Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пройшов на бюджет, бо вчасно подав оригінали...

Через плутанину з документами вступники

з високими балами обирали менш престижні виші та напрями, а “середнячки” потрапляли на місця за державним замовленням. Громадянська мережа “ОПОРА”, що моніторила цьогорічну вступну кампанію, зафіксувала проблеми, із якими зіткнулися абітурієнти-2013.

Представники “ОПОРИ” з’ясу-вали, що деякі виші рекомендували до зарахування більшу кількість абітурієнтів, аніж зазначено у державному замовленні. Швидше за все, причина таких поспішних дій — вагання, чи встигне виш “заповнити” бюджетні місця протягом трьох “хвиль” вступних зарахувань. Тому приймальні комісії і вирішили рекомендувати більшу кількість осіб. Адже оригінали документів, як показує досвід, приносять не усі.

Ще однією проблемою, з якою зіткнулися абітурієнти, стала рекомендація із зарахування одночасно на бюджет та контрактну форму навчання. Тобто усіх вступників, які не потрапили до списку рекомендованих у першій “хвилі”, вузи автоматично рекомендували на платне навчання. Такі дії є нелогічними, стверджують представники “ОПОРИ”, оскільки протягом наступних “хвиль” рейтинг “рухався”, і абітурієнти мали шанс вступити на бюджетне навчання.

Вирішення проблеми можливе завдяки внесенню змін до Умов прийому, вважають представники Громадянської мережі “ОПОРА”. Варто обмежити кількість заяв, які може подати абітурієнт для участі у конкурсному відборі. Спостерігачі “ОПОРИ” пропонують такий варіант — 5 вузів та 2 напрями. Крім цього, слід визначити пріоритетність заяви, яку подає абітурієнт. У випадку успішного зарахування у першій “хвилі” за пріоритетною заявою вступник автоматично “зникає” з рейтингів у інших вузах.

Коментар для «ВЗ»

Ольга СТРЕЛЮК, член Громадянської мережі “ОПОРА”

Однією з головних проблем було те, що абітурієнти подавали усі можливі 15 заяв на участь у конкурсному відборі (у п’ять вишів на три напрями підготовки. — Автор). Відповідно, рейтингові списки були просто “шаленими” — по півтори тисячі осіб.

Абітурієнти, які були рекомендовані до зарахування у першій “хвилі”, не подавали до вузу оригіналів документів. Схожа ситуація була і під час другої “хвилі” зарахувань. Чимало вступників боялися чекати до третьої “хвилі” і несли оригінали документів у менш популярні вузи, або не на такі престижні напрями, як очікували раніше. Уже 9, 10 серпня ті абітурієнти, які хотіли хоч кудись вступити, заносили оригінали документів. Якщо станом на 10 серпня залишалися вільні місця за державними замовленнями, то таких вступників зараховували, бо вони подали оригінали. Але не тому, що мали високі бали.

Абітурієнти не мали змоги нормально відстежувати зміну своєї рейтингової позиції у конкурсному списку. Тобто дані вступу не завжди оперативно пересилали до інформаційної системи “Конкурс”.