Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ровесник» не жирує, але «крутиться»

Журналіст «ВЗ» відвідала відомий на Львівщині дитячий відпочинковий заклад

Територія “РОВЕСНИКА” — гігантська, площа комплексу 5 гектарів. Тут розміщено два триповерхові та один чотириповерховий корпуси, двадцять двоповерхових котеджів, капличка, сауна, спортивний майданчик, лікувальний корпус, тренажерний та спортивний зали, басейн, бібліотека, більярдна, кілька їдалень та кафе. Дітям є де погуляти та розважитися.

“Ровесник” розташований у селищі Комарів, що за кількадесят кілометрів від Червонограда. Територію пильнують охоронці. “Заклад включає у себе сім підрозділів, у тому числі й базу на Азовському морі, що у Криму, — розповідає “Високому Замку” директор закладу Василь Карвацький. — Комплекс розрахований на 650 дітей віком від шести до вісімнадцяти років. Нині у нас відпочивають 610 діток”.

Тривалість кожної зміни — 21 день. Відпочинково-оздоровчий сезон триває з 4 червня до 28 серпня. Путівка на 21 день коштує 2520 гривень, одна доба — 120 гривень. У її вартість входить п’ятиразове харчування, проживання, лікування грязями, фізіотерапевтичні процедури, різноманітні інгаляції, масаж, ванни і культурно-відпочинкові заходи — циркові програми, екскурсії, виступи місцевих колективів тощо.

“Ровесник” підпорядковується державному підприємству “Львіввугілля”. “Фінансують нас як і усюди, — тяжко зітхає пан Карвацький. — Відсотків п’ятдесят отримуємо від держпідприємства, іншу суму — від реалізації путівок. За це і живемо, “крутимося” всіляко. Діти ж у нас не лише відпочивають, а й оздоровлюються. Лікуємо органи дихання та травлення, опорно-руховий апарат, м’язові системи. Маємо спеціальне грязьове та озокеритне відділення, що допомагають при болях у суглобах, лікують від розтяжок, вивихів. До нас дітки їдуть із лікарським скеруванням”.

На СЛОВАХ — просто рай. Щоб підкріпити слова ділом, директор закладу запрошує його оглянути. Заходимо в актовий зал корпусу. Трохи втомлена на вигляд жінка миє підлогу. Представилась Світланою, їй 37 років, працює прибиральницею. “Працюю протягом дванадцяти годин, графік — день через день, — неохоче розповіла. — Отримую тисячу сто гривень. Добре, що на дорогу грошей не витрачаю, нас від закладу завозять і розвозять безплатно”. Зарплата в жінки переважно йде на продукти. Поки розмовляла зі Світланою, помітила, наскільки втомленими є її ще молоді, блакитного кольору очі.

Жвавішою виявилася експедитор закладу Ольга Пилипівна. В її обов’язки входить привозити продукти та будівельні матеріали до комплексу. “Робота подобається, — каже пані Ольга. — Працюю тут вже десять років. Зарплата моя — 1600 гривень. Маю ще пенсію, тож на життя вистачає”.

Директор закладу розповів, що середній оклад їх працівників — 2000 гривень. Цікаво звідки, бо як не 1100, то 1600 чую у відповідь на запитання про зарплату... Хіба що Василь Михайлович свій оклад сюди ж приплюсував, його заробітна плата як директора — близько 6000 тисяч гривень.

Наша екскурсія проходить через соляну кімнату — просторе, чисте приміщення, де у повітрі витає запах солі. Сподобався мені і великий басейн, вода якого не тхне характерним запахом хлору. Позитивне враження справляють і фізіотерапевтичний та грязьовий кабінети, спортивний зал та стоматологічний кабінет — коли ми зайшли, дівчині-табірниці якраз проводили маніпуляції з зубом. Чистими та охайними виявилися і кімнати, де проживають діти. Постіль на дотик свіжа, нюхаю — жодних неприємних запахів несвіжості не вловлюю, матрац — цілий, не дірявий, пилюки на полицях немає.

Неприємно вразили рукомийники — один був не лише заіржавілий, а й настільки брудний, ніби його від початку зміни не мили. На деяких умивальниках лежало лише брускове мило, з рідкого засобу хіба що упаковка залишилась.

Зайшла у тренажерний зал. Агрегати тут сучасні, чисті, та й повітря у залі свіже. Проводячи рукою по застеленому на підлозі килимі, пилу та плям не виявила, однак два тренажери у деяких місцях були перемотані скотчем.

Не сподобалась мені й кухня — на деяких столах зіжмакані паперові салфетки, з-під казана текла вода, яка утворила чималеньку калюжу на не дуже чистій підлозі. На моє обурення, директор сердито вигукнув: “А ви чому приладдя фотографуєте, а не дітей?”

Час наближається до обіду. У просторій їдальні дітлахи смакують курячими ніжками, приправленою маслом картоплею-пюре, капустяно-морквяним салатом. На столі — хліб, печиво, сік і компот. Порції великі, їжа пахне смачно, та й видно, що діти їдять з апетитом. “Мені подобається, що розваги у нас веселі, а якщо чогось навчають — то не нудно. І їм я з апетитом”, — сміється дев’ятирічна Іра.

У тринадцятирічного Олега певні вади психічного та фізичного розвитку (такі діти відпочивають у закладі за державні кошти. — Авт.). Тим не менше хлопець дуже відкритий та комунікабельний, у “Ровесник” приїжджає вже вдев’яте. Хоч слова даються цьому оптимістичному юнакові дуже важко, каже: “Смакує мені тут овочевий суп, а ще люблю музику”. Коли ж запитую, чи подобається йому відпочивати у цьому комплексі, Олег усміхається, стискає праву руку у маленький, ще дитячий кулачок і впевнено піднімає великий палець вгору...

А от що мені сподобалося — на території “Ровесника” є капличка. І не “сумує” вона пусткою, бо сюди таки ходять молитися...

Коментарі

Ростислав ВАЛОВИЙ, головний спеціаліст санітарно-гігієнічного відділу Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області

За погодженням Держсанепідслужби у Львівській області влітку 2013 року було відкрито 882 дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, у них перебували 87 тисяч 872 дитини.

Відкрили такі види таборів:

— 865 закладів із денним перебуванням, де оздоровлювалися 84 тисячі 897 дітей;

— 14 позаміських закладів оздоровленя та відпочинку, де перебувало 2 тисячі 460 дітей;

— 1 позаміський табір санаторного типу, де оздороювлювались 365 дітей;

— 2 заклади наметового типу, де відпочивали 165 дітей.

Окрім цього, в області працює сім дитячих санаторіїв, у яких відпочивають 1299 дітей.

Найтиповіші порушення, що їх виявляла Держсанепідслужба під час перевірок, були: недотримання погодженого примірного меню та вимог миття посуду, відсутність маркування продукції, використання інвентарю не за призначенням, відсутність відповідних документів на продукцію.

Леся СОЛТИС, заступник начальника управління загальної середньої, дошкільної, позашкільної освіти та соціального захисту Департаменту з питань освіти, науки, сім’ї та молоді ЛОДА

Цьогоріч табірно-оздоровча кампанія у Львівській області розпочалась 29 травня — почав функціонувати пришкільний табір. Інші ж табори та санаторії відкрили свої двері третього та п’ятого червня. Загалом, усі заклади Львівської області функціонують із 20 червня. Завершуватиметься табірна кампанія 30 серпня.

Цього року у Львівській області заплановано оздоровити 70 відсотків дітей шкільного віку, що становить 178 тисяч дітей. На це виділено 68 мільйонів гривень. Це кошти з обласного, місцевого бюджету та кошти соцстраху. Минулого року оздоровитись змогли лише 55 відсотків дітей.