Передплата 2024 «Добра кухня»

З такими зарплатами – та й за кордон?..

  • 25.07.2013, 01:05
  • 1 985

Відпочинок на іноземному курорті можуть собі дозволити лише двоє українців зі ста

“Попри заворушення у Туреччині, українці не відмовляються від турів”, “Єгипет на порозі громадянської війни, але українських туристів це не лякає”. Схожі заголовки за останні два місяці часто з’являються у наших виданнях. І турагенти не лукавлять. Люди справді не відмовляються від придбаних турів ні через загрозу громадянської війни, ні через цунамі. Але зовсім не тому, що українцям вдома не сидиться. Просто заплативши за тур гроші, які збирали цілий рік, люди бояться їх втратити.

Як підрахували експерти туристичного порталу Otpusk.com. середня вартість дев’ятиденного відпочинку за кордоном -12 тисяч гривень. У цю суму входять вартість туру, підготовка до поїздки та додаткові витрати за кордоном (екскурсії, сувеніри тощо). Для середньостатистичного українця, зарплата якого не дотягує до 3500 гривень на місяць — це шалена сума. Навіть якщо вибрати бюджетну Болгарію, то, маючи менше 10 тисяч гривень на двох, туди ліпше не потикатись. Адже навіть заплативши 500-600 євро за путівки, треба мати з собою бодай трохи кишенькових.

Відпочинок у Криму не надто дешевший. Зважаючи на це, зовсім не дивно, що більшість українців цього року взагалі не планують кудись їхати у відпустку. За даними дослідження Київського міжнародного інституту соціології, не планують відпочивати аж 68% українців (у 2011 не планували відпустку 66%). З тих, хто планують відпустку, основна частина обмежиться Кримом чи Карпатами, власними дачами чи набридатиме родичам у селі. За кордон планують їхати лише трохи більше 2%. При цьому відпочинок за кордоном планують 4% мешканців Західного регіону, 3% — Східного, 2% — Центрального та 1% — Південного регіону.

Представники туристичних компаній кажуть, насправді частка тих, хто їздить за кордон, трохи більша, але погоджуються, що основний кістяк їх клієнтів — це ті, хто їздять за кордон з року в рік, а то й по кілька разів за сезон.

“Кількість клієнтів у нас збільшується, хоча, можливо, і не настільки, як би нам того хотілося. Якщо брати за кількістю проданих путівок, то маємо за перше півріччя приріст на 16-18%. Але за оборотом навпаки спад приблизно 10%. Тобто люди не стали менше їздити за кордон, але почали вибирати дешевші тури”, — каже керівник туристичної компанії “Трайдент” Ірина Мала. За її словами, українці потроху вчаться економити, бронюючи тури заздалегідь. На ранньому бронюванні можна зекономити до 50% вартості туру.

“Торік у нас Болгарію почали бронювати у березні — і ми дуже тішились. Цього року пік продажів Болгарії припав на лютий. Готелі зацікавлені у ранньому бронюванні, оскільки їм потрібні гроші взимку, тому вони готові давати хороші знижки, пропозиції типу “10 ночей за ціною 7” тощо. Особливо це стимулюють Греція та Болгарія. Натомість Туреччина дає менші знижки на раннє бронювання, — каже Ірина Мала. — Зараз у нас уже почали бронювати гірськолижні курорти”.

За словами Ірини Малої, цього року найпопулярнішим напрямком зі Львова стала Греція — авіарейс на Грецію є щодня. Залишаються популярними також Туреччина, Болгарія та Єгипет. Натомість з вильотів з Києва на першому місці залишається Туреччина, за нею йде Греція та Болгарія, каже керівник Центру туристичної інформації Володимир Царук.

“Я не згоден зі статистикою — люди все більше починають їздити на відпочинок за кордон. Хоча частка таких туристів все ще залишається мізерною. Якщо серед поляків 35-45% регулярно їздять на відпочинок за кордон, то серед українців — лише 10-15%, — каже Володимир Царук. — Основна причина того, що українці мало подорожують не у візах чи поганій інфраструктурі, а у фінансах. Усі їздили б, якби було за що. Звичайно, для суспільства важливо, аби люди більше їздили за кордон, знайомились з іншими культурами, бачили, як живуть люди в інших країнах”.

Зрозуміло, що люди, які бувають за кордоном, толерантніше ставляться до іноземців, що приїжджають до нас, а це на користь в’їзному туризму. Але про що можна говорити, якщо дві третини українців взагалі ніколи не були за кордоном. За даними опитування Research and Branding Group, 77% українців не були за кордоном жодного разу. То що можна розповідати про євроінтеграцію та європейський рівень життя, якщо дві третини населення ніколи “в тих Європах не бували?”.

За даними Держстату, торік за кордоном побували 21,4 мільйона українців. Утім, огріх цієї статистики у тому, що один виїзд прирівнюють до однієї особи, хоча насправді є люди, які за рік перетинають кордон сотню разів (ті ж “човники”, які заробляють на прикордонній торгівлі), а решта жодного. Власне, через це найбільша кількість виїздів — у країни-сусіди. Зокрема, у Росію українці торік в’їхали 5,9 мільйона разів, у Польщу — 5,7 мільйона, у Молдову -2,1, в Угорщину -1,7, у Білорусь — 1,6 мільйона. Натомість, якщо подивитись статистику в’їзду у країни масового туризму — Туреччину, Єгипет та Грецію, то виходить, не такі вже й масові ці напрямки. Зокрема, у Туреччину торік в’їхало 563 тисячі українців ( сюди входять і туристи, і ті, хто в’їжджали на територію країни у службових чи приватних справах). Наче багато. Але якщо порівняти з кількістю населення, то це всього у 1,2%. У Єгипті торік побували 297 тисяч українців — тобто 0,6%, у Греції 121,5 тисячі — 0,2%. А Болгарію, за офіційною статистикою, відвідали лише 48,5 тисячі осіб.

Фото з архіву «ВЗ»

Схожі новини