Передплата 2024 «Добра кухня»

У ванні – гарячий шоколад!

Нова ідея від Холдингу емоцій «!Фест»

На фасаді будинку №3, що на вулиці Сербській у Львові, встановили старовинну сантехніку — ванну, умивальники, бачки для води. За задумом Холдингу емоцій “!Фест”, замість води у сантехніці має циркулювати... шоколад. Львів’яни й гості міста зможуть не тільки насолоджуватися продукцією Майстерні шоколаду, а побачити, як гарячий шоколад перетікатиме з однієї посудини в іншу. Ідея цікава, однак уже викликала неоднозначну реакцію в містян, експертів та чиновників Львівської міської ради. Журналіст “ВЗ” вирушила до Майстерні шоколаду, щоб побачити, як люди реагують на нововведення.

З самого ранку біля шоколадної майстерні вишикувалися дов­железні черги туристів. Усередині людей стільки, що ніде яблуку впасти. Сантехніку на фасаді видно здалеку — вона схожа на міні-цех. Ну просто як у казці: відкривай рот і встигай ковтати шоколад!.. Впадають у вічі ковані скульп­тури, розміщені на сантехніці: ангел, парасоля, чоловік.

Щоб зберегти чистоту експерименту, вживаюся у роль туристки з іншого міста України, яка вперше приїхала до Львова і нічого не чула про сантехніку. У Майстерні шоколаду замовляю каву з тістечком. Коли офіціант приніс меню, запитала його про ноу-хау. Хлопець ввічливо розповів, що за кілька днів із сантехніки стікатиме шоколад, — таким чином власник закладу хоче показати процес виготовлення солодкого продукту.

Відвідувачі за сусіднім столиком жваво обговорюють новацію. Пані Надія приїхала з родиною до Львова з Івано-Франківська. Запитую її враження. “Позитивно ставлюся до цього, побільше б таких креативних ідей в облаштуванні кафе, — каже пані Надія. — Хочеться чогось нового, цікавого, не радянського. Нам потрібно відходити від совковості, шукати в інтер’єрі нові ідеї. У ресторанному бізнесі потрібно не тільки смачно приготувати, а й уміти це подати, заохотити людей відвідати саме той чи інший заклад. Якщо власник Майстерні шоколаду вирішив продемонструвати процес його виготовлення, то чому б і ні? Стіни не потріскали від ванн, не бачу шкоди для будинку”.

39-річний львів’янин Андрій Крут не у захваті від креативу. “Як можна було встановити на будинку в центрі міста такі неестетичні предмети, і що вони означають?” — каже він.

Туристи із захопленням фотографують ванни на будівлі, а також намагаються вгадати, що це таке. Пані Оксана з Києва висловила журналісту “ВЗ” припущення: “Це, напевно, буде якась музична інсталяція, яка працюватиме під час дощу. Ось подивіться: є ванни, умивальники, парасоля, щось схоже на музичний інструмент. Усі ці споруди мають зв’язок з дощоприймачем і з’єднані між собою трубами. Коли падатиме дощ, спрацюють датчики і все це заграє якусь мелодію. Щось подібне я бачила в Європі, але де саме — не пам’ятаю”.

Історик Ігор Лильо висловив журналісту “ВЗ” свою думку щодо нового декору Майстерні шоколаду. “З естетичного аспекту мені ці ванни не сподобалися, — каже він. — Не можу пояснити, чому... Але показав це одному туристу з Німеччини, який був у захопленні. Інше питання: наскільки сантехніка встановлена легально, чи є на це юридичне право? Відповіді на ці питання мають давати компетентні органи, а не історики чи мистецтвознавці. У Львові створили багато речей, які не подобалися людям, наприклад, пам’ятник Міцкевичу, будинок Шпрехера (ЦУМ на площі Ринок. — Авт.). Я б хотів, щоб люди керувалися не емоціями (подобається — не подобається, бо це — не аргумент), а законодавчою базою”.

Як зазначила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, ідея хороша, але не для середньовічного будинку. “Будинок на Сербській, 3 — пам’ятка національного значення, — каже пані Лілія. — Львівська міська рада повідомила обласне управління. У його компетенції — перевірити законність монтажу”.

Схожі новини