Передплата 2024 ВЗ

Поцілунок туземця загрожує небезпекою

З екзотичних курортів привозять «тропічні» хвороби

Побувати в екзотичній країні — мрія кожного любителя мандрів. Особливо це актуально влітку: чим віддаленіший куточок світу — тим престижнішим вважається курорт. Та, на жаль, окрім купи вражень, звідти можна привезти й не відомі нашим співвітчизникам “тропічні” хвороби.

За словами лікаря-інфекціоніста Олександра Мазурика, до полону “екзотичної” хвороби ризикує потрапити кожен турист, який хоч раз побував у тропічній країні. Підступні недуги маскуються під звичайні застуди, розлади кишківника, алергію й нагадують бомбу сповільненої дії, оскільки можуть “ховатися в засідці” від двох до восьми років. Тож якщо ви помітили у себе незвичні симптоми на зразок висипки, свербежу, набряків, високої температури — покваптеся до лікаря.

Лікар-терапевт Ольга Громчук зауважує, що небезпечні й мало відомі європейцям недуги можна “підчепити” й на відомих, “заїжджених” українцями курортах. У Таїланді, Шрі-Ланці, Південно-Східній Азії, “елітних” Патайї і Пхукеті завжди є небезпека проникнення личинок просто з ґрунту через здорову, абсолютно не пошкоджену шкіру. З епідермісу вона мігрує й врешті-решт оселяється у кишківнику. Там поступово перетворюється на дорослого черв’яка. Щоб привезти додому такий “сувенір”, достатньо пройтися пляжем босоніж або повалятися на піску. Щоб уникнути біди, варто засмагати лише на шезлонгу або щільному простирадлі, а гуляти — тільки у взутті.

Не меншу небезпеку приховують укуси комах. За словами паразитолога Тетяни Чуняк, комарі переносять страшну хворобу — малярію. Її “привозять” люди, які повертаються з відпочинку в екзотичних країнах, заробітчани та миротворці. Оскільки надворі сприятливий для маленьких кровопивць температурний режим, вони можуть передавати недугу від інфікованої людини до здорової. За визначенням англійських вчених позаминулого століття, малярія маскується під більшість недуг. Основні її симптоми — гарячка, посилене потовиділення, озноб і болі в різних частинах тіла — м’язах, голові, животі... Деколи хвороба маскується під гостре респіраторне захворювання, а пізніше ускладнюється збільшенням печінки, селезінки, іншими патологіями. Особливо слід бути насторожі людям, які побували у Туреччині, Єгипті, на тропічних островах. Перед поїздкою бажано проконсультуватися з лікарем, який призначить хіміопрофілактику у вигляді спеціальних препаратів, адже зараження може призвести до летального результату. Існує блискавична форма, коли жертви гинуть через декілька днів після укусу.

Загрозу становлять також контакти з місцевим населенням: особливо — у не надто розвинених країнах. У маловідомому місті або селищі може вирувати туберкульоз, менінгіт і навіть лепра (проказа). У деяких країнах — наприклад, в Індії, хворого трохи підліковують і відпускають, оскільки держава не має грошей постійно його утримувати. Тому цілуватися та обніматися з місцевими мешканцями не варто.

Олександр Мазурик наголошує, що на таких популярних курортах, як-от Єгипет, Таїланд, Мальдіви, Алжир, Туніс, Індія вирує жовта лихоманка. Смертність від неї серед дорослих — 60%. Отже, перед поїздкою доречно зробити від неї щеплення. Перш ніж вирушати до Єгипту, Туреччини чи Тунісу, рекомендують вакцинуватися від черевного тифу. Щеплення від дифтерії та правцю убезпечить перед відпочинком у Єгипті, Туреччині, Таїланді, Алжирі, Тунісі, Марокко, Індії, Індонезії, на Мальдівах.

Потурбуватися про щеплення необхідно хоча б за шість тижнів перед від’їздом. Деякі з них не можна робити одночасно, тож доведеться дотримуватися ін’єкційного періоду.

Як уникнути небезпеки?

Хоча стовідсоткової гарантії не може дати ніхто, мінімізувати ризик зараження все ж таки реально.

— Не слід забувати про елементарні правила гігієни: періодично мити руки з милом, пити тільки бутильовану воду, не їсти з вуличних лотків.

— Не варто купатися у прісних водоймах, оскільки вони можуть бути наповнені личинками паразитів, які проникають в організм через шкіру.

— У багатьох країнах (наприклад, у Таїланді) під час шопінгу не слід міряти одяг на голе тіло.

— Відомі випадки, коли підступні комахи відкладали личинки на вбранні, яке сушилося на вулиці, тож розвішувати мокру білизну краще у приміщенні.

«Курортні» хвороби:

— Холеру можна «підхопити» в Індії, Китаї, Індонезії, Малайзії, Непалі, Мексиці.

— Тропічну малярію — в Єгипті, ОАЕ, Індії, Малайзії, Індонезії, Непалі, Таїланді, ПАР, Мексиці, на Філіппінах.

— Шистомоз (тропічне паразитарне захворювання, викликане кровосисними комахами) — в Єгипті, Китаї, на Філіппінах та в Індії.

— Гельмінтози — у Єгипті, Китаї, Індії, на Філіппінах.

Схожі новини