 170 тисяч гривень”.

За словами пані Юхман, дорого обійшлася заміна вікон, одне вікно — вісім тисяч гривень, без вартості монтажу. Тож оновити усі одразу не змогли.

...Я вирушила разом із директорами оглядати навчальні кабінети та їх наповнення. Медпункт був зачинений, медсестра у відпустці. Медичну працівницю таки видзвонили і попросили приїхати у школу. Медпункт був неприбраний: на столику — використані рукавички, у шафі — порожні упаковки з-під ліків. Медсестра запевнила, що до початку навчального року усе буде в порядку.

Класи та кабінети відремонтовані, проте ще не миті, парти та стільці не розставлені, коридори чистотою теж не блищали, а на другому поверсі протікав кран. Відчуття таке, ніби школа завмерла у постремонтному стані. Висновок директорської групи — заклад готовий на 60%.

Йдемо до середньої загальноосвітньої школи №3, що за сім хвилин неспішного ходу від попереднього закладу.

Директор СЗШ №3 Світлана Уралова розповіла, що деякі ремонтні роботи (капітальні та поточні ремонти класів, циклювання та лакування підлоги, зняття пічок у закладі) проводили за кошти батьків та спонсорів. Ремонт системи опалення та даху, заміна вікон — за гроші місцевого бюджету, який “в дорозі”.

Зауважила, що класи не лише відремонтовані та помиті, а й на партах для першачків уже розставлені зошити та підручники. Незважаючи на те, що учительську кімнату ще ремонтують і завершать аж 1 жовтня, група вирішила, що для школярів це перешкодою не стане, і робить висновок, що заклад готовий на всі 100%.

...У середній загальноосвітній школі №10 з польською мовою навчання ремонтні роботи знову таки проводили за кошти спонсорів та батьків. “Замінили електропровід, відремонтували овочевий цех, їдальню і дах, здійснили побілку і дрібний ремонт у класах і кабінетах”, — розповіла директор закладу Марта Маркуніна. Потрібно відремонтувати фасад — керівництво школи чекає, що місто виділить на це кошти.

Останньою на сьогодні школою для огляду є СЗШ №9. Її директор у відпустці, тож “екскурсію” проводить заступник директора закладу Валентина Чернікова. “У школі навчаються 484 учні. За батьківські та спонсорські кошти вимостили бруківку на території, поциклювали паркет у класі, провели поточний та капітальний ремонт у деяких кабінетах та класах”, — пояснює пані Чернікова.

У школі є два кабінети, які ще ремонтують — ставитимуть ламінат.

У спортзалі ремонту немає, досі стоять парти із цьогорічного ЗНО, вікна у деяких місцях побиті, в інших — заклеєні скотчем. В одному із туалетів протікає кран. Крім цього, школу не завадило б добряче прибрати. Висновок групи — провести повторний огляд, більшість кабінетів не готові прийняти учнів.

А тим часом...

у Львові є 136 шкіл. До кінця цього тижня планують перевірити усі навчальні заклади щодо їх готовності до навчального року.

Коментар для «ВЗ»

«Санвузли ремонтуватимуть у вересні»

Галина СЛІЧНА,

начальник управління освіти Львівської міської ради

Кожна школа Львова проводить ті чи інші роботи до початку навчального року. У цьому році з коштів міського бюджету на поточні та капітальні роботи виділено 23 мільйони гривень. Із цієї суми 1 мільйон 400 тисяч гривень передбачено на капітальні ремонти санвузлів. У львівських навчальних закладах приводять в порядок дахи, системи опалення, харчоблоки. Окрім того, підвальні котельні ремонтують у 62-й школі. Там не встигнуть завершити ремонт до Дня знань, найімовірніше, роботи триватимуть впродовж вересня.

Також протягом першого осіннього місяця ремонтуватимуть санвузли і в п’яти навчальних закладах Личаківського району. Це пов’язано з тим, що підрядна організація за кілька днів до початку робіт відмовилася від виконання ремонту. Ми витратили час на пошук нових підрядників, які й розпочнуть ремонтувати санітарні вузли. У садочку на вулиці Ряшівській ремонт систем опалення теж триватиме впродовж вересня.

Схожі новини