Передплата 2024 «Добрий господар»

Яйця замінюють... бананами, а молоко – апельсиновим соком

Меду вегани теж не їдять, бо чули, що в трутнів відривають голови...

До вегетаріанців суспільство ставиться з пересторогою, бо не такі, як усі. Що вже й казати про більш суворі його форми, такі, як веганство, сироїдіння чи фрукторіанство? Із Оленою Тарасовою, яка практикує веганство близько року, спілкувалася кореспондент “Високого Замку”.

«У мене є друг-веган, — каже двадцятирічна студентка. — Він часто розповідав про плюси такого способу життя, тож і я вирішила спробувати. Спочатку півроку не їла м’яса. Опісля відчула, що зможу більше, і перейшла на суворіший етап — веганство. Відмовилась не лише від продуктів тваринного походження, а й морепродуктів та риби, молочних продуктів, яєць та меду. Не п’ю зеленого і чорного чаю, бо там є кофеїн, споживаю соки та компоти. Якщо раніше на перервах в університеті дозволяла собі круасан та йогурт, то тепер — яблуко. Не курю, не п’ю. Перші дні мого веганства батьки та друзі серйозно не сприйняли. Думали, пограюсь та й кину... З часом змирилися. Мама нині підтримує мене — у супермаркеті ретельно вивчає склад продуктів, щоб купити саме те, що треба».

З переходом Олени на новий спосіб життя та харчування в її родині, хоч ні вегетаріанцями, ані веганами не стали, м’яса почали їсти менше. Раніше холодильник був “забитий” ковбасами, птицею, наваристими м’ясними бульйонами, а тепер харчових запасів поменшало. Організм Олени легко “перебудувався” на новий тип харчування. Перші місяці, запевняє дівчина, таку легкість відчувала, що літати хотілося. Спеціально медичних оглядів Олена не проходить, однак запевняє, протягом року, відколи практикує веганство, жодного разу піґулки не вживала. На вагу зміна харчування не вплинула. У планах Олени — перейти на сироїдіння.

Якщо думаєте, що вегани лише фруктами-овочами перебиваються і водою запивають — помиляєтесь. Олена дозволяє собі випічку та солодощі, головне, щоб у їх складі не було яєць, молочних добавок, меду та інших продуктів тваринного походження. До прикладу, лецитин дівчина шукає соєвий. Соєвими також можуть бути молоко, ковбаси, котлети... От тільки ціни кусаються — літр соєвого молока витягне з гаманця близько сорока гривень. Водночас стверджує, що, перейшовши на новий спосіб харчування, вона суттєво економить сімейний бюджет.

Похід у супермаркет може розтягнутись надовго. Олені потрібно уважно вичитати склад кожного продукту, що кластиме до кошика. І майонез може бути пісним — без яєць та молока. Масло вегани замінюють рослинним спредом. Якщо дівчина хоче приготувати домашню випічку, то замість яєць додає банани. Молочні продукти замінює апельсиновим соком або ж соєвим молоком.

Якщо з м’ясними та рибними продуктами зрозуміло, то чому ж вегани не їдять яєць, молока та меду?

“А ви знаєте, в яких умовах на фабриках живуть кури-несучки? — вигукує дівчина. — У тісних клітках-“шухлядках” товчуться по п’ять-вісім курей. Щоб птиці не клювали одна одну, їм... обрізають дзьоби та пазурі. У таких умовах живуть два-три роки, відсотків сімдесят і цього терміну не доживають. У бабці ж на селі квочка і п’ятнадцять років жити може.

Коли у фермерської курки-“шух­лядниці” вилуплюється курчатко-“хлоп­чик”, його... живцем змелюють на корм іншій птиці. Багато людей, які працювали на таких фабриках-“фермах”, перейшли на вегетаріанство та веганство.

Поговорімо про молоко. Його корова дає у період лактації. Відповідно, щоб “омолочити” корову, її... ґвалтують. Народженого ж бичка швидше за все віддадуть на скотобійню. Такі лактаційні корови живуть років п’ять-сім, а в хороших умовах можуть і всі двадцять п’ять... Меду не їм тому, що багато наслухалась про трутнів, яким відривають голови, та бджіл, у яких забирають весь мед, а потім вони голодують”.

Вегани не харчуються із посуду, де готували м’ясо, рибу, кип’ятили молоко... Олена має власний посуд.