Передплата 2024 «Добра кухня»

У нас кожна подія супроводжується спиртним...

Більшість людей, які надміру вживають алкоголь, впевнені, що залежності у них немає

Щорічно в Україні гинуть понад 40 тисяч осіб і причиною такого страшного показника є алкоголізм. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі помирають близько 2,5 млн. людей через надмірне вживання спиртного.

...Кожен вихід на дитячий майданчик — це боротьба або з курцями, або з тими, хто п’є. Більшість людей бояться зробити просте зауваження, бо ніхто не знає, що отримаєш у відповідь...

Надворі будній день. Люди старшого віку зраненька зібралися всією компанією, двоє з яких, як завжди, зайшли в магазин і вийшли з немаленьким пакунком. Як і кожного дня, прямують на дитячий майданчик, до лавки. Стали навкруги, адже ще тверезенькі, не хочуть зайвих поглядів та розмов. Їх із семеро і одна жінка. Після обіду починаються крики, а люди тільки поглядають на цю всю ситуацію хто з сусідніх вулиць, хто з балкона. Дітей у той час мало на майданчику, лише декілька хлопчаків на роверах, які з цікавістю за цим всім спостерігають. Десь через годину, троє вже лежать, не маючи сили “доповзти” хоча б додому, і на “дивані відіспатися”...

“Проблема алкоголізму вважає Павло Дзіковський, психолог громадської організації «Самопоміч», для нашого суспільства величезна. З кожним роком пияцтво серед населення тільки зростає. Саме завдяки алкоголю, середня тривалість життя чоловіка становить у середньому 60 років. У нас в лікарнях є випадки, коли, по суті, діти починаючи від 16, 17 років потрапляють у реанімацію з білою гарячкою, і до 20, 21 років вони вже повністю “розвалені” і вже нема за що вхопитися, щоб людину спробувати реабілітувати”.

- Що таке алкогольна залежність, і які причини її формування?

— За останніми критеріями ВООЗ, майже 70% людей потрапляють в категорію алкоголізму. Я би виділив декілька основних факторів, за якими можна говорити, що маємо справу з алкогольною залежністю. Перший такий дзвіночок — це те, що людина не може себе спинити, коли починає випивати. Другий фактор — це потреба наступного дня, як у нас це називають, “поправити здоров’я”. Коли людина починає хотіти похмелитися, то можна говорити про перші ознаки того, що людина є алкогольно залежна. Далі, про вже більш серйозну проблему, можна говорити тоді, коли алкоголь безпосередньо починає впливати на життя самої людини, стосунки з близькими, роботу, кар’єру. Алкоголь стає домінантою, тобто бажання випити переважає всі інші мотивації самої людини. Цей процес, як правило, не є одностороннім, і це призводить до повної деградації, втрати соціальних контактів Розвивається так зване явище алкогольної енцефалотопії — незворотні органічні зміни в головному мозку.

Неможливо виділити якусь одну причину, чому людина часто зловживає спиртним. Найпростіша — це оточення самого алкоголіка. Дуже часто чуємо, що він нібито п’є, бо в нього життя не склалося, на роботі проблеми, жінка погана… Відсутність стабільної роботи, негаразди в сім’ї викликають бажання «втопити своє горе»... Плюс те, що в нас кожна подія супроводжується спиртним — тобто це все асоціюється у людей зі святом.

- Що треба робити, аби позбутися залежності?

— По-перше, алкоголізм — це захворювання. Людину не можна звинувачувати, що в неї слабка сила волі. Вона тому і п’є, що не може кинути пити. Причому людина завжди буде це заперечувати, мовляв: “Хочу п’ю, а хочу не п’ю”. Більшість людей, які надміру вживають алкоголь, впевнені, що залежності у них немає. По-друге, алкоголік дуже затягує в орбіту своїх стосунків близьких. І навіть є такий термін, як співузагальнення. Тобто вважається, що люди, які мешкають разом з алкоголіком, так само є психологічно уражені, як і сам алкоголік. Алкоголік часно говорить, що він більше пити не буде, жінка в це вірить, починає його підтримувати, однак через деякий час він знову спивається. Дружина влаштовує скандали, він почуває себе виним, розкаюється, але історія знову повторюється…

Потрібно зрозуміти, що в сім’ї сталася біда. Це є хвороба, і допомогти тут можна тільки одним способом — це переконати людину, самого алкоголіка, в тому, що в нього є з цим проблеми і що варто звернутися до фахівця.

А тим часом...

Хоч продаж алкогольних напитків з 22.00 до 10.00 заборонено...

Понад 80% злочинів та хуліганств скоюють вночі — через надмірне вживання алкоголю. Міські супермаркети сумлінно дотримуються закону, а от продавці цілодобових магазинів, не зважаючи на закон, продають алкоголь і підліткам, і старшим.

“Торік у нашому місті складено 56 протоколів, анульовано 22 ліцензії, а також було накладено майже 184 тисячі штрафних санкцій. Кількість протоколів та кількість накладених штрафів у 2012 році значно збільшилась, порівняно з 2011 роком”, — повідомляє директор департаменту економічної політики Ірина Кулінич.

Схожі новини